2021. június 19., szombat, Gyárfás, Mikó, Hajnalka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:18 Húszan sérültek meg egy Mezőörsnél történt balesetben, halott is van21:53 "Francia"országi szólásszabadság: így keverik le a volt tábornokot, amikor válaszol arra a kérdésre, hogy kik irányítják a médiát21:23 Szovjet csapatkivonások Közép- és Kelet-Európában21:01 Sűrűbben járnak éjszakánként a forgalmasabb szakaszokon a BKK-járatok20:35 A szokásos cigány "együttérzés"...20:00 A szép jövő: egy kínai cégnél "okoskamerákkal" kényszerítik mosolygásra az alkalmazottakat19:38 A Fehér Ház tanácsadója azt bizonygatja, mennyire megérte Bidennek találkozni Putyinnal19:06 Horvátországba szabadon léphetnek be a zöld jelzésű országokból érkezők18:42 Egész vékonydongájú legény lett Molnár Ricsi: a magánzárkától és a médiacirkusztól is szenved szegény17:58 Kaczynski: Oroszország területéről érkező kibertámadás ért vezető lengyel politikusokat17:24 Akkora a rend, hogy simán lehet sodrófával sétálgatni Tapolca belvárosában, haragosra várva17:02 Parancsnok: megszűnt a zsúfoltság a büntetés-végrehajtási intézetekben, és vandálbiztos táblagép is van már16:23 Merkel minisztere nem érti: "érzékenyítésen" esnek át a német katonák, mégis megünneplik a Führer születésnapját15:55 Cigi- és pénzkérés, szóváltás, majd életveszélyes sérülés - a szokásos Zuglóban is15:32 Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőri gazdasági vezetőt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Tüntetőket gyűjtögettek be Kazahsztánban - a demonstrálók egy része ott is George Floydnak érzi magát

Reklám

Tucatszámra vettek őrizetbe kormányellenes tüntetőket Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban szombaton, a tüntetésekre vonatkozó liberálisabb törvény életbe lépésének napján.
A közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot gyakran bírálták emberi jogi csoportok amiatt, hogy csak hatósági engedéllyel tarthatók tüntetések. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő azonban a múlt hónapban aláírta a törvény, amelyből törölték ezt a követelményt. Szombattól már hatályba lépett jogszabály, de kormányilletékesek szerint a tüntetésekre ötnapos előzetes bejelentési kötelezettség vonatkozik, amelynek a szombaton utcára vonuló tiltakozók nem tettek eleget, ráadásul megsértették a koronavírus-járvány idejére előírt távolságtartási szabályokat.
A rendőrök - köztük rohamrendőrök - lezárták a volt főváros, Almati tereit és utcáit azon a környéken, ahol a tüntetők gyülekeztek, és apróbb csoportokra oszlatták fel a tömeget. A tüntetők legalább egy csoportja olyan zászlókat lengetett, amelyen "Nem tudok levegőt venni" felirat volt, ami utalás a Minneapolisban rendőrségi intézkedés után meghalt George Floydra, aki ezeket a szavakat motyogta halála előtt, amikor egy rendőr perceken át térdelt a nyakán.
"Vénember, tűnj el!'" - harsogták egyes tüntetők, üzenetüket nyilvánvalóan a Nurszultan Nazarbajevhez intézve. A 79 éves Nazarbajev harminc év után, tavaly márciusban mondott le elnöki hivataláról, és adta át helyét Tokajevnek, de elemzők szerint továbbra is döntő befolyással van a kazah politikára. A tüntetők Tokajev távozását, és a javak igazságosabb elosztását, és adókönnyítést is követelték. "Miért szegények az emberek az olajban és gázban gazdag országban?" - firtatták plakátjaikon a tüntetők.
A helyszínre vezényelt rendőrök és tiltakozók szembenállása után, szemtanúk szerint legalább hetven tüntetőt fogtak el, és szállítottak el a helyszínről kisbuszokon. Más városokban is voltak a két rivális ellenzéki párt által szervezett tüntetések, az ország fővárosban, Nur-Szultanban tíz embert vettek őrizetbe az Szabad Európa Rádió híradása szerint, mig Uralszk városában körülbelül harminc őrizetbe vételről adott hírt a helyi sajtó.
A 19 milliós Kazahsztán történelme egyik legsúlyosabb válságán megy keresztül a nyersolaj világpiaci árának csökkenése és a koronavírus okozta járvány miatt. Hivatalos adatok szerint több mint négymillióan maradtak jövedelem nélkül a kéthónapos karantén alatt, amely május közepén ért véget.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready