Vádat emeltek a portugál bevándorlási hivatal három munkatársa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálra vertek egy érvényes vízum nélkül beutazó ukrán férfit a lisszaboni repülőtéren márciusban - közölte a portugál ügyészség szerdán.
A vádhatóság tájékoztatása szerint az incidens a bevándorlási hivatal egyik repülőtéri helyiségében történt, ahová a 40 éves férfit elkísérték, miután nem akarta elhagyni az országot.
Az ukrán férfi "felindultan" reagált a helyzetre, a bevándorlási hivatal munkatársai ezért lekötözték kezeit és lábait. Nem sokkal később a hatóság három másik munkatársa lépett a szobába, megbilincselték, majd összeverték a férfit, akit többször is megütöttek és megrugdostak. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak gumibotot is használtak, amikor bántalmazták őt. Néhány órával később kihívták a mentőket, de a férfi még a helyszínen életét vesztette.
"A vádlottak által alkalmazott erőszak számos traumás sérülést okozott, amelyek közvetlenül a férfi halálához vezettek" - közölte a vádhatóság.
A három gyanúsítottat az incidenst követően őrizetbe vették és felfüggesztették, ellenük gyilkosság miatt emelnek vádat. Az eljárás megkezdésééig házi őrizetben vannak, tekintettel a koronavírus-járványra.
A portugál bevándorlási hivatal nem reagált megkeresésekre. A hatóság korábban közölte, hogy teljes körűen együttműködik a nyomozással, és meghozták a szükséges fegyelmi intézkedéseket.
(MTI)