Illinois után Oregonban is meghalt egy férfi, aki az elektromos cigaretta miatt kapott súlyos légzőszervi betegséget. Az illető marihuánaolajat szívott a készülékből, amelyet legális forrásból szerzett be. Ez az első ismertté vált eset, amikor valaki marihuánaboltban vásárolt e-cigaretta-töltőanyag miatt halt meg.
Zoom
Fotó: MarijuanaBreak
Az egészségügyi hatóság egyelőre nem tudja, hogy konkrétan mi betegítette meg az illetőt: maga a termék, a benne lévő szennyeződés, vagy a cigaretta működési hibája. Sem az e-cigaretta, sem a kannabiszolaj márkáját nem hozták nyilvánosságra.
Noha ez a második amerikai eset, amikor valaki e-cigaretta miatt halt meg, eddig 215 olyan esetet jelentettek az Egyesült Államokból, amikor gyaníthatóan a készülék okozott súlyos tüdőbetegséget. Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi okozza ezen emberek betegségét. Több egészségügyi illetékes is megjegyezte azonban, hogy a megbetegedett emberek közül többen is THC-tartalmú anyagot szívtak az elektromos cigarettájukból. A THC (tetrahidro-kannabiol) a marihuána pszichoaktív hatóanyaga.
Vagyis ezek az emberek gyakorlatilag "e-jointot" szívtak.
A wisconsini hatóság szerint a megbetegedett 89 százaléka THC-t szívott az e-cigarettájából. New Yorkban ugyanez a helyzet, ott a betegen “nagy többsége” THC-t töltött az eszközbe.
Az elektromoscigaretta-gyártók, kihasználva ezeket a nyilatkozatokat, igyekeznek a megbetegedéseket, illetve haláleseteket a THC számlájára írni (ezzel felmentve magát az eszközt), de valójában egyelőre nem ismert a betegségek tényleges kiindulópontja. Könnyen előfordulhat, hogy az egyes esetek más és más okok miatt alakultak ki. Az illetékesek azonban arra figyelmeztetnek, hogy olyan esetekben is előfordultak megbetegedések, amikor az illető nem szívott marihuánát.
(AP - Index nyomán)