Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:55 A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba16:30 Amiért elfogadhatatlan a Göncz-szobor ötlete
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Hitler kedvenc szobrászának egy elveszett művét találták meg Berlinben - egy cigányt ábrázol

Reklám

Hitler kedvenc szobrásza, Arno Breker egyik leghíresebb, elkallódott művét találták meg építési munkák közben a művész egykori műtermének kertjében. Előkerült egy másik márványszobor is, annak eredetét azonban még kutatják.
A szobrok a Kunsthaus Dahlem nevű berlini kiállítóhely - a nemzetiszocialisták által Arno Breker számára műteremként emelt épület - udvarán kerültek elő még augusztusban. Egy 90 centiméter magas szoborról az intézmény munkatársai egykori fényképek alapján megállapították, hogy a művész Romanichel című, 1940-ben keletkezett szobra.
Zoom
A Romanichel (b) és az ismeretlen alkotás (fotó: Gunter Lepkowski)
A fehér márványból faragott fejszobron egy kisebb sérülés látható, amely a kutatók szerint valószínűleg már a földbe kerülésekor rajta volt. Talán amerikai katonák ásták el a világháború végén.
A másik - hasonló stílusú, ugyancsak életnagyságúnál nagyobb - fejszobor esetében még kutatják az alkotó kilétét, bár valószínűsítik, hogy az is Breker munkája.
Az azonosított mű egy fiatal cigány férfit ábrázol, akivel a szobrász 1920-ban találkozott Párizsban, s akinek feje annyira elbűvölta a művészt, hogy többször is kifaragta. Nem tudni, miért formálta meg újra a fejet 1940-ben, amikor a cigányság már érdemeinek megfelelő bánásmódban részesült Németországban.
A szobrokat, amelyeket a közlemény szerint "a merő véletlen folytán" találtak meg, január 15-ig egy kiállításon mutatják be a dahlemi Kunsthausban. Előkerülésük annak köszönhető, hogy járdaépítés közben a szokásos 50 centiméternél mélyebbre ástak le az alapozáshoz.
Arno Breker (1900-1991) a Harmadik Birodalom egyik vezető képzőművésze volt. Eleinte szkeptikusan viszonyultak hozzá, a háború vége felé azonban már Hitler és Goebbels is a pótolhatatlan művészek sorában tartotta nyilván.
Zoom
Párizsi látogatás 1940-ben: Hitler Albert Speer (b) és Arno Breker (j) társaságában (fotó: amerikai nemzeti archívum)
Breker a számára 1939 és 1942 között épített műteremházban, ahol a tervezett új birodalmi főváros, Germania számára kellett volna monumentális műveket alkotnia, csak rövid ideig dolgozott, mivel az épület a szövetségesek légitámadásai miatt 1943-ban használhatatlanná vált.
Zoom
Breker a 30-as években (fotó: Wikipédia)
A háború végén a szovjet csapatok foglalták az épületet, amelyben 1945-től egy éven át az amerikai katonai adminisztráció működött. Breker műveit a háború után egy közeli gyűjtőhelyre szállították, és a Kunsthaus közleménye szerint "valószínűsíthető, hogy a most megtalált két szobrot akkor ásták a földbe, amikor az amerikai megszálló erők tereprendezést végeztek".
Zoom
Amikor nem cigányt örökített meg (fotó: artnet.com)
A német főváros Dahlem kerületében álló egykori műterem 2015-ben nyílt meg kiállítóhelyként Kunsthaus Dahlem néven.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready