2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:05 Kirepülő landolt egy háztetőben a németországi Langenhahnban09:30 Szlávik: egészségügyi dolgozók BCG-vakcinával újraoltásával vizsgálják a hatásosságát09:17 Torlódás Nagylaknál és Záhonynál08:57 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma08:53 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 08:36 Belgium kiállt a WHO mellett08:20 Júliusban indulnak a tengerparti üdülőhelyekre a charterjáratok07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Extra :: :: Hozzászólások

Egy madár szedte le az égről az amerikai haditengerészet büszkeségét, a "leghalálosabb repülőt"

Reklám

Madár szedte le az égről az Egyesült Államok haditengerészetének Doomsday (Világvége) nevű repülőgépét, melyet nukleáris háborúk túlélésére terveztek. A kár meghaladja a kétmillió dollárt, személyi sérülés nem történt.
Csúcstechnológiával készült a Boeing cég E-6B Mercury repülőgépe, melyet arra építették, hogy légi bázisként szolgáljon egy estleges nukleáris háború alatt. A Navy Times nevű haditengerészeti oldal szerint azonban egy madár is elég volt ahhoz, hogy dollármilliós kárt okozva földre kényszerítse a tesztrepülést végző monstrumot. Az eltévedt szárnyas a Doomsday négy hajtóművének egyikét tette tönkre – írja a The Sun.
Fegyverzet nélkül is a leghalálosabb
A haditengerészet büszkeségét az amerikaiak a leghalálosabb repülőként jellemzik, annak ellenére, hogy az E-6B Mercury valójában nincs fegyverrel felszerelve. A gép nukleáris parancsnoki és irányító központként funkcionál és légi kommunikációs lehetőséget biztosít majd nukleáris háború esetén, amikor a szárazföldi vezénylés már nem lehetséges. A repülőgép az Egyesült Államok elnökét és védelmi miniszterét köti össze a tengeralattjárók, a bombázók és a kontinentális ballisztikus rakéták legénységével.
Kétmillió dolláros kár
A madárincidens október 2-án történt, és jelentős károkat okozott, amelyeket azóta már kijavítottak. „A hajtóművet kicserélték, a repülőgépet pedig újra üzembe helyezték” – nyilatkozta Tim Boulay, a Haditengerészeti Légierő Központ Repülőosztályának szóvivője.
A Haditengerészeti Biztonsági Központ hivatalosan „A osztályú balesetként” rögzítette az eseményt, ami azt jelenti, hogy a kár értéke legalább kétmillió dollár (592,5 millió forint). Idén ez már a második baleset, ami az E-6B Mercury-vel történt. Februárban a repülőgép farka szakította át egy hangár tetejét, miközben vontatták. Csak egy ember volt a fedélzeten, aki nem szenvedett sérülést, de a kár értéke akkor is az egekbe rúgott.
Az E-6B Mercury repülőgépet 1998-ban helyezték állományba, és egységköltsége az Egyesült Államok Haditengerészetének hivatalos oldala szerint 141,7 millió dollár (43,5 milliárd forint).
Egy hajtómű elvesztése még nem a világvége
A British Airlines Pilóták Szövetsége (BALPA) szerint a hasonló balesetek inkább csak a madarakra veszélyesek – írja a The Telegraph.
„A repülőgépeket úgy tervezték és építették, hogy ellenálljanak a madárcsapásoknak, és a pilóták szigorú képzésen vesznek részt, hogy képesek legyenek kezelni az ilyen helyzeteket” – jelentette ki Stephen Landells, a BALPA repülésbiztonsági szakembere.
Amikor egy madár repülőgép-hajtóműbe kerül, általában szétporlad. Nagyobb madarak esetében azonban a motorban súlyos károk keletkezhetnek.
Landells hozzátette: egy hajtómű elvesztése miatt nem zuhan le a gép, mivel úgy tervezték, hogy ilyen helyzetben is repülni tudjon. Ugyanakkor több madárcsapás már súlyos baleseteket okozhat. A legjelentősebb hasonló eset 2009-ben történt a US Airways 1549-es járatával, melyet azóta már Csoda a Hudson folyón címmel meg is filmesítettek.
(Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready