2020. május 29., péntek, Magdolna, Léna napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Látogatható az egykori szovjet atombunker Dunavarsányban22:12 "Mesterséges esővel" előznék meg az erdőtüzeket Indonéziában21:50 Minneapolisban újra eljött a lehetőség egy jó kis fosztogatásra21:41 Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza21:20 30 migránst végzett ki egy líbiai embercsempész családja20:45 Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében20:28 A cigánybűnözés ellen vonult a Mi Hazánk és több szurkolói csoport, a rendőrök tüntetőket vegzáltak19:24 Cserkésztüzek lobognak hazánk szétszakításának 100. évfordulóján18:42 Az alkoholproblémák 29 gén számlájára írhatók18:24 Megint bemocskolták az úzvölgyi temetőt a magyargyűlölő, történelemhamisító oláhok18:16 Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt17:57 Újabb adalék az úzvölgyi katonasírok történetéhez17:27 Iskolaőrséget hoz létre a kormány, 12 év felett büntethetők lesznek a tanárokra támadó cigánybűnözők17:14 Több ezer embert bocsát el a Boeing, és újraindítja a 737 MAX gyártását16:39 Öten meghaltak egy balesetben a 710-es főúton Balatonkenesénél
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Cigánybűnözés :: :: Hozzászólások

"Fejlődik" Románia: már ott is botrányt kiáltanak, ha óvni próbálják az iskolás gyerekeket a cigányoktól

Reklám

Hatalmas botrány van Jászvásáron: egy elit iskola tanulói egy állami iskolában kaptak helyet az idei tanévben, egy olyanban, amelybe többségben szegénysorban élő cigány gyerekek jártak. A két iskola vezetősége úgy oldotta meg a problémát, hogy a cigány gyerekeknek máskor adtak szünetet az órák között, úgy megszervezve, hogy lehetőleg ne is találkozzanak a gazdag román gyerekekkel - derül ki az Adevarul, illetve a Transindex cikkéből.
Zoom
Fotó: evz
A történet ott kezdődött, hogy hat előkészítőosztályt átköltöztettek a Titu Maiorescu iskolából a közeli Ion Neculceba, amely csak néhány száz méterre helyezkedik el. A fogadó iskola mindent beleadott: saját diákjait az emeletre költöztette, a földszintet pedig szépen felújíttatta, hogy az új vendégek megfelelő helyre érkezzenek. Csakhogy a Neculce iskola már eleve szegregált iskola volt: többnyire csak nehéz sorsú, cigány és sajátos nevelési igényű diákok jártak oda.
Az a borzasztó szegregáció persze tovább fokozódott, amikor az újoncok megérkeztek: amint elkezdődött az iskola, a cigány gyerekek azzal szembesültek, hogy tulajdonképpen sosem látják a román gyerekeket, hiszen külön időpontban volt a szünet. (Szomorúak is voltak emiatt, hiszen nem volt akit megverni, akitől elvenni a tízórait és a zsebpénzt... - a szerk.)
Viorel Motas kisebbségi tanfelügyelő azt mondja, régi történet már a kirekesztés, 2017-ben például a Titu Maiorescu úgy tervezte, hogy ha jönnek a román diákok, akkor külön bejáratot készít, hogy a cigány diákok ott jöhessenek be. A Titu Maiorescu diákjainak szülei ugyanis felháborodtak, amikor megtudták, hogy gyerekeiknek egy iskolában kell tanulniuk a cigányokkal, de aztán elfogadták a kompromisszumot, hogy külön emeleten lesznek, és kvázi sosem találkoznak majd velük a gyerekeik.
Elena Motas, aki a Iasi Megyei Tanács cigányügyi tanácsadója volt, azt mondja, a Neculce igazgatója nemcsak hogy külön bejáratot tervezett, hanem külön egészségügyi rendelő is lesz a fehér gyerekeknek. "2017-ben bement egy felügyelő a Neculce iskolában egy osztályterembe, és azt mondta, hogy »ebben az osztályban kissé besötétedett« - ugyanis roma gyerekek tanultak abban az osztályban. Számomra, aki magam is voltam felügyelő, nagyon zavaró volt ezt hallani" - mondja Elena Motas.
A Ion Neculcenak mintegy nyolcvan százalékát cigány gyerekek teszik ki. Van aki 8-10 kilométerre lakik, és hiába van közelebb a lakhelyéhez iskola, oda jár, mert az a konszenzus, hogy a cigányok oda járnak. Az esetről riportot készítő Adevarul próbálta elérni a két iskola igazgatóját, de nem sikerült megszólaltatni őket. A szegregációt egyáltalán nem csak ezen az egyedi eseten lehetne szemléltetni Romániában, az Európai Bizottság többször is kérte az országot, hogy orvosolja ezt a "strukturális problémát". Az UNICEF egyik jelentése például azt állítja, hogy a romániai cigány gyerekek mintegy negyede ilyen szegregált iskolákban tanul.
A liberális szociológusok általában úgy vélik, a szegregáció a "fejletlen pedagógiai rendszer hozadéka". Az Adevarul megkereste az oktatásügyi minisztériumot is, hogy megismerjék az esetről az álláspontjukat. A minisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és amennyiben igaznak bizonyulnak a lap állításai, szankcionálni fogja az iskolákat.
Romániában 2016-ban az oktatásügyi miniszter, aki akkor Mircea Dumitru volt, rendeletben tiltotta meg, hogy elkülönítsenek gyerekeket a fogyatékosság, vagy a szülők gazdasági-társadalmi státusza szerint. (Nem is emiatt különítik el, illetve kellene elkülöníteni őket... - a szerk.)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready