2019. november 21., csütörtök, Olivér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:41 A Borkai-videók miatt előállított focista szerint nincs szó zsarolásról, az is mellékes, hogy korábban a DK jelöltje volt22:27 Putyin: az emberiség ismét a barlangban találhatja magát22:15 Jakab Péter végre rájött, hogyan lehetne tovább fokozni: beült Orbán székébe, mint egy tel-avivi kisóvodás21:45 Tusk a néppárt új elnöke - kizárást ígért a "populistáknak", Orbánra is célozgatva21:35 András herceg ott se volt, mégis visszavonul az Epstein-botrány után20:50 Orbánnak sikerült odáig süllyednie, hogy egy ultracionista rabbi nevezte bátornak és becsületesnek20:26 Megint új választás jöhet Izraelben20:07 Orosz kémbotrány okoz fejfájást Belgrádnak19:27 Putyin már azt pedzegeti, lehet, hogy néhány kelet-európai ország ki akar majd lépni az EU-ból18:22 Alacsonyan repülnek a klisébombák? - Gondolatok a Midway című filmről17:44 Négy cigány akart "megbokszolni" egy rendőrt, az ügyészség elrettentő büntetést javasol: próbára bocsátás!17:28 A Mi Hazánk feljelenti a Zsindexet - Toroczkai: mindig a trianoni tragédián gúnyolódnak17:08 Az SZDSZ-es Gothár Péter a Katona József Színház zaklatója15:53 Az iráni elnök szerint gátat szabtak az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozáshullámnak15:24 Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából - remélhetőleg áthatja majd a hely szelleme az egyenruhásokat
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Cigánybűnözés :: :: Hozzászólások

"Fejlődik" Románia: már ott is botrányt kiáltanak, ha óvni próbálják az iskolás gyerekeket a cigányoktól

Reklám

Hatalmas botrány van Jászvásáron: egy elit iskola tanulói egy állami iskolában kaptak helyet az idei tanévben, egy olyanban, amelybe többségben szegénysorban élő cigány gyerekek jártak. A két iskola vezetősége úgy oldotta meg a problémát, hogy a cigány gyerekeknek máskor adtak szünetet az órák között, úgy megszervezve, hogy lehetőleg ne is találkozzanak a gazdag román gyerekekkel - derül ki az Adevarul, illetve a Transindex cikkéből.
Zoom
Fotó: evz
A történet ott kezdődött, hogy hat előkészítőosztályt átköltöztettek a Titu Maiorescu iskolából a közeli Ion Neculceba, amely csak néhány száz méterre helyezkedik el. A fogadó iskola mindent beleadott: saját diákjait az emeletre költöztette, a földszintet pedig szépen felújíttatta, hogy az új vendégek megfelelő helyre érkezzenek. Csakhogy a Neculce iskola már eleve szegregált iskola volt: többnyire csak nehéz sorsú, cigány és sajátos nevelési igényű diákok jártak oda.
Az a borzasztó szegregáció persze tovább fokozódott, amikor az újoncok megérkeztek: amint elkezdődött az iskola, a cigány gyerekek azzal szembesültek, hogy tulajdonképpen sosem látják a román gyerekeket, hiszen külön időpontban volt a szünet. (Szomorúak is voltak emiatt, hiszen nem volt akit megverni, akitől elvenni a tízórait és a zsebpénzt... - a szerk.)
Viorel Motas kisebbségi tanfelügyelő azt mondja, régi történet már a kirekesztés, 2017-ben például a Titu Maiorescu úgy tervezte, hogy ha jönnek a román diákok, akkor külön bejáratot készít, hogy a cigány diákok ott jöhessenek be. A Titu Maiorescu diákjainak szülei ugyanis felháborodtak, amikor megtudták, hogy gyerekeiknek egy iskolában kell tanulniuk a cigányokkal, de aztán elfogadták a kompromisszumot, hogy külön emeleten lesznek, és kvázi sosem találkoznak majd velük a gyerekeik.
Elena Motas, aki a Iasi Megyei Tanács cigányügyi tanácsadója volt, azt mondja, a Neculce igazgatója nemcsak hogy külön bejáratot tervezett, hanem külön egészségügyi rendelő is lesz a fehér gyerekeknek. "2017-ben bement egy felügyelő a Neculce iskolában egy osztályterembe, és azt mondta, hogy »ebben az osztályban kissé besötétedett« - ugyanis roma gyerekek tanultak abban az osztályban. Számomra, aki magam is voltam felügyelő, nagyon zavaró volt ezt hallani" - mondja Elena Motas.
A Ion Neculcenak mintegy nyolcvan százalékát cigány gyerekek teszik ki. Van aki 8-10 kilométerre lakik, és hiába van közelebb a lakhelyéhez iskola, oda jár, mert az a konszenzus, hogy a cigányok oda járnak. Az esetről riportot készítő Adevarul próbálta elérni a két iskola igazgatóját, de nem sikerült megszólaltatni őket. A szegregációt egyáltalán nem csak ezen az egyedi eseten lehetne szemléltetni Romániában, az Európai Bizottság többször is kérte az országot, hogy orvosolja ezt a "strukturális problémát". Az UNICEF egyik jelentése például azt állítja, hogy a romániai cigány gyerekek mintegy negyede ilyen szegregált iskolákban tanul.
A liberális szociológusok általában úgy vélik, a szegregáció a "fejletlen pedagógiai rendszer hozadéka". Az Adevarul megkereste az oktatásügyi minisztériumot is, hogy megismerjék az esetről az álláspontjukat. A minisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és amennyiben igaznak bizonyulnak a lap állításai, szankcionálni fogja az iskolákat.
Romániában 2016-ban az oktatásügyi miniszter, aki akkor Mircea Dumitru volt, rendeletben tiltotta meg, hogy elkülönítsenek gyerekeket a fogyatékosság, vagy a szülők gazdasági-társadalmi státusza szerint. (Nem is emiatt különítik el, illetve kellene elkülöníteni őket... - a szerk.)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready