Bezár!
2020. július 15., szerda, Henrik, Roland napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:46 Messze Borsodban lesz a legtöbb helyen iskolaőrség - de ez bizonyára véletlen14:32 Egy Ford Mustang eltűnésével kezdődött az emberrablás, melynek brutalitására nem volt példa az 1990-es évek óta14:03 Régi-új szovjet-orosz fejlesztések a szárazföldi hadviselés terén, kitekintéssel a modern kor háborúinak tapasztalataira13:48 Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma13:31 Több mint kétmillió iráni tiltakozott a világhálón az ellen, hogy halálra ítélték a tavalyi megmozdulások több résztvevőjét13:17 Nem járatták iskolába gyereküket, vádat emeltek ellenük12:51 Azték palota maradványaira bukkantak egy épület alatt Mexikóváros főterén11:54 Elvtársi közvélemény-kutatás: a Jobbik az ellenzéki moslék egyik leggyengébb tagja lett, Jakab is sereghajtó11:06 Budapest Airport: 94 százalékos az utasforgalom visszaesése tavaly júniushoz képest10:43 Meghalt egy kamasz bubópestisben Mongóliában10:26 "A fehér életek nem számítanak, el kell törölni a fehérséget!" - Cambridge-i professzori címet érő kijelentés ez10:08 Öttel emelkedett a fertőzöttek száma hazánkban09:28 Mi Hazánk: a honvédségi szállítórepülőgépek beszerzése idegen érdeket szolgál08:47 Vasárnapi program füstöséknél: varázsdohány-terítés a Bosnyák téren08:21 Trump megvonta Hongkong különleges státusát
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az FPÖ részéről csak a külügyminiszter maradt az osztrák kormányban

Reklám

Felmentette az osztrák államfő a belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását kedden. Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, posztján marad.
Az FPÖ-miniszterek azután jelentették be lemondásukat, hogy Sebastian Kurz kancellár a párthoz tartozó belügyminiszter, Herbert Kickl felmentését kérte Alexander Van der Bellentől. Kurz azt követően fordult az államfőhöz, hogy múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az FPÖ akkori elnökéről, Heinz-Christian Strache azóta lemondó alkancellárról.
Van der Bellen találkozójukon azt kérte Kurztól, hogy javasoljon új, szakértő miniszterjelölteket, hogy a velük folytatandó konzultáció után kinevezhesse őket. Hozzátette: a helyzet rendezésére nincs „B-terv”. A szövetségi elnök „nyugalmat, józan észt és felelősségérzetet” kért a pártoktól. Közölte, hogy az átmeneti kormány megbizatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól.
Sebastian Kurz a szövetségi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Van der Bellennel egyetértésben olyan magasan képzett felsővezetőket fog jelölni a megüresedett tárcákra, akik közigazgatási tapasztalattal rendelkeznek. Egy ilyen kormányra azért is szükség van, hogy biztosítsa az „Ibiza-botrány” teljesen független tisztázását – tette hozzá. Kurz közölte, hogy kedd estig benyújtja személyi javaslatait az államfőnek.
Az átmeneti kormány működése egyelőre kérdéses, mert Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt vezetője bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz ellen. Alexander Van der Bellen reményét fejezte ki, hogy a parlamenti pártok gondosan mérlegelni fogják eljárásukat. Az elnök bízik abban, hogy az átmeneti kormány hivatalban marad.
Egyelőre nem tudni, hogy az új kormány mikor teszi le az esküt, gyaníthatóan már szerdán. Ekkor távoznak tisztségükből a szabadságpárti miniszterek Karin Kneissl kivételével – írta az APA osztrák hírügynökség. A szociáldemokrata párt (SPÖ) kedden ismét a kancellár lemondását követelte. A bizalmatlansági indítvány ügyében a párt egyelőre visszafogottan nyilatkozott, vezetője, Pamela Rendi-Wagner szóvivője azt mondta, hogy az egyelőre „nem elsőrendű téma”.
A legnagyobb ellenzéki párt azt akarja, hogy az új választásokig teljes egészében szakértői kormány alakuljon, beleértve a kancellár személyét is. „Reméljük, hogy ezt minden érintett fél belátja, és nem lesz szükség bizalmatlansági indítványra” – mondta a szóvivő. Az egypárti ÖVP-kormánynak, ahogyan azt Kurz elképzeli, nincs többsége a parlamentben – hangsúlyozta.
Az SPÖ meg is nevezett olyan miniszterjelölteket, akik szerinte az átmeneti kormányban helyet kaphatnának, köztük Heinz Fischer volt államfőt. A szabadságpárt egyelőre nem közölte egyértelműen, hogy támogatna-e egy ellenzéki bizalmatlansági indítványt.
Werner Zögernitz, a néppárt korábbi frakcióigazgatója, a Parlamentarizmus és Demokrácia Kérdései Intézetének vezetője az APA-nak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a második osztrák köztársaság történetében először fordult elő, hogy az államfő menesztett egy minisztert. Eddig kizárólag olyan minisztereket mentettek fel az államfők, akik maguk jelentették be lemondásukat.
2002-ben, az első ÖVP-FPÖ koalíciós kormány idején három szabadságpárti miniszter is lemondott, de az akkor belső pártviszályok következménye volt, nem pedig a koalíciós partnerek közötti nézetkülönbségé.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready