Lövöldözés volt a hollandiai Utrechtben, egy fegyveres 10:45-kor tüzet nyitott az emberekre egy villamoson, majd elmenekült. Jelenleg is zajlik a rendőri akció, a rendőrség hajtóvadászatot indított. A Sun információi szerint pár sebesült van. A helyszínt lezárták.
Zoom
Az utrechti lövöldözés akár terrortámadás is lehetett - közölte hétfőn a holland rendőrség.
Zoom
A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.
A tartományban maximális szintre emelték a terrorkészültséget.
Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze. Az utrechti lövöldöző még szabadlábon van a rendőrség hétfői közlése szerint. Az incidensnek egy halálos áldozata van: egy nő, akit a város központjában, egy villamoson történt incidens után két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.
Frissítés: ezt a 37 éves törököt keresik:
2. frissítés: Törökországban született az elkövető
Háromra nőtt az utrechti lövöldözés halálos áldozatainak száma – jelentette be a város polgármestere. A támadásban kilencen sérültek meg. A rendőrség pedig azt közölte, hogy a városban találtak egy piros Renault Cliót, amiről már korábban feltételezték, hogy a lövöldöző vezette. A kocsit nem sokkal a támadás előtt lopták el.
A rendőrség nagy erőkkel keres egy török születésű férfit. Az utrechti rendőrség a Twitteren azt írta, a férfi 37 éves, Törökországban született, a neve Gökmen Tanis.
3. frissítés: mindenki megnyugodhat, "családi okok" miatt ölt meg három embert
Családi okokból lőtt rá egy női hozzátartozójára a hollandiai Utrechtben a fegyveres férfi, aki később a nő segítségére sietőkre is tüzet nyitott – jelentette az Anadolu állami török hírügynökség a férfi rokonaira hivatkozva. Az Anadolu jelentését több hírügynökség is idézte.
A 37 éves férfi, akit a holland rendőrség a török származású Gokmen Tanisként azonosított, három embert agyonlőtt hétfőn egy utrechti villamoson.
A rendőrség korábban azt valószínűsítette, hogy feltehetően terrortámadás történt.
Az elkövető elmenekült, egylőre nem sikerült kézre keríteni.
4. frissítés: elfogták
A holland hatóságok esti bejelentése szerint elfogták a hétfői utrechti lövöldözés gyanúsítottját, egy 37 éves török férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített.
"Most értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették" – közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján.
Egy utrechti ügyész szerint is valószínűleg családi okok miatt történt a lövöldözés.
(MTI - HVG)