2019. december 11., szerda, Árpád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:19 Elfogadták a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot14:07 Menekülés közben fogtak el kábítószer- és cigarettacsempészeket Pomázon13:30 Olyan szép transzmese lehetett volna ez a "nővé vált" kézisről - de nem lett az, a fránya valóság megint közbeszólt13:09 Nem érdekelte a bírót a számtalan ellentmondás, a hiányzó DNS: Győrkös másodfokon is életfogytiglant kapott12:58 Sérültet kellett kimenteni a Mátyás-hegyi-barlangból12:20 Akár kitiltás és egyéves fizetésmegvonás is járhat a parlamentben cirkuszoló képviselőknek11:32 Már nyomtatják a dunaújvárosi időközi választás értesítőit11:13 Kigyulladt egy viskó a Hajógyári szigeten, egy ember meghalt10:41 Aláírták az új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezményt10:12 A Pentagon felfüggesztette a szaúd-arábiai pilóták gyakorlati továbbképzését09:48 Új technológiával fejlesztettek ki autóüveget Salgótarjánban09:23 A Városliget Zrt. által rendelt felmérés szerint a budapestiek kétharmada támogatja a Liget projektet08:55 Zárt ülés alatt Twitter-huszárkodott a kormányszóvivő Brüsszelben - a finn elnökség bocsánatkérést vár08:33 Visszasírja Lőrincet a szakma08:17 Trump figyelmeztette Lavrovot, nehogy újabb választáson próbálják győzelemre segíteni
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jól szalad most az amerikai fegyverellenes lobbi szekere

Reklám

Elnökké választása esetén a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök arra fog törekedni, hogy be lehessen tiltani a támadófegyvereket az Egyesült Államokban – derül ki a politikus véleménycikkéből, amelyet a The New York Times internetes kiadása közölt.
Biden emlékeztetett rá, hogy ő és Dianne Feinstein szenátor vezette a törvényhozók erőfeszítéseit az 1994-es törvény életbe léptetésére. A törvény értelmében tíz esztendőre betiltották a támadófegyverek és az ezekkel foglalkozó szakújságok forgalmazását. „Ezek a reformok nemzetünket bizonyíthatóan biztonságosabbá tették” – szögezte le a politikus.
A volt alelnök sajnálkozva állapította meg, hogy ez volt a fegyvervásárlás utolsó, érdemleges törvényi szabályozása, azóta az Országos Fegyverszövetség (NRA) és a fegyvergyártók a republikánusokkal együtt megakadályozták ezt. Úgy vélte, hogy a republikánusok bizonyították alkalmatlanságukat az ügyben azzal, hogy a törvényt az érvényessége lejárta után a törvényhozók nem újították meg.
Biden felidézte, hogy sok rendőrőrsről érkeztek jelentések arról, hogy az elmúlt csaknem 15 évben megszaporodott a támadófegyverekkel elkövetett bűncselekmények száma. Utalt arra: több elemzés is megállapította, hogy amikor a támadófegyverek és az ezzel foglalkozó újságok be voltak tiltva, kevesebb volt a lőfegyverrel elkövetett tömegmészárlás. „Ezeket a háborús fegyvereket el kell távolítanunk utcáinkról. Az amerikai közvélemény csaknem 70 százaléka – beleértve a republikánusok 54 százalékát is – támogatja a támadófegyverek betiltását” – emelte ki írásában Joe Biden, ismételten aláhúzva, hogy az 1994-es törvény bevált.
„És ha engem választanak meg elnöknek, akkor (ezt a törvényt) ismét elfogadjuk, sőt, még szigorúbbat alkotunk. Megakadályozzuk, hogy a fegyvergyártók kisebb módosításokat végrehajtva termékeiken megkerülhessék a törvényt” – szögezte le a demokraták pillanatnyilag legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.
A múlt szombaton a texasi El Pasóban, majd pár órával később az ohiói Daytonban elkövetett tömegmészárlás óta a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok mindegyike szigorúbb szövetségi szabályozást sürget a fegyverek vásárlására és tartására. Elemzők szerint azonban nem tudni, hogy ez csak a múlt heti tragédiák hatása, vagy valóban tartós politikai állásfoglalást tükröz.
A hét végén tartották Iowában az évente megrendezett híres vásárt, amelyen a Demokrata Párt elnökjelöltségéért versenyben lévő csaknem valamennyi politikus megjelent, és mindegyikük foglalkozott a fegyvervásárlás szabályozásával is.
Steve Bullock montanai kormányzó például elcsukló hangon mondta el a riportereknek is, hogy 1994-ben a 11 éves unokaöccsét egy 10 éves gyerek fegyverrel megölte az iskolában. „Ma már ez nem is lenne hír” – fogalmazott Bullock.
Cselekvést, a fegyvergyártók büntethetőségét és szövetségi törvényalkotást sürgetett Kirsten Gillibrand New York-i szenátor és maga Biden is, aki szintén jelen volt az iowai vásáron. Bernie Sanders szenátor, aki 2005-ben amellett volt, hogy a fegyvergyártókat ne lehessen perbe fogni, ha termékeikkel bűncselekményt követnek el, vasárnap Iowában már másként nyilatkozott: „a világ megváltozott, és a felelősségvállalásnak is meg kell változnia” – mondta.
John Hickenlooper, Colorado volt kormányzója szerint szövetségi törvénnyel kell szabályozni a fegyverviselési engedélyt. Julián Castro pedig arról beszélt Iowában, hogy minden fegyvervásárlás előtt hétnapos várakozási időre lenne szükség, továbbá szorgalmazta 20 százalékos adó kivetését a támadófegyverekre és lőszerekre.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready