A kínai törvényhozók vasárnap megkezdték a Hongkong számára kidolgozott új nemzetbiztonsági törvényjavaslat vitáját - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának ülésén Sen Csun-jao, a bizottság törvényalkotási ügyek igazgatója bemutatta a törvénytervezetet.
A parlament állandó bizottsága rendszerint kéthavonta ülésezik, de a vasárnap kezdődött ülés már a második júniusban a törvénytervezet kapcsán.
A bizottság a várakozások szerint az ülésszak keddi vége előtt jóváhagyja a törvényt.
A törvényjavaslat kiváltotta a hongkongi demokráciapárti aktivisták és egyes külföldi kormányok aggodalmát, hogy az tovább gyengíti Hongkong autonómiáját, amelyet Peking akkor ígért az "egy állam, két rendszer" elv keretében, amikor 1997-ben visszavette Nagy-Britanniától a terület feletti ellenőrzést.
Kína közölte, hogy a törvénytervezet csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvésekett, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust és a Hongkong belügyeibe való külföldi történő beavatkozást hivatott megakadályozni.
A jogszabályról további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.
Vasárnap hongkongiak ezrei vonultak csendesen végig a város utcáin a törvénytervezet ellen tiltakozva. Pajzsos rohamrendőrök paprikasprayt vetettek be, amikor a menet alatt összetűzést tört ki a város Mong Kok nevű bevásárlónegyedében.
A Gobal Times című kínai angol nyelvű lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin Twitter-üzenetében vasárnap közölte, hogy a hongkongi nemzetbiztonsági törvény felülírja az emberi jogi és demokrácia törvényt, amelyet az Egyesült Államok arra használ fel, hogy beleavatkozzon a hongkongi belügyekbe. A főszerkesztő szerint a jogszabályt a napokon belül jóváhagyják, és "a várakozások szerint határozott formában hatályra lép".
(MTI)