Kiáltványban indokolta meg előre a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant a Christchurch városában végrehajtott mészárlást: a férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni.
Zoom
Tarrant a több mint tizenhatezer szavas kiáltványban hosszasan taglalja a nyugati világ hanyatlását, amiért egyfelől az alacsony születésszámot, másfelől a bevándorlást teszi felelőssé. A szöveg szerint a mészárlást nagyjából két éve kezdte el kitervelni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként.
A lőfegyverek sem véletlenül kerültek a képbe, Tarrant azért ezt a formáját választotta a támadásnak, mert abban reménykedik, hogy emiatt az Egyesült Államokban a baloldal megpróbálja majd eltörölni az alkotmány lőfegyverviselésre vonatkozó második kiegészítését.
Zoom
A szövegből kiderült, hogy több más tömeggyilkos mellett Tarrant számára a norvég Anders Breivik volt a fő inspiráció, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját bevallása szerint a Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet is áldását adta a tervére.
Tarrant a szöveg szerint ökofasisztának vallja magát, és nagyrészt a brit fasiszta párt alapítója, Oswald Mosley a nézeteit vallja, mintaállamnak pedig Kínát tartja. A szövegben egészen hajmeresztő állítások is szerepelnek, egy ponton például arról ír, hogy nemcsak ki fogják engedni a börtönből, hanem Nelson Mandelához hasonlóan Nobel-békedíjat kap majd.
A kiáltványból egyébként egyértelműen látszik, hogy Tarrant otthonosan mozgott az internetes kultúrában, egy helyen a Navy Seal copypastát idézi, de ironikusan két videojáték, a Spyro 3 és a Fortnite is felmerült a szövegben. Ezt egyébként a lövöldözésről készített videója is alátámasztja, a mecset felé például egy mémmé vált szerb nacionalista dalt hallgatott.
Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.
Zoom
Zoom
Zoom
A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerültek, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét. Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal a végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi.
Frissítés: nem szerette Michael Jacksont, de ez érthető
Észak-Koreát és Pakisztánt is megjárta az új-zélandi vérengzés elkövetője a Daily Mail értesülései szerint. A 28 éves férfi "szélsőségesen iszlámellenes" nézeteket vall, valamint "a fehér felsőbbrendűség híve".
A 49 embert hidegvérrel meggyilkoló Brenton Tarrant az ausztráliai New South Wales vidéki részéről származik, Grafton településről. Röviddel azután hagyta ott szülővárosát, hogy az apja meghalt rákban, Tarrant ekkor a húszas évei elejében járt. A 2011-et követő hét évben a férfi a világot járta.
Egy ausztrál nő, aki ismerte korábbról, azt mondta a Daily Mailnek, hogy szerinte ebben a hét évben változott meg valamit Tarrantban.
Tarrant a gyilkosság előtt kiadott kiáltványában arról beszél, hogy bitcoinból fedezte az utazásait, és járt többek között Pakisztánban és Észak-Koreában is, máshol azt olvasni, hogy örökölt pénzből utazott.
Szülővárosának egyik lakosa azt nyilatkozta, hogy Tarrant személyi edzőként dolgozott, és megszállottan érdekelte a testépítés, de egyébként jó modorú fiatalembernek ismerték. Tarrant a kiáltványában skót, ír és angol felmenőkkel büszkélkedik, és „átlagos fehér fickónak” nevezi magát. Apja hivatásos sportoló volt, a férfi tőle örökölte a testmozgás iránti érdeklődést, ismerősei szerint rendkívül szigorú diétát tartott, és nagyon komolyan vette az edzést, édesanyja pedig angoltanárként dolgozott.
Tarrant a gyerekkorát átlagosnak nevezte, elmondása szerint nem érte semmi trauma. A férfi arról is beszél a kiáltványban, hogy soha nem érdekelte az iskola, épp hogy csak átbukdácsolt mindig.
A férfi feltehetően része volt az internetes szubkultúrának is, több mémre és virális tartalomra is utal az írásaiban, egy internetes fórumra még írt is a támadás előtt.
"Ha nem élem túl, találkozunk a Valhallában" – írta.
A férfi szerint a muszlimok fenyegetést jelentenek a fehér fajra, külön megnevezi Angela Merkelt is, aki szerinte "minden fehérellenes és németellenes dolog szülőanyja", Merkel és Erdogan megölésére szólított fel, egy másik bejegyzésben a törököket csótányoknak nevezte. Gyűlölte Michael Jacksont, Madonnát, Kurt Cobaint és Freddie Mercuryt, akiket "szuicid, nihilista és degenerált popikonoknak tartott, egy halott kultúra szülötteinek".
(Index nyomán)
Korábban írtuk: Mecsetekben mészároltak Új-Zélandon
Két mecsetnél összesen legalább negyven ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben. A legfrissebb hírek szerint négy embert: három férfit és egy nőt őrizetbe vettek.
Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét.
A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.
Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.
(MTI)