Ankarában folytatódik a szerdán megkezdett konzultáció a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzet normalizálásáról - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
A felek között több fordulóban korábban is folytak külügyi tárcaközi tárgyalások, ám ezek mindeddig nem jártak eredménnyel. A szóvivő szerint a török fővárosban zajló konzultáció több napig is eltarthat.
Zaharova furcsának nevezte, hogy Törökország igyekszik többoldalú csúcstalálkozókhoz kötni az Oroszországgal zajló tárgyalást.
"Ha kétoldalú problémákról van szó, azokat kétoldalú formátumban kell rendezni" - mondta.
Zaharova szerint Idlíb a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra Front vezette "terroristák szövetségének fellegvára". Azt hangoztatta, hogy az idlíbi helyzet romlásának egyik legfőbb oka, hogy Ankara nem teljesítette a 2018. szeptember 17-i orosz-török memorandumban rögzített kötelezettségeit.
Rámutatott, hogy a fegyvernyugvás rendszerének január 9-i bevezetése ellenére a militánsok folytatták a lakott települések és a kormányerők állásai, valamint az orosz katonai objektumok elleni támadásokat. Ezt, mint mondta, Damaszkusz orosz légi támogatással "kénytelen" viszonozni a terroristákra kizárólag a feszültségcsökkentési övezetben mért csapásokkal.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában kijelentette: nem szerepel Vlagyimir Putyin munkatervében, hogy március 5-én Isztambulban találkozzon török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal. Utóbbi szerdán közölte, hogy valószínűleg ezen a napon tárgyal majd az orosz államfővel a Márvány-tenger partján fekvő török metropoliszban. Erdogan megismételte álláspontját, miszerint a török csapatok az 1998-ban megkötött adanai török-szíriai határőrizeti megállapodás alapján törvényesen tartózkodnak Idlíbben.
A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni jelentése szerint egyébként a török erők Idlíbben a szíriai hadsereg állásaira és az orosz katonai repülőkre tüzelnek. A tudósítás szerint Damaszkusz csapatait "a szó egyenes értelmében" a szíriai és az orosz légierő mentette meg, több alkalommal is megállítva a militánsokat.
Az Idlíbből érkező, az orosz sajtó által tárgyalt jelentések szerint a török támogatást élvező militánsok csütörtökön felújították támadásaikat Szarakeb város környékén, több tucat öngyilkos támadót és dzsihádmobilokat - robbanóanyaggal megtöltött, öngyilkos terrorista által vezetett autót - bevetve. Egyes források szerint vissza is foglalták a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autópálya mentén fekvő települést, amely a második legnagyobb város a tartományban.
A szíriai erők szerdán 16 idlíbi település visszavételéről számoltak be.
Zaharova egyébként csütörtökön bejelentette, hogy Aleppó nemzetközi repülőterének a kormányerők általi felszabadítását követően hamarosan járatok indulnak az északnyugat-szíriai nagyváros és Kairó között.
(MTI)