2020. október 1., csütörtök, Malvin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:07 Esztike 1942 - visszaadták a családnak a Sülysápnál megtalált hős honvéd karikagyűrűjét10:51 Rövidnek bizonyult a létra, inkább földhöz vágták - videón a röszkei migránstámadás10:35 Nem csillapodik az örmény és az azeri erők közötti összecsapások hevessége10:11 Németország újabb magyarországi megyéket minősített kockázatos területnek09:47 Dr. Osztie Zoltán plébános is felszólal a Mi Hazánk buzipropaganda-ellenes tüntetésén09:40 Lázár János két ügyben is kormánybiztos lett09:25 Tizenhat beteg halt meg, 848-cal nőtt a fertőzöttek száma09:05 Újabb egyetemi épületet foglaltak el az SZFE hallgatói08:39 Már nem titok: Clintonné rendelte el az "oroszos" lejáratókampányt Trump ellen08:13 Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap07:56 Párizsban és más francia nagyvárosokban is újabb korlátozások várhatók07:45 Emelkedett a búza és a kukorica ára szeptemberben07:31 A Volkswagen csoport továbbra is nyereségre számít 2020-ban06:49 Mnuchin: a TikToknak amerikai tulajdonba kell kerülnie, különben betiltják22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Abbász: Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodása a palesztin nép és Jeruzsálem elárulása

Reklám

Mahmúd ’Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke az Egyesült Arab Emírségek (EAE) és Izrael között létrejött békemegállapodás bejelentése után tegnap este Rámalláhban összehívta a palesztin politikai vezetés válságülését. A palesztin vezetők megállapították, hogy az egyezmény arab részről a palesztin nép és Jeruzsálem ügyének elárulása. Rámalláh fölszólította az EAE-ket, hogy mondja föl a tegnap létrejött egyezményt, mert az a palesztin állam jövőbeni kikiáltása reményének halálát is jelenti. Közben Izraelben Binjámin Netanjáhu miniszterelnök után a belbiztonsági miniszter is kijelentette: egyezmény ide, egyezmény oda, Izrael késéssel ugyan, de bekebelezi majd Ciszjordánia jelentős részét – írja az izraeli Háárec című újság honlapja, és közli a WAFA Palesztin Hírügynökség.
Zoom
Mahmúd Abbász palesztin elnök (fotó: WAFA)
Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) között – Donald Trump elnök közvetítésével – telefonos beszélgetés során megszületett, de hivatalosan még nem aláírt békeszerződést az arab világon belül üdvözölte és méltatta Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök. Nem sokkal később megszólalt az Egyesült Arab Emírségekkel szomszédos, de a Perzsa-öbölben elterülő szigetország, Amerika másik hű katonai szövetségese és védelmezettje (Iránnal szemben), Báhrájn Királyság is. Közben az általában jól értesült arab hírközlők, mint például a Szaúd-Arábia által működtetett El-’Árábijjá pánarab hírtelevízió közölte, hogy az Izraellel békeszerződést aláíró következő arab ország éppen Báhrájn lesz. Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között létrejött békemegállapodást Báhrájn is – akárcsak Egyiptom elnöke – képmutató és álnok módon elsősorban azért méltatja, mert annak jóvoltából megállították „palesztin földek további izraeli bekebelezését.”
De hogy az egyezmény ellenére mennyire nem mondott le Izrael - személyesen Binjámim Netanjáhu - Ciszjordánia jelentős területeinek bekebelezéséről, arról a kormányfő alig néhány órával az egyezmény megszületése után, már tegnap este saját maga biztosította Izrael népét. Még beszédesebb és többet mondóbb Ámir Oháná (Likud) belbiztonsági miniszter őszinte megnyilatkozása arról, hogy Izrael az EAE-kel aláírandó békeegyezmény ellenére sem hajlandó végleg lemondani a megszállt palesztin területek bekebelezéséről Ciszjordániában.
Zoom
Ámir Oháná izraeli belbiztonsági miniszter (balról), balján a feleségével és Amerikában örökbe fogadott két gyermekükkel (fotó: Flash 90)
Izrael első deklaráltan homoszexuális minisztere ugyanis a békeegyezmény bejelentése után kijelentette:
„A ciszjordániai területek bekebelezése már a megvalósulás útjára lépett. A történelemkönyvek lapjaira kívánkozó nagy nap ez a mai. Az arab országokkal való kapcsolatfölvétel mindig vágyálmunk volt. Természetesen a mostani esetben is csak akkor beszélhetünk a vágyálom teljesüléséről, ha mindez nem jár együtt területekről (a nemzetközi joggal és törvényekkel szemben megszállt palesztin területek valóságot szépítgető izraeli megnevezése – H. J.) való lemondással, amint az sajnos megtörtént a múltban. (Az egyiptomi-izraeli békeszerződés arab előfeltételeként Izrael kivonult az 1967-ben megszállt Sinai-félszigetről – H. J.). Üdvözlöm Netanjáhu miniszterelnök mostani fontos, áttörésnek számító politikai lépését. Lépésével a kormányfő nincs egyedül, amiképpen ezt ő maga is megjegyezte.
Az EAE és Izrael közötti békeegyezményt palesztin részről legelőbb a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) ítélte el. Hanán ’Asrávi, a PFSZ Végrehajtó Bizottságának keresztény vallású tagja röviden és velősen ezt mondta: "Az Egyesült Arab Emírségek kéretlenül nem tehet nekünk szívességet, s mi pedig nem kívánunk nekik alkudozási ütőkártyaként szolgálni”. Fauzi Barhúm, a Hamász szóvivője még keményebben fogalmazott: „Ez a békeegyezmény a megszállás és palesztin nép ellen elkövetett bűncselekmények díjazása, amivel az Egyesült Arab Emírségek hátunkba döfte a kést.”
Zoom
A PFSZ székháza Rámalláhban (fotó: WAFA)
A Palesztin Nemzeti Hatóság vezető politikusai, élükön Mahmúd ’Abbász elnökkel csütörtökön késő este kezdtek nyilatkozni az általuk valószínűleg már korábban is ismert békeszerződésről. ’Abbász elnök az általa még tegnap este Rámalláhban összehívott válságülés után a szóvivője, Nabil Ábu Rudejná útján közölte a WAFA Palesztin Hírügynökséggel:
„Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között létrejött békeszerződést, a kétoldalú kapcsolatok normalizálását olyan agresszív lépésnek tekintjük, amely az Arab Békekezdeményezés halálát, s egyben arab részről a palesztin nép elárulását is jelenti.” (Arab vagy Szaúd-arábiai Békekezdeményezésnek nevezik az Arab Államok Ligája által jóváhagyott, és 2002-ben közzétett békeprogramot, amely a többi között leszögezi: az arab országok akkor normalizálják kapcsolataikat Izraellel, amennyiben a zsidó állam kivonja megszálló csapatait az 1967-ben megszállt szíriai Golán-fennsíkról, illetve a palesztinok lakta Ciszjordániából, beleértve a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is, s amennyiben létrejön az önálló, független Palesztina az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálem fővárossal – H. J.)
Zoom
Nabil Ábu Rudejná palesztin elnöki szóvivő (fotó: WAFA)
A palesztin elnök szóvivője hozzáfűzte: „Eleve elutasítunk minden, a palesztin válságot az Izraellel való kapcsolatok normalizálása útján megoldani kívánó kísérletet. Az Egyesült Arab Emírségeknek nincs joga állást foglalni a palesztinok nevében. Fölszólítjuk ezért, hogy vonja vissza a békemegállapodásra vonatkozó nyilatkozatot, s egybe óva intjük a többi arab országot hasonló lépés megtételétől” – áll Nabil Ábu Rudejná elnöki szóvivő nyilatkozatában.
H. J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready