Az Irakban állomásozó amerikai erők arra készülnek, hogy bizonyos biztonsági fenyegetések miatt több száz fővel csökkentik a legnagyobb légitámaszponton szolgálatot teljesítő kontingensüket – közölték hírügynökségekkel meg nem nevezett iraki katonai tisztségviselők. Az amerikai erők tagadják, hogy volna ilyen tervük.
A Bagdadtól 80 kilométerre északra lévő baladi légitámaszponton mintegy 800 amerikai dolgozik a Lockheed Martin és a Sallyport Global cégek számára, egyebek között F-16-os harci gépek kiszolgálásában. Számukat a felére akarják csökkenteni – közölte a Reuters hírügynökséggel három iraki forrás. Arról nem beszéltek, hogy mi az a potenciális biztonsági fenyegetés, amely kiváltotta ezt az intézkedést. Ők arra hivatkoztak, hogy korábban maguk az amerikaiak tájékoztatták az iraki erőket a létszámcsökkentésről, amely bármikor elkezdődhet, és a terv szerint 10 napot venne igénybe.
A baladi támaszpontot a múlt héten három aknavetős támadás érte.
Az amerikai légierő és a Lockheed Martin szóvivője is cáfolta, hogy volna bármilyen létszámcsökkentési terv.
Falah Faresz tábornok, az iraki légierő egyik parancsnoka arról tájékoztatta az AP hírügynökséget, hogy az iraki erők megerősítik a baladi támaszpont védelmét.
(MTI)