Bezár!
2020. június 7., vasárnap, Róbert, Arianna, Kocsárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:02 Cápa ölt szörföst az ausztrál partoknál08:26 Csaknem 6,9 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma08:19 Washingtoni tüntetés: megvonnák a rendőrség forrásait, hogy négerek között osszák szét07:52 Négyszáz betolakodót ölel ideiglenesen a keblére Málta, de utána továbbadnák őket simogatásra07:29 Olajkitermelés-csökkentésben állapodtak meg az OPEC+ videóértekezletén06:53 Büntetőeljárás indítását szorgalmazzák Aján Tamás ellen23:51 Fulani faluban mészároltak egyenruhások Maliban23:25 A Mi Hazánk miatt akarta lemondani a megemlékezést Mirkóczki, de igencsak alászaladt23:14 Durva Izrael-gúnyrajzzal jelentkezett a Népszava karikaturistája22:45 Vonatbaleset Németországban: sínekre dőlt, égő fának hajtott a szerelvény, 150 utast kellett evakuálni22:20 CIszjordánia annektálása ellen tüntettek Tel-Avivban21:52 Szegény, zárkózott Lakatos Csaba szerelmi fájdalmában agyonverte élettársát21:37 Pedofilhálózatra csapott le a német rendőrség - a főbűnöst már kétszer elítélték korábban gyermekpornográfia birtoklásáért21:18 Fél évvel később lépnek hatályba a drónrendeletek20:57 Kormányellenes tüntetők csaptak össze a Hezbollah híveivel Bejrútban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A brazíliai zsidók betéve tudják a Goebbels-szövegeket, és jaj annak, aki hasonló szavakat talál használni

Reklám

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken menesztette tisztségéből Roberto Alvim brazil kulturális minisztert, aki botrányt kavart azzal, hogy egy általa közzétett videofelvételen Joseph Goebbels egykori propagandaminiszter egykori beszédéből szinte szó szerint emelt át részeket saját mondandójába.
„Bejelentem Roberto Alvim távozását a kulturális minisztérium éléről. Szomorú bejelentés, bár ő bocsánatot kért, de jelenléte tarthatatlanná vált” – áll a Bolsonaro által aláírt dokumentumban. A brazil művészet „felélesztéséért” odaítélt díjak ismertetésével kapcsolatban csütörtökön közzétett felvétel futótűzként terjedt el a világhálón, és felháborodást keltett az időnként Goebbels egykori beszédéből szinte szó szerint átvett kifejezések miatt.
Hírügynökségek rámutatnak arra, hogy a videofelvételen, miközben a Bolsonaro által tavaly kinevezett, színházigazgató Alvim bejelenti a díjakat, Adolf Hitler kedvence, egy Wagner-opera hallható a háttérben. „A következő évtized brazil művészete heroikus és nemzeti (...) és kötelező érvényű lesz, mert népünk legégetőbb törekvéseiből fog táplálkozni, vagy ha nem, akkor nem lesz semmilyen” – mondta Alvim a felvételen.
Goebbels, Hitler egyik ideológusa pedig azt mondta a színházigazgatóknak: „A következő évtized német művészete heroikus, acélosan romantikus, objektív és szentimentalizmustól mentes, nemzeti lesz, nagy pátosszal, szükségszerű és kötelező érvényű lesz, vagy ha nem, akkor nem lesz semmilyen”.
Alvim a Facebook közösségi oldalon azt írta, hogy véletlen retorikai egybeesésről van szó. Hozzátette, hogy soha nem idézne Goebbelstől. „De maga a kifejezés tökéletes: a hősiesség és az emberi törekvés az, amit látni akarunk a nemzeti művészetben” – fogalmazott.
A brazíliai zsidó közösség és a dél-amerikai országban működő német diplomáciai képviseletek elítélték a kulturális miniszternek a Hitler propagandaminiszterét idéző beszédét. „A Brazíliai Izraelita Szövetség (Confederacao Israelita do Brasil - CONIB) elítéli a náci szóhasználatot Roberto Alvimnak, a Bolsonaro-kormány kulturális miniszterének részéről. Hitler propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a vízióját felidézni ijesztő jele annak, ahogyan a kultúrát látja, ezzel szembe kell szállni, meg kell fékezni” – fogalmazott a brazíliai zsidó közösség egy közleményben.
Németország brazíliai nagykövetsége egyéb német képviseletekkel együtt diplomatikusabb hangvételben, a kulturális miniszter kijelentésére való közvetett utalással reagált.
„A nemzetiszocializmus korszaka a német történelem legsötétebb fejezete, amely végtelen szenvedést okozott az emberiségnek. Németország továbbra is felelősnek érzi magát. Ellenzünk minden olyan szándékot, amely arra irányul, hogy 'banalizálja' vagy dicsőítse a nemzetiszocializmus korát” – áll a "német" kormány Twitter-bejegyzésében.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready