Több demokrata párti politikus elutasította vasárnap, hogy Donald Trump republikánus elnök új alkotmánybírót terjesszen elő, miután péntek éjjel 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság liberális és kóser tagja. (Az MTI visszatérően ragaszkodik az alkotmánybíróságozáshoz, ami annyiban érthető, hiszen ez az egyik legfontosabb funkciója, de nem az egyetlen - a szerk.)
A demokraták álláspontjához csatlakozott két republikánus szenátor, Susan Collins maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátor is. Mindketten többször együtt szavaztak - más ügyekben - a demokrata párti törvényhozókkal.
Zoom
Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az ABC televízió Ez a hét című, szokásos vasárnapi vitaműsorában azt hangoztatta, hogy a demokrata párti törvényhozók minden rendelkezésre álló eszközt és stratégiát latba vetnek, hogy megakadályozzák Donald Trump alkotmánybíró-jelöltjének meghallgatását.
A műsorvezető, George Stephanopoulos - aki Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt - felvetette, hogy a demokraták nem indítanának-e újabb impeachment-eljárást az elnök és ezúttal William Barr igazságügyi miniszter ellen is, ha az elnök és a republikánus többségű szenátus megindítaná a jelölt meghallgatási eljárását. Nancy Pelosi kitérő választ adott, s úgy fogalmazott: "országunk nagy kihívások előtt áll. Ez az elnök még azzal is fenyegetődzött, hogy nem fogadja el a választási eredményt. (...) Most tehát a legfőbb célunk a választások sérthetetlenségének megőrzése és az amerikai nép védelme a koronavírustól". A műsorvezető másodszor is feltette ugyanezt a kérdést, mire a házelnök leszögezte: "arra tettünk esküt, hogy megvédelmezzük az Egyesült Államok alkotmányát. Felelősséggel tartozunk az amerikai nép igényeinek teljesítéséért. S amikor demokráciánk védelméről van szó, akkor mindent igénybe veszünk". Pelosi nem részletezte, hogy a demokraták milyen eszközöket kívánnak igénybe venni.
Obama is megpróbálta, csak a republikánusok megakadályozták
Két, demokrata párti szenátor, a minnesotai Amy Klobuchar és a delaware-i Chris Coons arra emlékeztette a republikánusokat, hogy korábban nem választottak elnökválasztási kampány idején új alkotmánybírót. Chris Coons a Fox televíziónak nyilatkozva közölte: konzultálni fog republikánus szenátortársaival, hogy meggyőzze őket "a hagyomány tiszteletben tartásáról", és kövessék a 2016-os precedenst (mekkora hagyomány! - a szerk.), amikor Antonin Scalia konzervatív alkotmánybíró halála után, a választási kampány idején, nem választottak új bírót. Elemzők ezzel kapcsolatban arra emlékeztettek, hogy 2016-ban nem azért nem választottak új alkotmánybírót, mert a demokraták lemondtak volna erről, hiszen jelölték Merrick Garland bírót (Obamának még az érvelése is Trumpéhoz hasonló volt, azóta a republikánusok és a demokraták "elvei" kicserélődtek - a szerk.), hanem mert a republikánus szenátorok megakadályozták a demokrata párti elnök jelöltjének megszavazását. Amy Klobuchar szenátor a CNN hírtelevízióban arról beszélt, hogy a Republikánus Párt "nyers politikai hatalommal él a választási kampány közepette".
Megszólalt Bill Clinton volt elnök is, aki szintén a CNN-ben, valamint az ABC televízióban ostorozta a republikánusokat. "Szerintem mind McConnell szenátornak, mind Trump elnöknek elsődlegesen a hatalom a fontos" - nyilatkozta a volt elnök a CNN-nek adott interjújában. Az ABC-ben úgy fogalmazott: a Republikánus Párt "bármit megtesz a hatalom maximalizálása érdekében".
Ted Cruz texasi republikánus szenátor az ABC televízióban kijelentette: a republikánus többségű szenátusban valószínűleg meglesz a szükséges számú szavazat az új bírójelölt elfogadásához. "Azt hiszem, különösen fontos, hogy a szenátus még a választások előtt megszavazza az új jelöltet, mert Joe Biden (demokrata párti elnökjelölt) világosan fogalmazott. Azt mondta, hogy ha nem ő győz, akkor megóvja a választási eredményt. (...) már nagy létszámú jogászcsapatot is felkért. Hillary Clinton (2016-os demokrata párti elnökjelölt) azt mondta Joe Bidennek, hogy semmilyen körülmények között ne fogadja el a vereséget. Minderre tekintettel, komoly a kockázata egy alkotmányos válságnak, ha Joe Biden is vitát kezdeményez, mint láttuk azt Bush és Gore esetében" - szögezte le Ted Cruz, utalva a 2000-ben tartott elnökválasztásra, amikor vita volt George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata párti elnökjelölt között a választás eredményét illetően, és végül a szövetségi legfelsőbb bíróság döntött Bush javára.
Joe Biden vasárnap délután arra kérte a szenátust, hogy ne szavazza meg a bírójelöltet az elnökválasztás előtt. Philadelphiában mondott beszédében a demokrata párti politikus "brutális politikai hatalomgyakorlásnak" nevezte, hogy Donald Trump új bírójelöltet terjeszt elő. "Ez tisztán és mindegyszerűen hatalmi kérdés" - mondta. Mint fogalmazott: "ha Trump elnök kitart amellett, hogy megnevezzen valakit, akkor a szenátusnak nem muszáj lépnie azelőtt, hogy az amerikaiak ne választanák meg a következő elnöküket és a kongresszusukat".
Kifejtette: "nem vagyok naiv, nem Trump elnökhöz fordulok, vagy McConnell szenátorhoz, hanem egy maréknyi republikánus szenátorhoz, akik lelkük mélyén tudják, mi a jó az országnak". Biden szemrehányást tett Mitch McConnellnek, a szenátus republikánus vezetőjének, mert órákkal Ruth Bader Ginsburg halála után már jelezte, hogy kész megszervezni a szavazást az elhunyt bíró utódjáról.
Frissítés: Létszámemeléssel fenyegetőznek a nagyon demokraták
Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság létszámának bővítését ígérik esetleges elnökválasztási győzelmük esetén, amennyiben most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét.
Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát.
Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy amennyiben Donald Trump elnök és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt alkotmánybíró Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után "az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére".
Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás "nem demokratikus" és "egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának". Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor - szintén a Twitteren - leszögezte: "Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt (McConnell) megszegi, akkor - amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban - el kell törölnünk az obstrukció intézményét, és ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát". A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.
A republikánusokhoz közel álló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében, amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását. A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. "Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében" - fogalmazott négy ével ezelőtt Ruth Bader Ginsburg.
Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.
(MTI nyomán)
2. frissítés: Olvasónk észrevételei
Az amerikai eseményekkel kapcsolatban gyakran fogjuk még hallani az itt említendő neveket a közelebbi jövőben, nem árt hát tisztán látnunk a valóságot.
Mitch McConnell, az Egyesült Államok szenátusának 2014 óta regnáló, republikánus többségi vezetője egyebek közt úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki - egy reménybeli, Obamát követő republikánus elnök számára nyitva hagyva - zseniális következetességgel megakadályozta az Obama-elnökség hetedik és nyolcadik évében megüresedett szövetségi és fellebbviteli bírói helyek többségének az elnök általi kijelöléshez és szenátusi jóváhagyáshoz kötött betöltését.
Ebbéli tevékenységének megkoronázása - saját akkori szavai szerint is egész pályafutása legjelentősebb döntése - az a csaknem nyolc hónapig tartó ellenállása, amellyel még csak napirendre sem volt hajlandó tűzni az 1789 óta fennálló Legfelső Bíróság történetében is hatalmas szakmai jelentőségű, konzervatív Antonin Scalia főbíró akár gyanúsnak is tekinthető, 2016 februári hirtelen halálával megüresedett szék betöltésére Obama elnök által jelölt Merrick Garland meghallgatását (szavazásról tehát végképp szó sem esett).
Az olykor szélsőségesen liberális Ginsburg főbírónő múlt héten bejelentett - korántsem váratlan - halálával Trump elnök számára bekövetkezett jelölési lehetőség fényében McConnell szenátor eddigi és jelenlegi taktikája valóban történelmi távlatokat nyitva vethet véget az Egyesült Államok alkotmánya fél évszázados nemzetpusztító szabadelvű átértelmezésének.
Még akár egy nyúlfarknyi Biden-elnökség “váratlan” megszakadását követő, bízvást katasztrofálisnak mondható Harris-adminisztráció hatalomra kerülése esetén is.
Ez hát a tét.
3. frissítés: Trump azt ígéri, hogy a héten megnevezi jelöltjét
Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére.
Trump a Fox televíziónak adott interjújában leszögezte: mindenképp szeretné, hogy még a november 3-ai elnökválasztás előtt elfogadják a pénteken 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg bíró utódját. Mint mondta, még a héten előterjeszti jelöltjét, várhatólag pénteken vagy szombaton, Ruth Bader Ginsburg búcsúztatása után.
Elmondta, hogy négy vagy öt bíró közül választja majd ki, akit a legalkalmasabbnak tart, és biztosan nő lesz az illető.
"Jogunk van hozzá, hogy ezt meglépjük, s rengeteg időnk van rá" - fogalmazott Trump. Hozzáfűzte, hogy szerinte az új alkotmánybíróságról szóló szavazásnak még a választás előtt meg kellene történnie.
A republikánusoknak 53:47 arányú többségük van a szenátusban, és számíthatnak Mike Pence alelnök döntő voksára is. Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy akár három republikánus szenátor támogatása nélkül is megszavazhatják az elnök jelöltjét. Két törvényhozó - Susan Collins Maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátor - már bejelentette, hogy az elnökválasztás előtt nem szavaz alkotmánybíró-jelöltről. Trump hétfőn élesen bírálta is a két szenátort e bejelentésükért.
Ugyan az elnök úgy nyilatkozott, hogy négy-öt jelölt közül választ majd, az amerikai sajtóban következetesen Amy Coney Barrett és Barbara Lagoa nevét emlegetik. Mindketten szövetségi fellebbviteli bírók, s mindkettőjüket konzervatívként tartják számon. Barbara Lagoa az első spanyolajkú nő, akit a floridai legfelsőbb bíróságra kineveztek, és elemzők szerint a jelölése a spanyolajkú szavazók erőteljesebb támogatását is jelenthetné Donald Trumpnak.
Az elhunyt Ruth Bader Ginsburg előtt tisztelői szerdán és csütörtökön a legfelsőbb bíróság épületében, pénteken pedig a kongresszusban róhatják le kegyeletüket. A bírónő végső búcsúztatására pénteken délelőtt kerül sor.
(MTI)
Korábban írtuk: