Jair Bolsonaro brazil elnök szerdán visszavonta a családja bizalmát élvező Alexandre Ramagem kinevezését a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) élére, miután a latin-amerikai ország legfelsőbb bírósága a kinevezés felfüggesztéséről döntött.
Kinevezésének visszavonását a brazil közlönyben tették közzé.
Bírálói szerint Ramagem kinevezése az igazságszolgáltatási rendszer tisztességtelen befolyásolásához vezetett volna.
Ramagem kinevezésének felfüggesztéséről Alexandre de Moraes bíró döntött, miután a törvényszék egy másik bírája, Celso de Mello előzetes nyomozást rendelt el Bolsonaro ellen, akit volt igazságügyi minisztere, Sérgio Moro azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.
Moraes a megfellebbezhető végzés indoklásában azt írta: arra utaló jelek voltak, hogy az eredetileg szerda délután hivatalát elfoglaló Ramagemet befolyásolhatja közeli viszonya Bolsonaro családjával. Ramagem 2005-től dolgozik a DPF-nél, és tavaly júliusban nevezték ki az Abin brazil hírszerzési ügynökség igazgatójává. Brazília történetében ő lett volna a legrövidebb szolgálati idővel rendelkező tiszt, akit kineveztek volna a rendőrség élére. Ramagem Bolsonaro testőre volt a 2018-as brazil elnökválasztási kampányban, és azóta is a Bolsonaro család bizalmasának számít.
A Datafolha legfrissebb felmérése szerint - amelyet a Folha de S. Paulo című napilapban tettek közzé - a lakosság 45 százaléka úgy véli, hogy a kongresszusnak alkotmányos vádeljárást kellene indítania az elnök ellen, míg 48 százalék szerint nem.
(MTI nyomán)