Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete június 18-án jelen volt „Az új antiszemitizmus” címmel meghirdetett konferencián a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeum fiókintézményének számító Volhínia Központban, Giv’átájim városában. A konferencián több tucat nagykövet is részt vett, köztük a budapesti Bem József téri palotából menesztett Benkő Levente is. Csakhogy Benkő Levente ezúttal nem maradt néma, mert rendhagyó módon szót kért, és bizonygatta az Orbán-kormány antiszemitizmus elleni elkötelezett harcát – írja az ’Árúc 7 hírportál.
Zoom
Gilá Gámliél miniszter Az „Új antiszemitizmus” konferencián (fotó: Twitter)
Mielőtt részleteznénk Benkő Leventének a giv’átájimi Volhínia Központban megtartott konferencián, fölkérés nélkül elhangzott hozzászólásának ismertetését, néhány mondatban szólunk az Izraelben holokauszt emlékközpontnak nevet adó Volhíniáról, az egykoron a mai Lengyelország, Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén elterülő, sokszor gazdát cserélt történelmi területről. Manapság Volhínia területén csak Ukrajna és Fehéroroszország osztozik (Miután a II. világháború után Lengyelországot a győztesek „kárpótolták” nyugaton a német területek elrablásával… - H. J.).
Volhíniában a második világháború idején, 1943 nyarán az Ukrán Nacionalisták Szervezete és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) szabályos népirtásba kezdett az ott élő lengyel polgári lakosság körében. Az ukránok más népektől „megtisztított” területet kívántak létrehozni Volhíniában, s ezért az ottani legnépesebb nemzetiség, a lengyelek mellett gyilkolták a zsidókat, illetve az örmény és cseh nemzetiségű keresztényeket is. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az ukrán gyilkosok kezei közül a területen állomásozó Magyar Királyi Honvédség és a Wehrmacht katonái egyaránt igyekeztek kimenteni a lengyeleket, örményeket és a cseheket… Lengyel történészek szerint Volhíniában 1944-ig, a Vörös Hadsereg bevonulásáig mintegy 135-140 ezer lengyel polgári személyt gyilkoltak meg az említett ukrán katonai szervezetek. A népirtást leginkább kivitelező UPA nevű „hadsereget” a manapság jórészt zsidók irányította Ukrajna iskoláiban szabadságharcos alakulatként tanítják a gyermekeknek.
Az ’Árúc 7 izraeli hírportál beszámolója szerint a június 18-án este, a fentebb említett Volhínia Központban „több mint 600, a holokausztot túlélő személy, illetve több tucat Izraelben akkreditált nagykövet és meghívott vendég vett részt”. A konferencia meghirdetett címe ez volt: „Az új antiszemitizmus: A holokauszt cáfolása és a történelem átírása”. A konferencia előadói, fölkért fölszólalói a mostanában sokat emlegetett „modern kori antiszemitizmusban” rejlő veszélyről, illetve az ellene való föllépésről tartottak előadást. (Közbevetőleg megjegyezzük: cinikus módon „modern kori” vagy „új antiszemitizmusnak” nevezik a területhódító, más népek szülőföldjén illegális zsidótelepítést végrehajtó cionista zsidók az említett folyamatot elítélő, szavukat fölemelő személyeket, politikai és társadalmi csoportokat – H. J.)
Zoom
A konferencia holokausztot túlélő és diplomata hallgatósága (fotó: Jiszráél Melováni)
Az izraeli Társadalmi Egyenlőség Minisztériuma által támogatott és a Holokausztot Túlélő Izraeli Szervezetek kezdeményezte konferenciát megnyitó beszédében Gilá Gámliél (Likud) miniszter elöljáróban kijelentette: „Ki hitte volna, hogy még a holokausztot túlélők életében Európában újra fölüti fejét az antiszemitizmus”. Gámliél ezután röviden összefoglalta az „új antiszemitizmus” esszenciáját: „A zsidógyűlölet, tudatlanság és bizonyos politikai irányultság vezérli manapság az antiszemitizmust, amely az Izrael és a zsidó állam (eddig nem sikerült megfejtenünk a kettő közti különbséget – H. J.) elleni gyűlölet is jellemez”.
 „Egyes államok a próbálkozásaik ellenére sem képesek fölmenteni magukat (sic!) zsidógyilkos apáik barbár cselekedetei alól. Minden erre irányuló próbálkozás a történelem és a holokauszt történetének átírására, megváltoztatására irányul”, jelentette ki Gilá Gámliél miniszter, majd beszédét így folytatta: „Izrael Állam folytatja a harcot az antiszemitizmus és a holokausztot cáfolók ellen, egészen addig, amíg az antiszemitizmust föl nem számoljuk, s az el nem tűnik. A mi országunk léte a legjobb válasz a gyűlölőinknek, s ezen egyértelmű és világos válasz szellemében növekszünk és fejlődünk. Izrael népe él!”, fejezte be visszafogott és higgadt beszédét az izraeli miniszter.
Zoom
Konferencia utáni fénykép. Jobbról az első: Benkő Levente. Középütt: Gilá Gámliél miniszter (fotó: Twitter)
A meghívott nagykövetek és más diplomaták között jelen volt a többi között Magyarország, Németország, Olaszország, Ausztria, Portugália, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia, Horvátország, Litvánia, Lengyelország és Románia képviselője. Magyarország részéről Benkő Levente ült az első sorban, s aki miután az előadók közül valószínűleg többen is antiszemitizmussal, holocáfolással és zsidógyűlölettel vádolták Orbán Viktort és kormányát, a tudósító ’Árúc 7 hírportál szerint „rendhagyó módon” szót kért, és kapott.
Benkő Levente nagykövet „Az új antiszemitizmus” címmel meghirdetett konferencia résztvevőinek a többi között elmondta: „Magyarország Izrael igaz barátja, s véleményem szerint Izrael legközelebbi szövetségese az Európai Unióban. Nem állítom, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus. Létezik, de leszálló ágban van”. Benkő Levente ezután elutasította a magyar kormány antiszemitizmusára vonatkozó állításokat. A nagykövet hangsúlyozta: Magyarországon új holokausztmúzeumot létesítettek, ahol a holokauszt történetének oktatására is sor kerül belső és külső projektek keretében.”
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: