Megsemmisítette azt a 2016-os határozatot csütörtökön az Európai Bíróság, amely szabálytalanságok miatt nagyjából 170 ezer euró visszautalására kötelezte az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) által alapított Szövetség az Európai Közvetlen Demokráciáért (ADDE) nevű politikai csoportot.
Az Európai Parlament (EP) szervei úgy találták, hogy az euroszkeptikus pártokat tömörítő ADDE 2015-ben mintegy félmillió eurót költött el szabálytalanul, például ebből finanszíroztak kilenc felmérést a brit választások és a Brexit-népszavazás előtt, ezért elrendelték 172 655 euró visszafizetését.
Az előírások tiltják, hogy a közösségi forrásokból nemzeti pártokat, választási vagy népszavazási kampányokat finanszírozzanak, ezeket a pénzeket csak az európai pártok működési költségeinek fedezésére lehet fordítani.
Az érintettek az Európai Bíróság elé vitték az ügyet, amely csütörtökön megsemmisítette a határozatot.
Ítéletében a luxembourgi székhelyű törvényszék rámutatott, hogy az EP két illetékese is részrehajló nyilatkozatokat tett az ADDE ellen, még a vizsgálat lezárulta előtt.
"Az elfogulatlanság látszata veszélybe került. A tisztségviselőknek tartózkodniuk kell a pártok költéseinek szabályosságával vagy szabálytalanságával kapcsolatos nyilvános kijelentésektől, amikor még tart a dokumentumok ellenőrzése. Biztosítékokra van szükség az adminisztratív eljárásokban a pártatlansággal kapcsolatos kételyek eloszlatása érdekében" - írták.
Emellett megállapították, hogy a kifogásolt költések nagy része nem sértette az előírásokat, csak a nagy-britanniai közvélemény-kutatás finanszírozása nem felelt meg a szabályoknak.
A döntés ellen még helye van fellebbezésnek.
(MTI)