Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Tüntetőket gyűjtögettek be Kazahsztánban - a demonstrálók egy része ott is George Floydnak érzi magát

Reklám

Tucatszámra vettek őrizetbe kormányellenes tüntetőket Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban szombaton, a tüntetésekre vonatkozó liberálisabb törvény életbe lépésének napján.
A közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot gyakran bírálták emberi jogi csoportok amiatt, hogy csak hatósági engedéllyel tarthatók tüntetések. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő azonban a múlt hónapban aláírta a törvény, amelyből törölték ezt a követelményt. Szombattól már hatályba lépett jogszabály, de kormányilletékesek szerint a tüntetésekre ötnapos előzetes bejelentési kötelezettség vonatkozik, amelynek a szombaton utcára vonuló tiltakozók nem tettek eleget, ráadásul megsértették a koronavírus-járvány idejére előírt távolságtartási szabályokat.
A rendőrök - köztük rohamrendőrök - lezárták a volt főváros, Almati tereit és utcáit azon a környéken, ahol a tüntetők gyülekeztek, és apróbb csoportokra oszlatták fel a tömeget. A tüntetők legalább egy csoportja olyan zászlókat lengetett, amelyen "Nem tudok levegőt venni" felirat volt, ami utalás a Minneapolisban rendőrségi intézkedés után meghalt George Floydra, aki ezeket a szavakat motyogta halála előtt, amikor egy rendőr perceken át térdelt a nyakán.
"Vénember, tűnj el!'" - harsogták egyes tüntetők, üzenetüket nyilvánvalóan a Nurszultan Nazarbajevhez intézve. A 79 éves Nazarbajev harminc év után, tavaly márciusban mondott le elnöki hivataláról, és adta át helyét Tokajevnek, de elemzők szerint továbbra is döntő befolyással van a kazah politikára. A tüntetők Tokajev távozását, és a javak igazságosabb elosztását, és adókönnyítést is követelték. "Miért szegények az emberek az olajban és gázban gazdag országban?" - firtatták plakátjaikon a tüntetők.
A helyszínre vezényelt rendőrök és tiltakozók szembenállása után, szemtanúk szerint legalább hetven tüntetőt fogtak el, és szállítottak el a helyszínről kisbuszokon. Más városokban is voltak a két rivális ellenzéki párt által szervezett tüntetések, az ország fővárosban, Nur-Szultanban tíz embert vettek őrizetbe az Szabad Európa Rádió híradása szerint, mig Uralszk városában körülbelül harminc őrizetbe vételről adott hírt a helyi sajtó.
A 19 milliós Kazahsztán történelme egyik legsúlyosabb válságán megy keresztül a nyersolaj világpiaci árának csökkenése és a koronavírus okozta járvány miatt. Hivatalos adatok szerint több mint négymillióan maradtak jövedelem nélkül a kéthónapos karantén alatt, amely május közepén ért véget.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready