Az átlagbérek megduplázását ígérte néhány éven belül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden, öt nappal az elnökválasztás előtt.
Az Oroszország és az európai uniós Lengyelország között fekvő volt szovjet tagállam, Fehéroroszország Európa egyik legszegényebb állama. Az országot több mint negyedévszázada irányító Lukasenka fogadkozott, hogy a beruházásokat ösztönző intézkedések lendületet adnak a bérnövekedésnek.
"Öt éven belül az átlagbér a duplájára nő Fehéroroszországban. Hogy ezt elérjük, minden támogatást megadunk a befektetéseknek, kiváltképpen az államiaknak" - mondta Lukasenka a Zvjazda című lapban közzétett nyilatkozatában, amelyben kampányígéreteit ismertette.
Az államfő néhány hónapja arra figyelmeztette a polgárokat, hogy dolgozzanak keményen a koronavírus-járvány idején is, különben a gazdasági kár nagyobb lesz, mint amelyet maga a vírus okozhat.
A kampányígéretek között Lukasenka említette azt is, hogy az állam folytatni fogja a gazdaság diverzifikációját, hogy megszűnjön az olajtól és gáztól való függőség.
"Azoknak, akik készek becsületesen és méltányosan pénzt befektetni az országunkban, a lehető legegyszerűbb üzleti eljárásban lesz részük. Teljesen egyenlő lehetőségekkel és feltételekkel a magán- és állami vállalatok számára" - így Lukasenka.
Fehéroroszországban vasárnap tartanak elnökválasztást, de az előzetes szavazás már kedden megkezdődött. Lukasenka két legfőbb riválisát bebörtönözték, a harmadik pedig a szomszédos Oroszországba menekült. A Lukasenka-rendszeren kívüli ellenzék egyetlen jelöltje, akinek engedélyezték az indulást, Szvjatlana Cihanouszkaja, akinek férje a bebörtönzöttek egyike, a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Cihanouszkij vlogger. Elemzők szerint a politikában újoncnak számító Cihanouszkaja a 65 éves elnök eddigi legerősebb kihívójának bizonyulhat, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.
(MTI)