2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Szegény Index: le kellett írniuk, hogy azért is hullanak nagyobb arányban a négerek, mert sokan vannak börtönben

Reklám

A koronavírus a legtöbb országban első körben a "globálisan integrált", kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező embereket érintette; ezért is bukkant fel sok fertőzött a politikai és gazdasági elitből. Ez a trend az Egyesült Államokra is érvényes volt, azonban ahogy terjed a járvány, úgy kezdi egyre jobban leképezni az országra jellemző súlyos faji-társadalmi egyenlőtlenségeket - kezdi a sajnálkozást az Index.
Zoom
New Orleans-i négerek kártyáznak az utcán 2020. április 7-én (fotó: Kathleen Flynn / Reuters)
Miközben a tíz legfertőzöttebb állam közé tartozó Illinois lakosságának 14 százalékát teszik ki a feketék, hétfői adatok szerint az összes fertőzött 41 százaléka a fekete lakosság közül kerül ki. Hasonlóan súlyos a helyzet más, négerek által sűrűn lakott nagyvárosban, Detroitban, Milwaukeeban, New Yorkban és New Orleansban is. A New Orleanst is magába foglaló Louisiana államban szintén hétfőn derült ki, hogy miközben a lakosság 32 százalékát alkotják a feketék, a koronavírusos halottak több mint 70 százaléka a "fekete közösség" tagja.
A helyzetet a Fehér Ház is érzékelte; Donald Trump keddi sajtótájékoztatóján ígéretet is tett arra, hogy "minden rendelkezésre álló erővel" igyekeznek orvosolni ezt a "szörnyű" problémát.
Az aránytalanság egy, a CNN szerdán publikált elemzésében idézett orvos szerint két szinten is jelentkezik: egyfelől a feketék az összlakossághoz képest relatíve nagyobb arányban fertőződnek meg; másfelől, ha megfertőződtek, akkor rosszabb egészségi állapotuk, illetve a "kevesebb gondoskodás" miatt nagyobb valószínűséggel halnak bele a fertőzésbe.
A kettős fenyegetés több tényezőre is visszavezethető:
  • a feketék – a latinókkal együtt – jellemzően nagyobb arányban vállalnak olyan munkákat, melyeket nem lehet otthonról végezni (például kétkezi munkásként, bolti eladóként), ezért nagyobb eséllyel kerülhetnek kapcsolatban a vírussal is;
  • egy amerikai fekete nagyobb valószínűséggel él egy zsúfoltabb nagyvárosi negyedben, mint egy kertes házas elővárosban vagy vidéki kistelepülésen. Ráadásul az alacsonyabb átlagjövedelem miatt a feketék jellemzősen kisebb és zsúfoltabb lakásokban élnek.
  • a lakhatási statisztikákat tovább rontja, hogy a feketék jelentősen felülreprezentáltak a hajléktalanok és a koronavírusnak fokozottan kitett 2,3 milliós börtönnépesség körében.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready