2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:30 Szlávik: egészségügyi dolgozók BCG-vakcinával újraoltásával vizsgálják a hatásosságát09:17 Torlódás Nagylaknál és Záhonynál08:57 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma08:53 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 08:36 Belgium kiállt a WHO mellett08:20 Júliusban indulnak a tengerparti üdülőhelyekre a charterjáratok07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A chilei elnök bejelentette a metrójegyár-emelés visszavonását

Reklám

Kevesebb mint egy nappal a fővárosban kitört heves tüntetések után Sebastián Pinera chilei elnök szombaton bejelentette a metrójegyárak emelésének visszavonását.
Chile fővárosában helyi idő szerint pénteken törtek ki erőszakos tüntetések a metrójegyárak emelése miatt. Az összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások megbénították Santiago de Chile közlekedési hálózatát, ahol emiatt kijárási tilalmat rendeltek el. Az ország több településén is kihirdették a rendkívüli állapotot.
Bűnözőknek nevezte a tüntetőket, majd hallgatott rájuk
A BBC beszámolója szerint Pinera a Radio Agricultural helyi állomásnak korábban azt nyilatkozta: „A vandalizmus, amit tapasztaltunk nem tiltakozás, hanem bűncselekmény.” Az erőszakos fejlemények következtében szombati beszédében már sokkal kimértebben fogalmazott. „Alázattal meghallgattam honfitársaim akaratát” – mondta Piñera, majd bejelentette, hogy felfüggesztik a jegyárak emelését – írja a CBSnews.com.
A chilei elnök hozzátette: az erőszakos zavargások felelősei fizetni fognak tetteikért.
Ismét emelték volna a metrójegyárakat
Idén januárban már 20 pesóval drágult a közlekedés, és a 800 pesós jegyárakat most négy százalékkal növelték volna. Az viteldíj emelése ellen tömegek vonultak a metróállomásokra tiltakozni, a tüntetés pedig hamar erőszakos pusztításba torkollott. Miután az illetékesek az összes metróbejáratot lezáratták, a tüntetők gyújtogatni és rongálni kezdtek. Sok helyen a feldühödött emberek barikádokat emeltek az utcákon, és összeverekedtek a rendőrséggel.
Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentése szerint 1500 katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. A hivatalos jelentések szerint a zavargások alatt 156 rendőr mellett 11 civil sérült meg, és több mint 300 embert tartóztattak le. Egy áruházban keletkezett tűzben hárman meghaltak.
A zavargások miatt Sebastián Pinera chilei elnök több tartományban is rendkívüli állapotot hirdetett, míg a fővárosban kijárási tilalmat rendelt el.
Folytatták a tiltakozást
A katonák és a rendőrség jelenléte ellenére ezrek folytatták a tiltakozást, többek között a Santiago de Chilén kívüli városokban. A tüntetők nem csak a tömegközlekedés díjának emelése ellen demonstrálnak, a villamos energia, a víz és a gyógyszerek árát is kritizálják. Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.
(Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready