Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:32 Zaríf: Irán nem kezd fegyverkezési versenybe az ENSZ-embargó lejárta után06:55 A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Moszkva: a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet orosz belügyekbe beavatkozásra használták fel

Reklám

Túllépte felhatalmazását a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) technikai titkársága azzal, hogy segítséget nyújt a német félnek Alekszej Navalnij ügyében - állította pénteken közzétett kommentárjában az orosz külügyminisztérium tájékoztatási és sajtóosztálya.
Az állásfoglalás szerint az OPCW szeptember 17-én olyan sajtóközleményt jelentetett meg honlapján Németország technikai kérésével kapcsolatban, amely "annak jeleit hordozza", hogy a szervezet titkársága túllépte hatáskörét, és megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezmény rendelkezéseit. A dokumentum szerzői rámutattak, hogy ennek VIII. cikke nem ír elő semmilyen szerepet a titkárság számára arra az esetre, ha a részes államok - mint jelen helyzetben - saját hatáskörben előzetes vizsgálatot folytatnak fizikai vagy jogi személyek lehetséges vegyifegyver-alkalmazásának ügyében.
"Ilyen módon, azáltal, hogy a vegyifegyver-tilalmi egyezmény VIII. cikkének 38. pontja értelmében technikai segítséget nyújt a német félnek »A. Navalnij feltételezett megmérgezésének« keretében, a technikai titkárság túllépte felhatalmazását" - fogalmaztak az orosz diplomaták.
Az orosz külügyi tárca sérelmezte, hogy Németország és NATO-szövetségesei egyezmény megsértésével az OPCW-t az orosz belügyekbe való beavatkozásra kívánják felhasználni azzal, hogy szeptember óta azt sürgetik: Moszkva "működjön közre" a szervezet égisze alatt folytatott nyomozáshoz. Az állsásfoglálás rámutatott, hogy a Tomszkban és Omszkban történtek közvetlenül az orosz joghatóság alá tartoznak.
A minisztérium kifogásolta, hogy a német kormány az 1959-es európai jogsegély-egyezményből fakadó kötelezettségei ellenére megtagadja az orosz hatóságokkal való együttműködést és "aktívan gátolja" az oroszországi előzetes vizsgálatot, így az igazság megállapítását is. Nehezményezte, hogy a német fél elhallgatta az állítólag méregnyomokat hordozó üveggel kapcsolatos értesüléseket, amelyet Navalnij környezete a bűnügyi nyomozati eljárás szabályait megszegve a politikus tomszki szállodai szobájából törvényellenesen Németországba szállított.
A moszkvai külügyminisztérium, amely szerint mindez politikai indíttatással történt, "jogi szempontból nagyon kétségesnek" minősítette az effajta bizonyítékot.
Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az oroszok többször visszautasítottak.
A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg, valamint egy francia és egy svéd laboratórium szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, "novicsok" típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.
Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. Moszkva Berlin mellett Párizshoz és Stockholmhoz is jogsegélykérelemmel fordult. Németországtól az OPCW-n keresztül is felvilágosítást kért.
A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready