Tovább erősödik a Törökország érdekeit sértő Ciprus, Görögország és Izrael közti kereskedelmi és stratégiai együttműködés. Az Izrael földközi-tengeri partjaival szemben kitermelt nagy mennyiségű földgáz Európába szállítására kiépítendő görög-ciprusi-izraeli csővezeték lefektetésére vonatkozó egyezmény ez év január eleji aláírása után most körvonalazódik az említett országok között az Európai Nagyfeszültségű Átviteli Rendszerre (UCTE) történő izraeli rácsatlakozást biztosító egyezmény – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.
Zoom
Erőmű az izraeli Hádérában
Natasa Philides ciprusi és Juvál Steinitz izraeli energiaügyi miniszter nemrégiben folytatott megbeszélésén a szigetországi politikus beleegyezett abba, hogy a zsidó állam Ciprus és Görögország területén keresztül 2024-ig rákapcsolódjon az Európai Nagyfeszültségű Átviteli Rendszerre (UCTE). Magyarán, a projekt megvalósítása után a villamosenergia-ellátás szempontjából Izrael nem számít majd elszigetelt országnak. Az UCTE lényege az, hogy a bekapcsolódott országok az egyesített rendszerbe exportálhatnak, és onnan importálhatnak is villamos energiát.
Zoom
Az EastMed földgázvezeték útja
Izrael még ebben az évben szerződést ír alá Görögországgal és Ciprussal az izraeli elektromos áramot szolgáltató rendszert az európai rendszerrel összekötő kábelvezeték lefektetéséről. A tengerfenékre több helyen három kilométer mélységben is lefektetendő, összesen 1 750 kilométer hosszú kábelvezeték Izraelből kiindulva a Földközi-tenger keleti medencéjében elérkezik a ciprusi szárazföldre, onnan a görögországi Kréta szigetére, majd a Peloponnészoszi-félszigetre, ahol rákapcsolódik az európai egyesített rendszerre. A vezeték az előzetes számítások szerint 3,1 milliárd sékelbe kerül (1 izraeli sékel = 90,05 HUF). A projektet az EU és a vele társult országok – így Izrael – finanszírozzák, de a résztvevők által fizetendő összeg nagyságát később határozzák meg. A kábelvezeték az első fázisban 100 megawatt elektromos áramot lesz képes továbbítani, majd később ez a mennyiség megkétszereződhet.
Zoom
A Leviatán földgázkitermelő az izraeli partokkal szemben
A Jiszráél Há-Jom című lap megjegyzi, hogy Izrael rákapcsolódása a UCTE hálózatára már a második görög-ciprusi-izraeli energiaügyi megállapodás lesz, miután 2020 legelején Athénban aláírták az EastMed nevű tengeralatti-szárazföldi földgázvezeték kiépítésére vonatkozó egyezményt. Az Izrael, Ciprus, Görögország és Olaszország által közösen lefektetendő EastMed földgázvezeték a Földközi-tenger keleti medencéjében kiaknázott izraeli és ciprusi földgázt szállítja majd Európába. Az 1900 kilométer hosszú vezeték a szárazföldön 1350, míg a tengerfenékre süllyesztett szakasza 550 kilométer lesz.
Az izraeli és a ciprusi tengeri felségterületen kitermelt földgázt Európába szállító vezeték megvalósítását fölgyorsította az a tény, hogy Törökország politikai nézeteltérések miatt lemondott a ciprusi és az izraeli földgázról. Az európai országok pedig azért támogatták a vezeték lefektetését, mert szeretnék ellensúlyozni az orosz földgáztól való függőségüket.
H. J. – Kuruc.info