Engedélyezte az olasz belügyminisztérium annak a 116 embernek a partraszállását, akinek a Gregoretti olasz hadihajó nyújtott segítséget a Földközi-tengeren – jelentette be szerdán Matteo Salvini tárcavezető a közösségi oldalán. A migránsok befogadására öt EU-s tagország jelentkezett.
Zoom
A Gregoretti egy korábbi rakománya (fotó: LaPresse)
Matteo Salvini egyenes videó-bejelentkezéssel adta hírül, hogy a Gregoretti hajó fedélzetén tartózkodókat Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország veszi át, valamint az olasz püspöki kar, amely olaszországi intézményeiben helyez majd el egy csoportot.
Az olasz belügyminiszter elmondta, azért nem engedélyezte a migránsok azonnali partraszállását, hogy „felébressze mások lelkiismeretét”. Kijelentette, könnyű „mások kikötőivel jónak lenni”. Ezzel arra utalt, hogy az olasz kormányt többször elítélték kikötői lezárása miatt, miközben az EU nem nyújtott segítséget az olaszországi partokra érkező csoportok befogadásában.
„Nem vagyunk Európa menekülttábora (..) engedélyezem a partraszállást, mivel biztosítást kaptunk, hogy (a migránsok) nem maradnak az olaszok terhére, akiknek már megvannak a maguk problémái” – mondta Matteo Salvini a Liga olasz kormánypárt vezetője közösségi oldalán.
Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) másik olasz kormánypárt vezetője szintén közösségi oldalán hangoztatta, hogy Olaszország nem „bírja el” újabb migránscsoportok érkezését. „Olaszország már teljesítette feladatát, ezeknek a migránsoknak Európába kell menni” – írta Luigi Di Maio.
Az olasz haditengerészet Gregoretti nevű járőrhajója július 25-én vett fedélzetére egy 133 fős migránscsoportot a Máltához tartozó tengeri övezetben. Az emberek Líbiából gumicsónakkal keltek útra. Az olasz hatóságok beavatkozását Málta kérte, amely egy másik csónak segítésére sietett.
A Gregoretti először a szicíliai Catania kikötőjéhez ment, ahol egy nyolcadik hónapos várandós nőt szállítottak partra. Innen a hajó Augustába ment tovább, ahol azóta a haditengerészethez tartozó vizeken várakozott. Hétfőn tizenhat fiatalkorút engedtek partra szállni a hajóról.
Az olasz belügyminiszter addig nem engedélyezte a hajó kikötését, amíg a fedélzeten található migránsokat az EU nem osztotta szét a tagállamok között. Az ügyben az Európai Bizottság egyeztetett a tagállamokkal.
A Gregorettivel érkezett csoport sorsát követő Fabio Scavone, a szicíliai Siracusa főügyésze szerdán délelőtt jelezte, hogy a hajón tartózkodó olasz orvosok szerint a 116 emberből 29 beteg, és kettőjük állapota súlyos.
(MTI)