Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök balközép kormánya hétfőn azt ígérte, hogy betiltja a szexuális orientáció megváltoztatására irányuló, úgynevezett konverziós terápiát, ha nyer az október 17-i parlamenti választáson.
Az LMBTQP-közösség tagjait gyógyítani kívánó kezelésnek pedig Új-Zélandon is vannak támogatói.
Tamati Coffey munkáspárti képviselő elmondta: egy friss közvélemény-kutatás szerint hatból egy ember találkozott már olyan pszichiátriai, pszichológiai és tanácsadói kísérletekkel, amelyek a szexuális orientáció megváltoztatására irányultak (ha mindezt a korszellemnek megfelelő, buziság felé terelésre értené, akkor igaza is lenne - a szerk.).
Zoom
Tamati Coffey (j) "párjával" (kép: Zimbio)
"A helyreállító terápiát komoly mentális egészségi problémákkal hozták összefüggésbe, úgymint depresszió, szorongás és öngyilkos gondolatok, ezért a Munkáspárt újraválasztása esetén betiltja" - írta közleményében Coffey. "Ez egy káros gyakorlat, és nincs helye egy olyan befogadó és modern országban, amilyen a miénk" - tette hozzá.
Szakértők szerint Ardern koalíciós kormányának jó esélye van rá, hogy újból nyerjen a választáson. A Munkáspárt a Zöld Párttal és a nacionalista Új-Zéland az Első párttal alkot politikai szövetséget.
Zoom
Tamati Coffey, Tim Smith és "gyermekük", Tūtānekai Smith-Coffey (kép: stuff.co.nz)
A miniszterelnök asszony korábban is felvetette már a konverziós terápia betiltását. Bár Ardernt mormonként nevelték, elhagyta a közösséget, mert túl konzervatívnak tartotta az LMBTQP-közösségről vallott nézeteit. A kormányfőnek több buzi barátja is van.
Zoom
Jacinda Ardern progresszív új-zélandi miniszterelnök asszony muszlimölelgetés közben
A helyreállító terápiát már számos amerikai államban, köztük Kaliforniában, Coloradóban, New Yorkban és Washingtonban is betiltották. "A konverziós módszert sokszor vallásos közösségek konzervatív tagjai alkalmazzák. A kezelésnek akár a hipnózis és az elektrosokk is része lehet" - riogat a buzipropagandistává züllött MTI. Kanadában ebben a hónapban újból beterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely büntethetővé tenné a helyreállító terápiát.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: