2020. április 4., szombat, Izidor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:16 31 várost zárrnak le Törökországban23:57 A külföldön rekedt oroszok egy darabig már nem jutnak haza egykönnyen23:48 Franciaországban is egyre több a napi halálos áldozat23:37 Merkel csak óvatosan mer reménykedni, a német járványügyi intézet vezetője még sok hónappal számol23:21 Meghosszabbították a szükségállapotot Bulgáriában23:07 Ausztriában a harmadik korona-segélycsomag mellett Magyarország volt a parlamenti étlapon22:58 Putyin az Egyesült Államokkal karöltve szeretné csökkenteni az olajkitermelést22:43 Amerikai tudósok: átlagosan hat hét szigorú korlátozásra van szükség, mielőtt folytatódhat rendesen az élet22:26 Nem ízlik az otthonülés a horvátoknak22:08 Katonasággal az ortodox zsenik ellen - volt, aki mentőautóban csempészte be magát a fitymavagdosásra21:52 Felfüggesztette az orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- és vámfizetési kötelezettséget az EB21:35 Hétszáz felett maradt a napi halálos áldozatok száma Olaszországban21:17 A sok italozásnak szóváltás, verés és rablás lett a vége20:59 Pótlóbusz jár a hétvégén a Batthyány tér és Kaszásdűlő között a HÉV helyett20:44 Jócskán megnőtt a mobilszolgáltatók adat- és hangforgalma - 100 lebeszélhető percet ad idős kártyás ügyfeleinek a Vodafone
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Anyaország :: :: Hozzászólások

Működött Orbán lobbija von der Leyennél: Trócsányi bővítési biztosként hozhatja közelebb a Balkánt

Reklám

Bemutatta az új Európai Bizottság összetételét Ursula von der Leyen. A magyar biztos a bővítésért és a szomszédságpolitikáért felel majd.
Nem kell tovább várni, az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt megválasztott elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, kinek milyen portfóliót szán az új brüsszeli testületben. A neveket tartalmazó listát a volt német védelmi miniszter már tegnap nyilvánosságra hozta, így lett hivatalos Trócsányi László jelölése is. Azt viszont Von der Leyen már az elején elmondta, hogy nem minden részletet tud most megosztani az újságírókkal.
„Olyan bizottságot szeretnék, amit a tenni akarás vezérel” – mondta.
Zoom
A portfóliók kihirdetése után még senki nem dőlhet hátra: a meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes bizottságaiban. Az EP-képviselők véleménye nemcsak azért számít sokat, mert a végén ők szavaznak a teljes bizottságról, hanem azért is, mert ha a szakbizottságok alkalmatlannak tartják valamelyik jelöltet, azzal lépéskényszerbe hozhatják a bizottsági elnököt. Kérdéses például Trócsányi László támogatása, akit volt igazságügyi miniszteri posztja miatt több EP-frakció elutasít. Újságírói kérdésre Von der Leyen elmondta, hogy a portfólió teljesen ugyanaz, mint eddig, csak a nevét rövidítették le.
A teljes jelöltlista már megjelent az Európai Bizottság honlapján is, ezen a linken lehet megnézni.
 
 
Két alelnök is őrzi majd a jogállamiságot
Ursula von der Leyen azzal kezdte: szakított Jean-Claude Juncker hierarchikus rendszerével, ezért az alelnökök is önálló feladatot kapnak.
Ők a következők:
Frans Timmermans alelnökként a klímavédelemért lesz felelős, ő koordinálja majd a mezőgazdaságért, az egészségügyért, a közlekedésért, az energiáért, a kohézióért, a környezetvédelemért és óceánokért felelős biztosokat.
Margrethe Vestager a digitalizációért felelős alelnök lesz. Vestager - ahogy eddig is - az EU kemény keze lehet a digitális multikkal szemben. Az elmúlt években a dán politikus ellenőrzése alatt eurómilliárdos büntetéseket szabtak ki olyan cégekre, mint a Google vagy az Apple.
Fontos változás, hogy a jogállamiságot két alelnök is felügyeli majd: a cseh Vera Jourova és a belga Didier Reydners.
Trócsányi feladata, hogy közelebb hozza a Balkánt az EU-hoz
Trócsányi László magyar biztos a várakozásokkal ellentétben a bővítésért és a szomszédságpolitikáért felelős biztos lesz - jelentette be Ursula von der Leyen. Ezért a posztért lobbizott Orbán Viktor miniszterelnök is, mások viszont már korábban aggodalmukat fejezték k, mivel a magyar kormány nem éppen a kiszámítható külpolitikájáról híres. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.
Trócsányi jelölését Ursula von der Leyen azzal magyarázta, hogy egyik fő feladatának azt tartja, hogy közelebb hozzák az Európai Unióhoz a Nyugat-Balkánt, és minél jobb legyen velük a kapcsolat. És véleménye szerint a magyar biztos pontosan ebben a szellemben fog dolgozni.
Zoom
A bővítéssel kapcsolatban Von der Leyen már nem volt ennyire határozott. Mint fogalmazott, az európai értékek soha nem fognak változni, és ha az országok csatlakozni akarnak, akkor ugyanazokat kell tiszteletben tartaniuk. Listát azonban nem mond, hogy ki mikor csatlakozhatna, Törökország esetében pedig hangsúlyozta: nem hogy előrelépést látna, épp az ellenkezőjét tapasztalja.
A magyar kormány nem sokkal a bejelentés után közleményben reagált. Ebben azt írta: megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokat támasztanak az új Európai Bizottság iránt, és bíznak benne, hogy olyan új Európai Bizottság fog felállni, amely kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz, és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában is.
Hozzátették, hogy Trócsányi László a magyar kormány biztosjelöltjeként, az új Európai Bizottság leendő biztosaként is ezeket az értékeket vallja.
„Ezért számítunk rá, hogy megválasztását az Európai Parlament bevándorláspárti erői minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni” - írták.
A magyar biztosjelöltnek szánt szomszédságpolitika és EU bővítése terület az egyik legfontosabb portfólió és lehetőség arra, hogy az Európa Unió újabb tagállamokkal erősödjön. Fontos cél a balkáni országok stabilizálása, a migráció megállítása érdekében is - zárul a közlemény.
Testhezálló választások
Von der Leyen több helyen hozott érdekes döntést. A kereskedelempolitikáért például Phil Hogan eddigi agrárbiztos felel majd, az ő személye azért érdekes, mivel egy ír tárgyalhat majd a Brexit után a britekkel.
Az olasz jelölt, Paolo Gentiloni kapta a gazdasági tárcát - az ő személye kulcs lehet az államháztartása miatt jelenleg a legnagyobb fejfájást okozó országgal folyó egyeztetéseken. Ez pedig éppen Olaszország.
Bár a biztosok nem hazájukat képviselik, szimbolikus lehet, hogy a mezőgazdaságot egy lengyel politikus, Janusz Wojciechowski kapta. Különösen fontos lehet egy agrárország számára a következő, 2020 utáni hétéves uniós költségvetési keretről szóló, várhatóan a következő időszakban felpörgő egyeztetések során, hogy a közösségben egy lengyel foglalkozik a témával. Hasonlóan testhezálló szerep jut Sylvie Goulard francia biztosnak, aki többek között a védelmi iparért felel majd: az EU védelmi unió kiépítésére készül, amely a jelentős haderővel és még komolyabb hadiiparral rendelkező Franciaország számára komoly lehetőségeket tartogat.
A legtitokzatosabb nevet Margaritisz Szkínasz portfóliója kapta, a görög politikus - az Európai Bizottság eddigi szóvivője - az "európai életmód megvédéséért" felel majd. Ez valójában igen széles tárca: beletartozik a kultúrától az oktatáson át a migrációig, egészen pontosan a migránsok integrációján át sok minden. Ez azt is jelenti, hogy Navracsics Tibor eddigi portfólióját (kultúra, sport) csak sikerült valódi tartalommal megtölteni.
Ha mind a 27 biztosra és feladatára kíváncsi, az Európai Bizottság magyar nyelvű közleményében megtalálja.
(HVG)
DK: Trócsányi minden "úniós" biztosi pozícióra alkalmatlan, a bővítési portfólió súlytalan
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke bejelentette, hogy az Únió (sic!) bővítéséért és szomszédságpolitikájáért felelős biztosi posztot szánja a magyar kormány jelöltjének. A DK álláspontja szerint Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyminisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Mivel a Bizottság elnökének nincs lehetősége megválogatni az uniós biztosokat - hiszen a tagállamok jelölik őket - ezért Ursula von der Leyennek nem volt más választása, mint hogy a leggyengébb biztosi posztok egyikét adja Orbán emberének. Uniós bővítés nincs napirenden, ezért a bővítési biztosi poszt befolyása rendkívül csekély. Míg a cseh, a szlovák és a horvát kormány jelöltje európai bizottsági alelnöki posztot kap, a lengyel jelölt pedig az egyik legfontosabb területet fogja irányítani, addig Orbán jelöltjének csak ez jutott - mindez jól mutatja Orbán EU- belüli "befolyását".
A DK EP-képviselői mindent megtesznek azért, hogy Trócsányi László ne lehessen az Európai Bizottság tagja. Mert az egész Európa, benne Magyarország szégyene lenne - írja közleményében Molnár Csaba EP-képviselő, Gyurcsány legtenyérbemászóbb samesza.
(MTI nyomán)
A Momentum is kiakadt
Frissítés: Gyöngyösi is belépett a Facebookra, és schmittelte a haveri retorikát:
Trócsányi: Nagy megtiszteltetés a bővítési portfólió
Nagy megtiszteltetésnek nevezte kedden Trócsányi László mind maga, mind Magyarország számára, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát kapta Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől.
"Az európai parlamenti meghallgatásom során hangsúlyozni fogom, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a felelősségteljes feladatnak teljes mértékben eleget tudjak tenni" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar biztosjelölt, hozzátéve, hogy örömmel értesült a bejelentésről.
Rámutatott, hogy munkája során nagymértékben támaszkodni kíván azokra a tapasztalataira, amelyeket a diplomáciában, illetve a nemzetközi jogi közösségben szerzett.
"Mind a bővítés, mind az európai szomszédságpolitika olyan kiemelt figyelmet érdemlő terület, amely kihatással van az európai polgárok mindennapjaira" - közölte.
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke kedden jelentette be, hogy kinek milyen feladatot szán az új brüsszeli testületben.
A meghallgatások szeptember végén kezdődnek az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban. A végleges összetételt tükröző listáról várhatólag októberben szavaz a képviselő-testület. Végül a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.
(MTI)
Itt a bizonyíték arra, hogy a biztosjelölt EU-konform: Trócsányi gázkamrázott, és az internetes "gyűlöletbeszéd" miatt is aggódik
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready