Izrael felére csökkentette a Gázai övezet egyetlen erőművének üzemanyag-ellátmányát hétfőn, válaszul a palesztin területről indított rakétatámadásokra.
Vasárnap három rakétát lőttek ki a Hamász palesztin szervezet vezette enklávéból, közülük kettőt megsemmisített a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer – közölte a katonaság. Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként.
Izrael válaszul légicsapást indított a Hamász egyik katonai létesítménye ellen. Áldozatokról egyik oldalról sem érkezett hír.
Az izraeli védelmi minisztérium illetékes részlege (COGAT) közleményében azt írta, hogy az üzemanyag-ellátás felére csökkentése miatt jelentősen alacsonyabb lesz az erőmű áramtermelése. A COGAT aláhúzta, hogy a változás határozatlan ideig lesz érvényben.
A Gázai övezetben gyakori az áramhiány és az áramkimaradás. Izrael korábban azt ígérte, hogy új távvezetékekkel segít a helyzeten.
Kollektív büntetés
A gázai áramszolgáltató szóvivője, Mohammad Szabet kollektív büntetésnek nevezte Izrael döntését.
„Amúgy is válságban vagyunk, és a helyzeten tovább ront az izraeli döntés” – mutatott rá.
„Súlyos hatással lesz kétmillió ember életére és a létfontosságú szolgáltatásokra, például az egészségügyi ellátásra” – tette hozzá.
Napi négy órán át lesz csupán áramellátás
„Az övezetben jelenleg napi hat órán át van áramellátás, majd egy tizenkét órás szünet következik. Szabet szerint az izraeli döntés nyomán az áramellátás négyórás szakaszokra csökken.
A Gázai övezet az izraeli és az egyiptomi blokád hatására az összeomlás szélére került. A helyzeten tovább rontott a külföldi segélyek csökkenése és a Ciszjordániát vezető Palesztin Hatóság szankciói.
Közben zajlik a megszállás
Eközben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn arra utasította a miniszterelnöki hivatal vezetőjét, hogy nyújtson be kérelmet 300 új lakóegység építésére a tervezési bizottsághoz. Az új otthonok egy ciszjordániai zsidó telepen, Dolevben épülnének fel.
„Mélyítjük gyökereinket, és lecsapunk ellenfeleinkre” – közleményében Netanjahu.
„Folytatjuk a telepek megerősítését és fejlesztését” – tette hozzá.
Izrael gyakran válaszol a telepek bővítésével a palesztin akciókra. Pénteken pokolgépes támadás ért egy Dolev környékén kiránduló izraeli családot, egy kamaszlány életét vesztette, apja és testvére súlyosan megsebesült. Az izraeli hadsereg a napokban több embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban, köztük a Hamász két tagját.
(MTI nyomán)