2019. július 22., hétfő, Magdolna, Magda napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:49 Oliver Stone felkérte Putyint, hogy legyen a 22 éves lánya keresztapja11:34 Elkábították és kifosztották a vendégeket egy fővárosi bárban11:18 Feltörték az orosz titkosszolgálat fő partnerének szervereit - ez az eddigi legsúlyosabb eset10:25 Lecsapott a fajgyűlölőkre az amerikai demokrácia ökle10:06 Botokkal verték a Kína ellen tüntetőket Hongkongban09:52 Érthetetlen: az amerikai szállodaláncok nem akarnak elszállásolni illegális bevándorlókat09:41 Harminchárom embert ölt meg a villám Indiában09:31 Koalíciós partnerre lehet szüksége Zelenszkij pártjának09:24 Autósoknak: nappali és éjjeli vezetéshez látássegítő szemüveg egy csomagban (x)09:13 Diszkont benzinkutakat hoz Magyarországra az OMV08:13 Hallatlan: egy venezuelai vadászgép "agresszíven követett" egy Caracas térségébe bepofátlankodó amerikai repülőt07:48 Elgázolt egy embert az Egerből Füzesabonyba tartó személyvonat07:27 Meghosszabbította a rendkívüli állapotot az egyiptomi elnök 06:56 Erőműveket állítanának le a németországi zöldkomcsik22:31 Könyvajánló - Marschalkó Lajos: Vörös vihar
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva továbbra is kész német és francia megfigyelőket fogadni a Kercsi-szorosban

Moszkva továbbra is kész német és francia megfigyelőket fogadni, akik meg kívánnak ismerkedni a Kercsi-szoroson való áthajózás rendjével – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Zvezda katonai tévécsatorna által vasárnap sugárzott interjújában.
Lavrov beszámolója szerint Angela Merkel németországi kancellár a Fekete-tengeren történt novemberi orosz-ukrán incidenst követően, decemberben azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy Oroszország fogadjon német szakembereket, akik megismerkednének a Kercsi-szoroson való áthajózás rendjével, amibe az orosz elnök beleegyezett. Heiko Maas német külügyminiszter januárban váratlanul azt mondta az orosz diplomáciai tárca vezetőjének, hogy Berlin a franciákat is bevonná, amivel kapcsolatban Lavrov kifejezte meggyőződését, hogy Putyinnak nem lesz ellenvetése a franciáknak a tájékozódási látogatásban való részvételével kapcsolatban.
Ezt követően a német fél az egyszeri látogatás helyett már azt javasolta, hogy a Kercsi-szoros közelében hozzanak létre egy állandó megfigyelő bizottságot, amely kapcsolatban állna Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei missziójával és amelynek ukrán állampolgárok is a tagjai lennének.
„Mindannyian a mi területünkön tartózkodnának és nem világos, hogy mivel foglalkoznának. Meg akarnak telepedni. A németek általában nagyon pontosan és világosan beszélnek. Amikor Merkel megkérdezte Putyint, hogy eljöhetnek-e a szakértőik szétnézni, azt mondta, hogy igen. A jelek szerint (a német vezetők) ezt megtanácskozták idősebb társaikkal” – hangoztatta az amerikaiakra célozva Lavrov.
Hangot adott meggyőződésének, hogy nyugati országok hajóinak a Kercsi-szoros közelében való állomásoztatása „kilátástalan történet”. Úgy vélekedett, hogy a NATO hajóival nem kíván részt venni abban a „provokációban” – egy újabb előre be nem jelentett áthaladási kísérletben –, amelyet az ukrán vezetés kilátásba helyezett.
„Erkölcsi és politikai támogatást nyújtanak majd talán. De nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amelyben a NATO hajói katonai provokációt követnének el ezekkel a kalandorokkal együtt. Nem tudok elképzelni ilyen helyzetet és figyelembe véve a rendelkezésünkre álló értesüléseket, a NATO a maga részéről ezt már eldöntötte” – fogalmazott a miniszter.
Az Ukrajnától 2014-ben visszacsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre november 25-én orosz-ukrán haditengerészeti incidens történt. Az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt. Az elfogott 24 főnyi legénység (köztük két ukrán SZBU-s) ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.
Lavrov a Zvezdának adott nyilatkozatában azt állította, hogy Ukrajna mind a biztonsági előírások megszegésével, mind pedig azzal, hogy hadihajóival manővereket hajtott végre a part menti állam – Oroszország – területi vizeiben, megsértette a területi vizeken való idegen hajók áthaladásáról rendelkező 1982-es tengerjogi ENSZ-egyezményt.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready