Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg – jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.
Zoom
Törökök által támogatott harcosok Idlíbben február 27-én (fotó: Bakr Alkasem / AFP)
Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.
A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.
A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.
A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.
Frissítés: a terroristák között voltak az elesett török katonák
A támadó ellenzéki militánsok között voltak azok a török katonák, akik a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
„Február 27-én Behun lakott település környékén török katonák kerültek a szíriai hadsereg tüzébe, akik a terrorista alakulatok harci formációiban voltak” – állította a moszkvai katonai tárca. A minisztérium szerint a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra csütörtökön széles fronton kísérelt meg támadást Idlíbben. A tárca emellett arról tájékoztatott, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun környékén, ahol török katonák estek el.
A szíriai orosz parancsnokság csütörtökön azzal vádolta meg a török hadsereget, hogy tüzérségi csapásokkal, valamint felderítő és csapásmérő drónokkal támogatja a szíriai kormányerők ellen harcolókat az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben, amivel megsértette az ottani rendezésről Szocsiban megkötött orosz–török megállapodást.
A Fekete-tengeri Flotta bejelentette pénteken, hogy a Földközi-tengerre, ezen belül a szíriai partok felé vezényelte két hadihajóját, amelyeket Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel szereltek fel – jelentette az Interfax hírügynökség.
A TASZSZ orosz hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy a szíriai terrorelhárítási műveletben szerzett érdemei miatt az Oroszország Hőse kitüntetésben részesült Szergej Rudszkoj vezérezredes, az operatív vezérkari főcsoportfőnökség és Andrej Szergyukov vezérezredes, a légideszant-alakulatok parancsnoka.
2. frissítés: török miniszter: tűz alá vették a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását
A török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul arra, hogy előző nap 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült egy szíriai kormánytámadásban Idlíb tartományban – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.
Elmondta: a válaszcsapásban légi járművek, köztük drónok és a tüzérség egységei vesznek részt. Arról számolt be, hogy ártalmatlanították a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját, 23 tüzérségi állását, 23 harckocsiját, 10 páncélautóját, öt helikopterét, öt lőszerszállító teherautóját, három lőszerraktárát, egy parancsnoki épületét, továbbá egy SA-17 és egy SA-22 típusú légvédelmi rendszerét.
Törökország arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet
Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója pénteki Twitter-üzenetében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a harcok dúlta, szíriai Idlíb tartományban tartózkodó civileket, és nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet.
Altun leszögezte: a korábbi asztanai folyamat másik két résztvevője, Oroszország és Irán, amely a damaszkuszi rezsim lépéseiért vállalt felelősséget, teljesen megbízhatatlanná válik, ha nem teljesíti Idlíbben az erőszak megfékezésére vonatkozó kötelezettségeit.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg ez a legnagyobb gondja a térségben.
Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön jelezte: az orosz küldöttség kétnapos ankarai tárgyalásai ellenére továbbra is fennáll a felek között a légtérhasználat problémája. A török fél arról értekezett orosz tárgyalópartnerével, hogy a török hadsereg mind a fegyveres, mind a fegyvertelen drónjait használhassa a régióban. A tárcavezető rámutatott: Ankara számára különösen a tűzszünet fenntartása, a fegyvernyugvás megsértésének észlelése érdekében szükséges az idlíbi légtér használata.
Akar csütörtökön később telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Mark Esperrel.
„Hónapok óta civilek millióit bombázzák a levegőből. Az infrastruktúra, iskolákat és kórházakat is beleértve, a rezsim rendszeres célpontja. Népirtás megy végbe lassan a szemünk előtt” – fogalmazott Altun hivatalos Twitter-üzenőfiókján.
A török tisztségviselő hozzátette: Damaszkusz évek óta előnyt kovácsolt a nemzetközi csendből a bűntetteivel szemben. „Sorsára hagyni Idlíbet azt jelenti, hogy valóra válik a rezsim álma. Demográfiai és etnikai tisztogatást hajtanak végre a térségben. Nem nézhetünk félre!” – hívta fel a figyelmet.
3. frissítés: valaki nem mond igazat
Hulusi Akar török védelmi miniszter pénteken tagadta az orosz védelmi tárca azon közlését, amely szerint a török katonák előző nap Szíriában ellenzéki fegyveresek formációiban tartózkodtak, amikor a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban.
A dél-törökországi Hatay tartományban, a török-szíriai határon található parancsnoki központban Akar úgy nyilatkozott, hogy a török egységek körül nem volt semmilyen fegyveres csoport, amikor a támadást végrehajtották. Hangsúlyozta: az incidens annak ellenére következett be, hogy Ankara a török egységek pozícióiról előre egyeztetett a terepen tartózkodó orosz illetékesekkel, és annak ellenére folytatódott, hogy az első lövést követően a török fél még egyszer figyelmeztetést adott.
Mindazonáltal a török álláspont szerint a török katonák légicsapásokban vesztették életüket. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy légiereje csapást mért volna a környékén.
Akar nyomatékosította: a légicsapások során még mentőegységeket is találat ért.
4. frissítés: Erdogan és Putyin telefonon egyeztetett
Az észak-szíriai helyzetről egyeztetett telefonon a török és az orosz elnök pénteken – derült ki a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatásából.
A beszámoló szerint a Recep Tayyip Erdogan török államfő által kezdeményezett megbeszélés során Vlagyimir Putyin aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt, mivel az újabb katonai műveleteknek számos halálos áldozatuk volt, és a török hadsereg katonái közül is többen elestek. Az orosz államfő egyben arra szólított fel, hogy az orosz és a török fél fokozza együttműködésének hatékonyságát.
A kiadott dokumentum szerint mindkét fél hangsúlyozta, hogy pótlólagos intézkedéseket kell tenni az észak-szíriai helyzet normalizálására. Megállapodásra jutottak arról, hogy fokozzák a tárcaközi párbeszédet, és a közeljövőben találkozót tartanak a legmagasabb szinten – derült ki a Kreml közleményéből.
(MTI)