2020. szeptember 30., szerda, Honória napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:12 Vádat emeltek egy gödöllői nő ellen, aki hagyta (volna) meghalni csecsemőjét10:43 Így hordják szervezetten a betolakodókat a délvidéki Martonosra10:29 Belgiumban megállapodás született a kormányalakításról10:00 Csak négy évet, és csupán fogházat kapott Molnár Ricsi, de legalább eltiltották a vezetéstől09:55 Nyolcan meghaltak, 894-gyel nőtt a fertőzöttek száma09:34 Folytatódnak az örmény-azeri összecsapások09:04 Hezbollah-válasz Netanjahunak: nagyon jól tudjuk, hova tegyük a rakétáinkat08:54 Csütörtöktől vasárnapig tartják a Tokaji Szüreti Napokat08:10 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív07:52 Folyamatos civakodásból és egymás sértegetéséből állt az első Trump-Biden vita07:30 Létrákkal érkeztek, és kövekkel dobálták a rendőröket a megszállók - ezúttal sem lőtték halomra őket07:22 Fáj a térded, alig bírsz felállni? Zseniális találmány húzódás, rándulás esetére is (x)06:57 Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt22:18 Moszkvát és Minszket bírálta a német külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésben21:51 Tovább ritkítja a cigányokat a Bika - három gyerekének nevelése helyett inkább drogozott a 22 éves "fiú"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Gazdaság :: :: Hozzászólások

Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában

Reklám

Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában júliusban, miközben a termelői árak visszaesése tovább mérséklődött.
A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint a fogyasztói árindex 2,7 százalékkal bővült júliusban az előző év azonos időszakához képest. Elemzők 2,6 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 2,5 százalékos növekedés után.
Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek júniusról júliusra, míg az év első hét hónapját tekintve 3,7 százalékkal bővültek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki az idei évre.
A statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű - 13,2 százalékos - áremelkedés változatlanul az élelmiszerek árában volt megfigyelhető júliusban. Az élelmiszerek árát az ország sertésállományát megtizedelő afrikaisertéspestis-járvány miatt az egekbe szállt disznóhús ára húzza felfelé, amely a múlt hónapban 85,7 százalékkal emelkedett éves bázison. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának drágulása 2,32 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet júliusban. Tung Li-csüan, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott arra, hogy a koronavírus-járványt követően fokozatosan helyreálló vendéglátás megnövelte a - kínai konyha egyik legfontosabb elemének számító - disznóhús iránti keresletet. Az ország déli területein pusztító árvizek azonban megnehezítették a szállítást, ezzel tovább emelve a sertéshús árát, amely júniusról 10,3 százalékkal nőtt. A kedvezőtlen időjárás miatt ráadásul a zöldségek ára is 6,3 százalékkal nőtt júniusról júliusra. Az élelmiszerek között ugyanakkor a gyümölcsök ára a bőséges kínálatnak köszönhetően jelentősen - éves összevetésben 27,7 százalékkal - csökkent a múlt hónapban.
A szakértő kiemelte azt is, hogy a nyári üdülések hatására a repülőjegyek ára 2,9 százalékkal, a szálláshelyek ára pedig 1,7 százalékkal emelkedett júliusban havi összevetésben.
Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabbnak bizonyult: éves bázison 3,7 százalékkal kapaszkodtak fel a fogyasztói árak az év hetedik hónapjában, szemben a városokban mért 2,4 százalékkal.
A termelői árak éves bázison 2,4 százalékkal estek vissza júliusban. Ez mérsékeltebb volt az elemzők által várt 2,5 százalékos árcsökkenésnél, ráadásul az elmúlt négy hónap legalacsonyabb mértékű kontrakciójának számít. Júniusban a termelői árindex még 3,0 százalékos visszaesést mutatott.
Havi összevetésben a termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek júniusról júliusra, míg az év első hét hónapját tekintve 2,0 százalékkal csúsztak vissza a tavalyi év azonos időszakához képest.
Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció júliusban 0,5 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, enyhén mérséklődve a júniusi 0,9 százalékos bővüléshez képest.
A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júliusi vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések immár az ötödik egymást követő hónapja tükröztek pozitív trendet a kínai gazdaság helyreállását illetően.
Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.
Egyes szakértők úgy vélik, hogy amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready