2019. június 17., hétfő, Laura napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:44 Vizsgálat indulhat az '56-os szabadságharcot követő kegyetlenkedések feltárására08:26 A kötelező adategyeztetés elmaradása miatt a bankok zárolhatják a számlákat08:03 Román bevándorló fosztotta meg az AfD-t első polgármesteri helyétől07:44 Chikungunya-láztól betegedtek meg izlandi turisták Spanyolországban07:33 A G20-ak csökkentenék a tengerek műanyaghulladék-szennyezését07:18 Egy nap alatt csaknem ötven áldozatot követelt az extrém hőség Indiában06:52 Vízi erőművet építenek Afrika egyik utolsó érintetlen vadvédelmi rezervátumában23:06 Hihetetlen, hol tart már a tudomány: itt a fingszag-semlegesítő alsónadrág22:51 Egy emberi lábat találtak az út szélén Mezőlaknál22:25 A Fox szerint Joe Biden népszerűbb, mint Donald Trump22:02 Talpszőr alatt fütyült a szél az M5-ösön21:51 A brüsszeli csapszék mellől elvtársai által eltessékelt Szanyi újabb rúgása döglődó pártja felé21:40 Micsoda hímsovinizmus: a néger nővel felturbózott Men (!) in Black nem teljesítette a kvótát21:26 Oroszország óvatosan derűlátó20:59 Csaknem az egész országra kiterjedő áramszünet volt Argentínában és Uruguayban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az FPÖ részéről csak a külügyminiszter maradt az osztrák kormányban

Reklám

Felmentette az osztrák államfő a belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását kedden. Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, posztján marad.
Az FPÖ-miniszterek azután jelentették be lemondásukat, hogy Sebastian Kurz kancellár a párthoz tartozó belügyminiszter, Herbert Kickl felmentését kérte Alexander Van der Bellentől. Kurz azt követően fordult az államfőhöz, hogy múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az FPÖ akkori elnökéről, Heinz-Christian Strache azóta lemondó alkancellárról.
Van der Bellen találkozójukon azt kérte Kurztól, hogy javasoljon új, szakértő miniszterjelölteket, hogy a velük folytatandó konzultáció után kinevezhesse őket. Hozzátette: a helyzet rendezésére nincs „B-terv”. A szövetségi elnök „nyugalmat, józan észt és felelősségérzetet” kért a pártoktól. Közölte, hogy az átmeneti kormány megbizatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól.
Sebastian Kurz a szövetségi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Van der Bellennel egyetértésben olyan magasan képzett felsővezetőket fog jelölni a megüresedett tárcákra, akik közigazgatási tapasztalattal rendelkeznek. Egy ilyen kormányra azért is szükség van, hogy biztosítsa az „Ibiza-botrány” teljesen független tisztázását – tette hozzá. Kurz közölte, hogy kedd estig benyújtja személyi javaslatait az államfőnek.
Az átmeneti kormány működése egyelőre kérdéses, mert Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt vezetője bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz ellen. Alexander Van der Bellen reményét fejezte ki, hogy a parlamenti pártok gondosan mérlegelni fogják eljárásukat. Az elnök bízik abban, hogy az átmeneti kormány hivatalban marad.
Egyelőre nem tudni, hogy az új kormány mikor teszi le az esküt, gyaníthatóan már szerdán. Ekkor távoznak tisztségükből a szabadságpárti miniszterek Karin Kneissl kivételével – írta az APA osztrák hírügynökség. A szociáldemokrata párt (SPÖ) kedden ismét a kancellár lemondását követelte. A bizalmatlansági indítvány ügyében a párt egyelőre visszafogottan nyilatkozott, vezetője, Pamela Rendi-Wagner szóvivője azt mondta, hogy az egyelőre „nem elsőrendű téma”.
A legnagyobb ellenzéki párt azt akarja, hogy az új választásokig teljes egészében szakértői kormány alakuljon, beleértve a kancellár személyét is. „Reméljük, hogy ezt minden érintett fél belátja, és nem lesz szükség bizalmatlansági indítványra” – mondta a szóvivő. Az egypárti ÖVP-kormánynak, ahogyan azt Kurz elképzeli, nincs többsége a parlamentben – hangsúlyozta.
Az SPÖ meg is nevezett olyan miniszterjelölteket, akik szerinte az átmeneti kormányban helyet kaphatnának, köztük Heinz Fischer volt államfőt. A szabadságpárt egyelőre nem közölte egyértelműen, hogy támogatna-e egy ellenzéki bizalmatlansági indítványt.
Werner Zögernitz, a néppárt korábbi frakcióigazgatója, a Parlamentarizmus és Demokrácia Kérdései Intézetének vezetője az APA-nak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a második osztrák köztársaság történetében először fordult elő, hogy az államfő menesztett egy minisztert. Eddig kizárólag olyan minisztereket mentettek fel az államfők, akik maguk jelentették be lemondásukat.
2002-ben, az első ÖVP-FPÖ koalíciós kormány idején három szabadságpárti miniszter is lemondott, de az akkor belső pártviszályok következménye volt, nem pedig a koalíciós partnerek közötti nézetkülönbségé.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready