2020. október 28., szerda, Zsálya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:22 A török elnök sérelmezi, hogy az oroszok megszórták bombával a kedvenc terroristáit Szíriában15:02 Operatív törzs: jelentősen emelkedtek a kiszabható bírságok összeghatárai14:42 Müller: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás14:31 Korai keresztény templom maradványaira bukkantak a Golán-fennsíkon13:48 Putyin közölte Erdogannal, hogy nem örül a hegyi-karabahi terroristaexportnak13:28 Új rakéták sikeres teszteléséről számolt be az orosz védelmi minisztérium13:02 50 forint segélyt kapott az államtól egy nyugdíjas12:52 Fontos kérdés lehet ez a cseheknél: a képviselőházuk terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah teljes egészét12:34 Oroszországban kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken12:13 Novák: januártól akár a csok teljes összege felvehető többgenerációs otthonok létrehozására11:50 Kormányzati fellépést követel a Facebook ellen a Mi Hazánk11:33 Egyéves baba meglövése miatt ítéltek el egy 12 éves feka "rappert" Amerikában - nem ez az első ügye11:03 Itt tartunk 2020-ban: Gyurcsány fiatalok közé megy, és nem leköpik, hanem pózolnak vele10:22 Toroczkai: a Facebookot el kell felejteni, magyar közösségi oldalra van szükség!09:55 Megbetegedések miatt maradt el a Fővárosi Közgyűlés ülése
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Filozófiai intézetet nyitott a Kínai Tudományos Akadémia

Reklám

Filozófiai intézetet nyitott a Kínai Tudományos Akadémia, hogy elősegítse a tudomány és a filozófia közötti szorosabb együttműködést - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
Paj Csun-li, az akadémia elnöke a csütörtökön Pekingben megrendezett hivatalos megnyitón elmondta: az új intézmény a tudományos és technológiai fejlődés filozófiai kérdéseivel foglalkozik majd elsősorban. Hozzátette: a várakozások szerint az intézet munkája támogatást biztosíthat a tudományos és technológiai innováció számára a filozófia szemszögéből.
Az intézet öt kutatóközpontból áll, amelyek a logika és matematika, a fizikai tudományok, az élettudomány, az intelligencia és a kognitív tudomány területeivel foglalkoznak.
A Kínai Tudományos Akadémiát 1949-ben, a Kínai Népköztársaság megalakulásának évében alapították, több mint száz intézetével és 56 ezer kutatójával a világ legnagyobb kutatóintézményének számít.
A Nature című tudományos lap egy tavaly október 1-én megjelent cikkében rámutat: az akadémiát a megalakulását követően két jelentősebb támadáshullám érte a kínai kormányzat és az intellektuális elit részéről. A támadások hátterében a tudósokkal szembeni bizalmatlanság állt, mivel nemzetközi kapcsolathálójukban és a szabad gondolkodásra való igényükben az új állammal szembeni hűtlenség bizonyítékait látták. Az 1950-es években Mao Ce-tung kínai diktátor meghirdette a "Virágozzék száz virág", elnevezésű kampányt, melynek keretében arra szólította az akadémikusokat, hogy mondják el a véleményüket a kommunizmusról és az állam vezetéséről. A kampány azonban csapdának bizonyult: a kritikus vélemény megfogalmazóit megbélyegezték, és átnevelésre küldték. Az 1960-as években pedig, a kulturális forradalom égisze alatt az akadémia számos intézetét bezáratták, a kutatást leállították, és tudományos könyveket égettek el. Az akadémia saját adatai szerint ebben az időszakban 229 tudós halt meg úgy, hogy kivégezték őket vagy öngyilkosok lettek.
Miután Kína 1978-ban elkezdett megnyílni a külvilág felé, az akadémia a kormányzattal szorosan lépést tartva kezdte bővíteni tevékenységét, nemzetközi kapcsolatait és független bevételi forrásait. A 2013-ban Hszi Csin-ping kínai elnök által meghirdetett Egy övezet, egy út globális gazdasági és infrastrukturális kezdeményezéshez az akadémia a projekt tudományos pilléreként csatlakozott, amivel az akadémia vezetése közvetlen hozzáférést biztosított magának a kínai döntéshozókhoz. Mindeközben az akadémia az 1980-as évektől kezdve a külföldi pénzügyi színtéren is terjeszkedett: nemzetközi befektetéseinek értéke becslések szerint meghaladja a 700 millió dollárt. Emellett több mint 30 konglomerátum és vállalat részvényeinek is birtokosa - ezek közül a legjelentősebb az akadémia Számítástechnikai Intézetéből elindult Lenovo, a világ három legnagyobb személyi számítógépgyártójának egyike, amely részvényeinek az akadémia a többségi tulajdonosa. Ahogyan a Nature cikkének szerzője rámutat: az akadémia az elmúlt 30 év során elért, nagy fokú finanszírozási autonómiája azt jelenti, hogy a kínai vezetés nem képes olyan módon irányítani a kutatókat, mint az 1950-es és 60-as években.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready