Ismét elítélte egy francia bíróság Dieudonné franciaországi humoristát rasszizmus vádjával: a provokatív kijelentéseiről ismert előadó csütörtökön 10 ezer eurós pénzbüntetést kapott, amiért egy 2017-es szkeccsében krakkói pizsamásoknak nevezte az auschwitzi munkatáborba deportáltakat.
Zoom
Auschwitz-balett - a fotó egy újabb beteg holoiparos agyszüleményről, egy színházi előadásról készült (forrás: exeuntmagazine.com)
A saját otthonában 2017. június 17-én rögzített felvételen elhangzottakat a közép-franciaországi Chartres bírósága sértőnek minősítette "a holokauszt zsidó áldozataival szemben".
A bíróság mellékbüntetésként arra is kötelezte a humoristát, hogy 8 ezer eurós "kártérítést" (!) fizessen két, antiszemitizmus ellen küzdő egyesületnek, amelyek a per felperesei voltak.
Június 22-i meghallgatásán Dieudonné sértőnek, sőt obszcénnek nevezte, hogy azért idézték be a bíróságra, hogy a szkeccseiről beszéljen.
Ügyvédje, Isabelle Coutant-Peyre pedig arra hivatkozva vitatta az eljárás jogosságát, hogy a jelenetet nem nyilvános helyen, hanem egy magánlakásban adta elő Dieudonné. A védő az elhangzott szavakat is vitatta.
A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született 54 éves Dieudonné M'bala M'bala az 1990-es években "antirasszista" humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő. A duó szétválását követően vált az anticionizmus harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Tucatnyi elítélő bírósági végzés született ellene "antiszemita gyűlöletbeszéd" címén, de a több tízezer euróra rúgó büntetéseket nem fizette be, így már "adócsalás" miatt is eljárás indult ellene, augusztusban pedig a közösségi oldalakon minden hivatalos oldalát és fiókját letiltották.
(MTI nyomán)