2020. február 17., hétfő, Donát, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:51 Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyletek miatt09:13 HVIM: köszönjük a Belügyminisztériumnak, és üzenünk az Indexnek08:42 Trump legújabb ötlete: Oroszország hagyjon fel a szíriai kormány támogatásával!08:12 Bíróság: jogszerűen tartottak házkutatást az ausztrál ABC-nél07:47 Csaknem kétszáz határsértő ellen intézkedtek a hétvégén07:33 9,5 millió ausztrál dollárt gyűjtöttek jótékonysági koncerttel a bozóttüzek károsultjainak megsegítésére06:49 Antibiotikum-rezisztencia rontja a keskenyszájú orrszarvúk helyzetét22:12 Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták a szíriai kormányerők21:58 Nem jött be a budipaktum a CDU és a Baloldal között21:49 Sály nem látott még annyi rendőrt, amennyit a hazafiak cigánybűnözés elleni tiltakozása miatt odaküldtek21:39 Bedrogozva lövöldözött gáz-riasztó fegyverével egy tatabányai férfi - "csak kipróbálta"21:25 Alacsony részvétel mellett izgalmak nélkül nyert a massza jobbikos jelöltje20:58 Meghalt az első tajvani koronavírus-fertőzött20:39 Munkavacsorán készítették elő az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak mélyítgetését20:16 Salvini: "Ha Európa nem változik meg, halálra ítéli magát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

A nemzetközi jog mehet a kukába: Izrael az ENSZ emberi jogi főbiztosával is megszakítja a kapcsolatot

Reklám

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtökön, hogy Izrael beszünteti az együttműködést az ENSZ emberi jogi főbiztosával, Michelle Bachelettel, miután annak hivatala (ONHCR) előző nap nyilvánosságra hozott egy listát a ciszjordániai zsidó telepeken üzleti tevékenységet folytató vállalatokról. A bejelentés az Izrael és az ENSZ közötti együttműködés további korlátozását jelenti izraeli részről.
Jiszráel Kac külügyminiszter hivatalának közleménye szerint a 112 céget felsoroló lista a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) nevű, Izrael-ellenes mozgalom kampányát szolgálja, és a külügyminisztériumnak szándékában áll megvédeni velük szemben a felsorolásban szereplő, Izraelben működő vállalatokat.
Egyelőre nem világos, hogy miféle gyakorlati következményekkel jár az érintett cégek számára a listára való felkerülésük, de az már bizonyos, hogy az ENSZ ezen hivatalával fennálló kapcsolatok korlátozása azt jelenti, hogy az izraeli hivatalnokok nem válaszolnak a lista összeállításáért felelős főbiztosság megkereséseire – írta az izraeli sajtó csütörtökön.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2016 márciusában fogadott el határozatot a ciszjordániai zsidó telepeken működő vállalatok adatbázisba gyűjtéséről, a listát szerdán hozta nyilvánosságra a tanács kérésére az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.
Izrael teljes mértékben elutasította a lista közzétételét, elítélve az összeállításért felelős intézményt, és ígéret tett az izraeli pénzügyi érdekek védelmére. Eközben a palesztinok a nemzetközi jog győzelmeként ünnepelték a lista megjelentetését.
A listán szereplő 112 vállalat közül 94 izraeli, beleértve az összes nagyobb bankot, állami tulajdonban lévő közlekedési vállalatot, valamint a Bezeq, a HOT és a Cellcom telekommunikációs óriásokat. A 18 külföldi céget is tartalmazó listán van továbbá az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor.
„Ez a lista szégyenteljes behódolás az Izraelnek ártani akaró országok és szervezetek nyomásgyakorlásának” – reagált az izraeli külügyminisztérium még szerdán. Jiszráel Kac külügyminiszter azt állította, hogy a lista közzététele csatlakozást jelent az Izrael-ellenes bojkottmozgalomhoz, de hangsúlyozta, hogy ennek az adatbázisnak nincsenek valós jogi következményei.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök a katonai rádióban szerdán szintén azt mondta, hogy Izrael minden erővel harcolni fog az ONCHR listája ellen, az ott felsorolt vállalkozások védelmében.
Az ellenzéki centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz is felsorakozott a kormányoldal mögé. Szerinte a lista közzététele fekete napot jelent az emberi jogok számára, és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elvesztette kapcsolatát a valósággal.
Izrael, amely azzal vádolja az ENSZ-t és szervezeteit, hogy Izrael-ellenesek, 2012-ben bejelentette, hogy megszünteti az együttműködést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával, 2019-ben pedig kilépett a világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből (UNESCO).
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready