Őrizetbe vettek hétfőn egy rendőrt New Yorkban, akit azzal vádolnak, hogy a kínai kormány számára gyűjtött információkat - közölte a helyi ügyészség.
A 33 éves, kínai születésű Baimadajie Angwang tartalékos katona is egyben. A vádhatóság szerint a New Yorkban élő kínaiakról jelentett az ottani kínai konzulátusnak, emellett hírszerzési forrásokat igyekezett beszervezni a New York-i tibeti közösség tagjai közül. A konzulátuson dolgozó összekötőjének a vádirat szerint úgy nyilatkozott, hogy az a célja, hogy előléptessék a New York-i rendőrségnél, hogy "nagyobb dicsőséget" szerezhessen Kínának. A rendőrt hamis tanúzással és csalással is vádolják.
"Ez a belső fenyegetés iskolapéldája. Ha mindez igaz, Angwang egy külföldi kormánynak dolgozott, hazudott, hogy megszerezze a szükséges hozzáférést, és rendőri pozícióját arra használta fel, hogy a kínai kormány felforgató és illegális tevékenységét segítse és hírszerzés forrásokat toborozzon" - hangoztatta William Sweeney, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóhelyettese.
(MTI)