Október végéig távozni akar posztjáról Fajez Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai Nemzeti Egységkormány miniszterelnöke.
"Őszinte szándékom átadni a funkciómat a következő végrehajtó hatalomnak legkésőbb október végén" - jelentette be szerdai televíziós beszédében.
"Remélhetően a párbeszédet irányító bizottság addigra befejezi a munkáját, és megválasztja az új elnöki tanácsot és miniszterelnököt" - tette hozzá.
Szarrádzs vezeti a nyugat-líbiai Tripoliban működő egységkormányt (GNA), míg Kelet-Líbia és az ország déli területeinek többsége a Halífa Haftar tábornok vezette rivális kormány fennhatósága alá tartozik. A 2015-ben megalakított GNA élén kezdettől Szarrádzs állt, annak az ENSZ támogatással született politikai megállapodásnak az eredményeképp, amelynek célja Líbia egyesítése és stabilizálása volt, hogy felszámolják azt a káoszt, amely a Moammer Kadhafi diktátor uralmát megdöntő 2011-es lázadás nyomán hatalmasodott el az észak-afrikai országban.
Szarrádzs távozása tovább fokozhatja a Tripoliban uralkodó politikai bizonytalanságot, s akár belharcokat is kiválthat az ország nyugati részét uraló koalíció rivális csoportjai között. Lépése ugyanakkor beleillik a nemrég megújult rendezési erőfeszítések keretébe, miután az egységkormány júniusban sikerrel verte vissza azt a hadjáratot, amelyet Haftar tábornok úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadserege (LNA) 14 hónapja folytatott Tripoli elfoglalásáért.
A hadban álló felek oldalán regionális és nemzetközi hatalmak sorakoztak fel. Míg a LNA-t az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország támogatta a polgárháborús összecsapásokban, addig a GNA hathatós katonai támogatást kapott Törökországtól.
Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szerda este arról beszélt a CNN Turk hírtelevíziónak adott interjújában, hogy Törökország és Oroszország legutóbbi ankarai találkozóin közelebb kerültek a megállapodáshoz egy tűzszünetről és a líbiai rendezést célzó politikai folyamatról.
A szemben álló két líbiai kormány képviselői a múlt héten megegyeztek a kulcsfontosságú tisztségek elosztásáról egy jövőbeni egységes államban - derült ki a marokkói tárgyalásaikról kiadott csütörtöki közleményből. Haftar tábornok pedig szombaton arról biztosította az Egyesült Államok nagykövetségét, hogy fél év szünet után újraindulhat az olajkitermelés Líbiában, miután sikerült kidolgozni egy pénzügyi modellt, amely szavatolja, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket a felek átláthatóan fogják szétosztani.
(MTI)