Bezár!
2020. július 10., péntek, Amália, Kenese, Alma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát22:20 Az olasz belügyminiszter szerint ősszel "robbanhat" is a társadalmi feszültség21:46 Külföldi szervezeteket és médiumokat vádoltak meg Moszkvában az alkotmányról szóló szavazás manipulálásával21:13 Kokainista hölgyemény autókázását vették videóra20:54 Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt20:34 90 km/h helyett 223 km/h20:22 Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése19:55 A WHO független bizottságot hoz létre a járvány kezelésének kivizsgálására19:38 Amerikai legfelsőbb bíróság: a demokraták nem, de a manhattani ügyész betekinthet Trump üzleti ügyeibe18:57 Strassburg nem csak a bűnözők, hanem a magukat más neműnek képzelők szorongását is nagyon a szívén viseli18:44 Leültetik végre azokat a cigányokat, akik felfüggesztett börtönbüntetésük ideje alatt támadtak rendőrre18:21 Holtan találtak rá Szöul eltűnt polgármesterére18:05 Tizenegy embert tartóztattak le a Mozaik utcai vesztegetési ügyben17:48 Bulgáriában bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, nem engednek nézőket sporteseményekre17:14 Nem jött be a "rágalom": Ungváry ugyanúgy visszataszítónak tartja a becsület napján megemlékező hazafiakat, mint a fideszes bértollnokok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen

Reklám

Napok óta tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban, miután hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról.
A helyzet egyre inkább kezd eldurvulni, a tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, gyújtogattak, épületeket támadtak meg. Saint Paulban pénteken 20 embert tartóztattak le, leginkább betörésért, Minneapolisban is nagyjából ennyi embert állítottak elő,a kijárási tilalom megszegéséért és magántulajdon megrongálásáért.
Zoom
Csütörtöki életkép Los Angelesből (fotó: Getty)
Donald Trump amerikai elnök pénteken arról posztolt a Twitterre, hogy a Nemzeti Gárda már a tüntetések egyik főhelyszínén, Minneapolisban van. Első körben 500 katonát vezényeltek ki a helyszínre, később Tim Walz, Minnesota állam kormányzója bejelentette, hogy további 1000 katonát készülnek bevetni. Szombaton a Nemzeti Gárda vezetője már arról beszélt, hogy a Nemzeti Gárda teljes minnesotai egységét - mintegy 2500 katonát - mozgósították, amire a második világháború óta nem volt példa, írja a Guardian.
Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szerint a zavargásokon résztevők többsége nem helyi lakos. Ezt később a kormányzó is megismételte, arra kérve a lakosságot, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha tudják, hol éjszakáznak ezek az emberek. Tim Wlaz szerint a tüntetések elérték azt a szintet, ami után már nem lehet azt mondani, hogy bármi közük lenne Floyd halálához.
Atlantában a tüntetők péntek kora este megtámadták a CNN központját, betörték az ablakokat, majd behatoltak az épületbe. A tömeget a rendőrség különleges egységeinek kellett megfékezniük.
Houstonban is tüntettek, George Floyd a város környékéről származott. 200 embert vettek őrizetbe az elmúlt éjszaka, az összecsapásokban négy rendőr könnyebben megsérült. A tüntetők lezárták a város belvárosát, a rendőrség csak a hajnali órákra tudta megtisztítani az utcákat. Houston polgármestere, Sylvester Turner köszönetet mondott azoknak, akik békésen demonstráltak, illetve megköszönte a rendőrség professzionalizmusát és higgadtságát. Sokan ugyanakkor nincsenek kibékülve a rendőrség magatartásával; a Twitteren keringő videó szerint egy lovasrendőr feldöntötte és megtaposta lovával az egyik álldogáló, békés tüntetőt. A houstoni rendőrség vizsgálja az ügyet.
 
 
Detroitban közben péntek este egy terepjáróból a tüntető tömegbe lőttek, írja az AP a városi rendőrség szóvivőjére hivatkozva. Az áldozat egy 19 éves férfi, aki a kórházban vesztette életét. A haláleset a város egyik szórakozónegyedében történt, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A rendőrségnek nincs köze a lövöldözéshez.
 Trump az antifákat is okolja
A "radikális baloldalt" is okolta az országossá váló tüntetésekért és az erőszak elharapódzásáért Donald Trump amerikai elnök, amikor a SpaceX űrhajó ismételt felbocsátási kísérletére Floridába indulva újságíróknak nyilatkozott Washingtonban szombaton.
Az elnök közölte, hogy Washington kész segítséget küldeni Minneapolisba, ahol kedd óta nem szűnnek az erőszakossá fajult tüntetések, amelyek azt követően robbantak ki, hogy egy durva rendőrségi intézkedés után meghalt egy "afroamerikai" férfi, George Floyd.
"A hadseregünk készen áll, akarunk és képesek is vagyunk segíteni" - fogalmazott Trump. Hozzátette, hogy kormányzata kész a "nagyon gyors" segítségnyújtásra.
Már úton Floridába, a repülőgép fedélzetén Trump a Twitteren azt írta: "ez az Antifa és a radikális baloldal. Ne hagyjanak mást okolni!". Az elnök a harcias és nem egyszer kifejezetten erőszakkal fellépő, magát antifasisztának nevező militáns csoportokra utalt.
Amerikai lapértesülések szerint az elnök és a kabinet néhány tagja, köztük Mark Esper, a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője a napokban tanácskozott arról, hogy két katonai támaszpont katonáit és a katonai rendőrségét is készenlétbe helyezték szükség esetére. A New Yorkban és az Észak-Karolinában lévő támaszpontokról van szó, de hírek szerint készenlétben állnak az egyik coloradói bázison is.
A tüntetések több tagállamra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba fulladtak. A szövetségi fővárosban, Washingtonban péntek éjjel a protestálók megtámadták a Fehér Házat védelmező titkosszolgálat munkatársait, akik közül ketten is megsérültek.
Zoom
Keisha Lance Bottomsnak is elege lett már a fajtikból (fotó: Keisha Lance Bottoms / AJC)
Atlanta polgármestere, a szintén "afroamerikai" Keisha Lance Bottoms - miután a tüntetők az atlantai városházát is megtámadták, és rendőrségi autót gyújtottak fel -, úgy nyilatkozott, hogy a Floyd halála miatti tüntetések nem szolgálják az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését és a fekete polgárjogi küzdelmeket. Vandáloknak nevezte az erőszakos tüntetőket, leszögezve, hogy nincs szükség káoszra.
"Ez nem Atlanta, ez nem tüntetés, ez nem Martin Luther King szellemisége" - jelentette ki a polgármester. Felidézve a legendás amerikai polgárjogi harcos meggyilkolása utáni békés tüntető meneteket, hangsúlyozta: "amikor Martin Luther Kinget meggyilkolták, akkor mi nem így tiltakoztunk". "Menjetek haza" - üzente a tüntetőknek a demokrata párti polgármester.
Vasárnapi frissítések: Trump: az elhunyt emlékét gyalázzák meg a lázongók
Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban mondott beszédében szombaton, miközben egyre kiterjedtebbek a zavargások szerte az országban.
Az elnök hangsúlyozta: "igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra". Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán "súlyos tragédia", de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg "a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták".
"Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat" - fogalmazott.
Trump szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország "koronaékszere", és emiatt a kormányzat mindent megtesz majd azért, hogy véget vessen az erőszaknak.
Az elnök órákkal korábban azt mondta újságíróknak, hogy az erőszakért szerinte a "radikális baloldal" a felelős.
William Barr igazságügyi miniszter szombati sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy a szélsőbaloldali és anarchista csoportok "foglyul ejtették a tüntetéseket".
Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el.
Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel.
New York polgármestere, Bill de Blasio szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.
Tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.
Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.
Kisteherautó hajtott a tömegbe Florida fővárosában
Egy kisteherautó hajtott át a tüntető tömegen szombaton Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Többen sikoltozni és futni kezdtek. Súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések. Florida több városában voltak erőszakos tüntetések, Miamiban rendőrségi autókat gyújtottak fel, a rendőrök könnygázt vetettek be.
Videofelvételeken látni lehetett, amint a tallahassee-i tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a teherautó ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban.
Többen a kisteherautó nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.
Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel, szemtanúk szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tömegoszlatáshoz. A polgármester este tíz óra után kijárási tilalmat rendelt el.
Biden most nem merte megdicsérni a dzsungelmentalitású szavazóbázisát
Elítélte vasárnap az "afroamerikai" George Floyd halála miatti tiltakozásokon megnyilvánuló erőszakot az elnökségre és négerkedvencségre  pályázó Joe Biden. A demokrata párti politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy az amerikaiaknak joguk van tiltakozni a rendőri brutalitás ellen.
"Az ilyen kegyetlenkedés elleni tiltakozás jog és szükségszerűség. Ez tipikus amerikai reagálás" - olvasható az elnökjelölt-aspiráns Washingtonban kiadott közleményében. "A városok felgyújtása és a céltalan rombolás viszont nem az. Sem az emberéleteket veszélyeztető erőszak" - tette hozzá Biden.
Indianapolisban a rendőrség "számos lövöldözés" ügyében nyomoz, amelyekben egy ember meghalt. Randal Taylor, a város rendőrfőnöke megerősítette, hogy voltak lövöldözések, de a részletekre nem tért ki. A rendőrség később a Twitter mikroblog portálon közölte, hogy a lövöldözésekben nem vettek részt rendőrök.
Minneapolisban sikerült leállítani a néger férfi feltehetően rendőri erőszak miatt bekövetkezett hétfői halála után napokig tomboló erőszakot.
A rendőrség és a Nemzeti Gárda az este 8 órakor életbe lépő kijárási tilalom után hatolt be a városba, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a tömeget.
Gumilövedék találta el a Reuters munkatársait
Minneapolisban gumilövedék találta el a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportjának két tagját szombat éjjel, amikor a rendőrség behatolt a város délnyugati részébe egy mintegy 500 tüntető által elfoglalt területre a kijárási tilalom kezdete után. Julio-Cesar Chavez operatőr felvételén lehetett látni, amint egy rendőr közvetlenül rá céloz, amikor a rendőrök elkezdték gumilövedékkel és könnygázzal oszlatni a tüntetőket. Néhány perccel később Chavezt és Rodney Sewardot, a Reuters biztonsági tanácsadóját több gumilövedék is eltalálta, amint egy közeli benzinkútnál kerestek fedezéket.
Zoom
A lövések sem maradtak el (fotó: Julio-Cesar Chavez / Reuters)
Mindkét férfi megsebesült a karján, Chavezt a nyakszirtjén is találat érte. A Reuters munkatársai igazolták magukat, hogy újságírók. Pénteken a CNN amerikai hírtelevízió "afroamerikai" munkatársát vették őrizetbe kamerával a kezében Minneapolisban.
A Sajtószabadság Riporterek Bizottsága (RCFP) nevű washingtoni nonprofit szervezet a The New York Times című napilap szerint mintegy 10 olyan jelentést kapott, amelyek szerint a tüntetések alatt újságírókat fenyegettek vagy rájuk is támadtak.
A virginiai Richmondban második éjjel ostromolták a tüntetők a rendőrkapitányság épületét, a rendőrök sorfalat álltak szombat éjjel az épület körül.
Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti közölte, hogy a kaliforniai kormányzó 500-700 nemzeti gárdistát vonultat fel a városban. Tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, és összecsaptak a rendőrökkel. Péntek éjjel több száz embert vettek őrizetbe. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a szombati erőszakos tüntetések után szükséghelyzetet rendelt el Los Angelesben.
1400 előállítás 17 városban
Az AP amerikai hírügynökség adatai szerint szombatig 17 amerikai városban közel 1400 embert állítottak elő, ez a szám vasárnapra feltehetően tovább nőtt, mert szombaton is folytatódtak a tiltakozások.
Egy vatikáni bíboros felszólította az amerikai lelkipásztorokat, lépjenek fel a nyugalom érdekében az erőszakos tüntetések ellen.
A ghánai származású Peter Turkson, aki társadalmi igazságossággal és a fejlesztéssel kapcsolatos ügyekért felelős a Vatikánban, kijelentette, hogy Floyd halála "szégyenletesen embertelen és nagyon szomorú volt". A vasárnapi miséken felolvasandó, a Twitteren közzétett üzenetében a bíboros hangsúlyozta: "ne súlyosbítsuk a történteket, ne szennyezzük be Floyd emlékét erőszakkal".
Az amerikai katolikus egyház vezetősége határozottan elítélte Floyd meggyilkolását hangsúlyozva, hogy a fajgyűlölet "valóságos veszély, amellyel szembe kell szállni".
Atlantai polgármester: a koronavírus bosszulhatja meg az őrjöngést
Atlanta polgármestere, ahol szintén tömegtüntetések vannak, azt üzente a tüntetőknek: "ha a múlt éjjel tüntetni voltak, a jövő héten valószínűleg Covid-19-tesztre lesz szükségük".
Keisha Lance Bottoms szombat este figyelmeztetett: "még mindig világjárvány van Amerikában, amelynek a színesbőrűek közül többen esnek áldozatul".
Az Egyesült Államokban vasárnap délelőttig több mint 1,77 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 103 781 ember halt bele, és 416 461-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
(Index - MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready