2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jól szalad most az amerikai fegyverellenes lobbi szekere

Reklám

Elnökké választása esetén a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök arra fog törekedni, hogy be lehessen tiltani a támadófegyvereket az Egyesült Államokban – derül ki a politikus véleménycikkéből, amelyet a The New York Times internetes kiadása közölt.
Biden emlékeztetett rá, hogy ő és Dianne Feinstein szenátor vezette a törvényhozók erőfeszítéseit az 1994-es törvény életbe léptetésére. A törvény értelmében tíz esztendőre betiltották a támadófegyverek és az ezekkel foglalkozó szakújságok forgalmazását. „Ezek a reformok nemzetünket bizonyíthatóan biztonságosabbá tették” – szögezte le a politikus.
A volt alelnök sajnálkozva állapította meg, hogy ez volt a fegyvervásárlás utolsó, érdemleges törvényi szabályozása, azóta az Országos Fegyverszövetség (NRA) és a fegyvergyártók a republikánusokkal együtt megakadályozták ezt. Úgy vélte, hogy a republikánusok bizonyították alkalmatlanságukat az ügyben azzal, hogy a törvényt az érvényessége lejárta után a törvényhozók nem újították meg.
Biden felidézte, hogy sok rendőrőrsről érkeztek jelentések arról, hogy az elmúlt csaknem 15 évben megszaporodott a támadófegyverekkel elkövetett bűncselekmények száma. Utalt arra: több elemzés is megállapította, hogy amikor a támadófegyverek és az ezzel foglalkozó újságok be voltak tiltva, kevesebb volt a lőfegyverrel elkövetett tömegmészárlás. „Ezeket a háborús fegyvereket el kell távolítanunk utcáinkról. Az amerikai közvélemény csaknem 70 százaléka – beleértve a republikánusok 54 százalékát is – támogatja a támadófegyverek betiltását” – emelte ki írásában Joe Biden, ismételten aláhúzva, hogy az 1994-es törvény bevált.
„És ha engem választanak meg elnöknek, akkor (ezt a törvényt) ismét elfogadjuk, sőt, még szigorúbbat alkotunk. Megakadályozzuk, hogy a fegyvergyártók kisebb módosításokat végrehajtva termékeiken megkerülhessék a törvényt” – szögezte le a demokraták pillanatnyilag legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.
A múlt szombaton a texasi El Pasóban, majd pár órával később az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlás óta a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok mindegyike szigorúbb szövetségi szabályozást sürget a fegyverek vásárlására és tartására. Elemzők szerint azonban nem tudni, hogy ez csak a múlt heti tragédiák hatása, vagy valóban tartós politikai állásfoglalást tükröz.
A hét végén tartották Iowában az évente megrendezett híres vásárt, amelyen a Demokrata Párt elnökjelöltségéért versenyben lévő csaknem valamennyi politikus megjelent, és mindegyikük foglalkozott a fegyvervásárlás szabályozásával is.
Steve Bullock montanai kormányzó például elcsukló hangon mondta el a riportereknek is, hogy 1994-ben a 11 éves unokaöccsét egy 10 éves gyerek fegyverrel megölte az iskolában. „Ma már ez nem is lenne hír” – fogalmazott Bullock.
Cselekvést, a fegyvergyártók büntethetőségét és szövetségi törvényalkotást sürgetett Kirsten Gillibrand New York-i szenátor és maga Biden is, aki szintén jelen volt az iowai vásáron. Bernie Sanders szenátor, aki 2005-ben amellett volt, hogy a fegyvergyártókat ne lehessen perbe fogni, ha termékeikkel bűncselekményt követnek el, vasárnap Iowában már másként nyilatkozott: „a világ megváltozott, és a felelősségvállalásnak is meg kell változnia” – mondta.
John Hickenlooper, Colorado volt kormányzója szerint szövetségi törvénnyel kell szabályozni a fegyverviselési engedélyt. Julián Castro pedig arról beszélt Iowában, hogy minden fegyvervásárlás előtt hétnapos várakozási időre lenne szükség, továbbá szorgalmazta 20 százalékos adó kivetését a támadófegyverekre és lőszerekre.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready