A válság sújtotta Venezuelának üzemanyagot szállító iráni tartályhajó hajózott be az ország felségvizeire - erről számolt be hétfőn az El Nacional című napilap.
Az MS Forest nevű tartályhajó egyike a dél-amerikai országnak üzemanyagot szállító három iráni tartályhajónak. Habár Venezuela a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, rendszeresen küzd üzemanyaghiánnyal.
Az MS Forestet az északkelet-venezuelai Sucre állam partjainál vették észre, a másik két iráni tartályhajó tartózkodási helye nem ismeretes.
Az El Nacional szerint a tartályhajók az El Palito és Paraguaná észak-venezuelai olajfinomítók felé tartottak.
A Venezuelának nyújtott iráni üzemanyag-szállítmányok tovább rontották az ország kapcsolatát az Egyesült Államokkal, amely augusztusban lefoglalt egy, az ország felé tartó iráni üzemanyagszállító-tartályhajót.
Diosdado Cabello, a venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke szeptember elején arról beszélt, hogy Venezuelának nincs az olajiparból származó semmilyen "formális" bevétele 2019 októbere óta. Cabello a gyengélkedő olajiparért az amerikai szankciókat tette felelőssé, egyes szakértők szerint azonban a rossz gazdálkodás és az alulfinanszírozás is felelőssé tehető ezért.
A Venezuelát sújtó súlyos gazdasági válság miatt az elmúlt években több mint ötmillió ember menekült el az országból.
(MTI)