Két polgári repülőjáratnak kellett irányt változtatnia izraeli légi hadműveletek miatt.
A kényszermanőver a Qatar Airways utas- és teherszállító gépét érintette.
A jelentések szerint a két katari bejegyzésű gépet az izraeli légierő élő pajzsként próbálta használni, miközben libanoni területről támadta a szíriai Homszot és az Izraeli megszállás alatti Golán-fennsíkhoz közel fekvő el-Kuneitrát.
Csütörtökön kora hajnalban a szíriai légvédelem támadó rakétákat vett célba. A támadást követően jelentették, hogy legalább két polgári járatnak útirányt kellett változtatnia, hogy elkerülje a légvédelmi tüzet.
Zoom
Kép: Flightradar24
A két járat - tételesen a Qatar Airways QR8294 teherszállító gépe Dohából Bázelbe, a QR419 utasszállítója Beirutból Dohába tartott a támadás idején.
Zoom
Kép: Flightradar24
Izrael rendszeresen támad Szíriai célpontokat arra hivatkozva, hogy ott iráni állások vannak. Múlt hónapban Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állította, semmit sem tud a támadásokról. A katonai műveletek tényét sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandó. Majd humorérzékét megcsillogtatva azt mondta, lehet hogy a belga légierő követte el a támadást.
Nem az első esetben veszélyeztetnek izraeli katonai gépek polgári repülőket. Legutóbb egy Teheránból Damaszkuszba tartó Airbus 320-nak kellett kényszerleszállást végrehajtania damaszkuszi célpontokat érő izraeli légitámadás miatt.
Az orosz védelmi minisztérium szerint az izraeli légierő pilótáinak szokása, hogy polgári repülőket használnak élő pajzsként.
Oroszország első kézből szerzett fájó tapasztalatokat erről a zsidó szokásról, mikor 2018 szeptemberében az orosz légierő felderítő gépét - fedélzetén 14 személlyel - érte szíriai találat. Mint később kiderült, a szír légvédelem egy izraeli F-16-ost vett célba, mely az incidens idején pajzsként használta az orosz felderítőgépet.
(Kuruc.info - RT nyomán)