2020. október 31., szombat, Farkas napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:41 Rálőttek egy ortodox papra a franciaországi Lyonban17:10 A Feldjägerkorps és más államok katonai rendészete16:53 A fekete péntekek nem számítanak az Amazonnak Franciaországban16:21 Nagy az érdeklődés a Felvidéken: akinek negatív a tesztje, arra a jövő héten már nem vonatkozik a kijárási tilalom16:07 Budaházy György: Tanács Orbán Viktornak15:48 Golán-fennsíki drúzok kimenekítették vallási elöljárójuk holttestét egy izraeli kórházból15:13 Elhunyt Sir Sean Connery14:54 Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt köröz a rendőrség valami YouTube-cigányt14:23 Örményország Oroszországhoz fordult segítségért Hegyi-Karabah ügyében13:48 Néhány napja még Olaszországban korzózott a nizzai fejlevagdosó13:34 Kari Geri is lájkolhatja a barcelonai tüntetéseket12:49 Emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma12:30 Újabb niggerbűnöző halála miatt égnek az amerikai zászlók, ezúttal Vancouverben11:50 Közel négyezer új fertőzött és 52 halott a legújabb hazai koronamérleg11:39 Pécsen is megjelent a tigrisszúnyog
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egyedül alakíthat kormányt az új-zélandi magzatgyilkos muszlimölelgető Munkáspártja

Reklám

A szavazatok 95 százalékának az összesítése alapján a kormányzó baloldali-liberális Munkáspárt abszolút többséget szerzett szombaton az új-zélandi parlamenti választásokon.
A Jacinda Ardern vezette párt a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ez számítások szerint 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős, egykamarás parlamentben.
A Munkáspárt első számú kihívója, a szigetországot 2008-tól 2017-ig irányító konzervatív Nemzeti Párt 27 százalékot szerzett.
Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült önállóan abszolút többséget szereznie a parlamentben.
A választási győzelem után a régi-új kormányfő - aki 2017-ben, 37 évesen lépett hivatalba - arról beszélt, hogy ezt a választást rendkívüli körülmények között, egy bizonytalansággal és félelemmel teli időszakban tartották. Mint mondta, egy egyre inkább polarizálódó világban élünk, amelyben egyre többen zárják el magukat az övéktől eltérő véleményektől. "Azt hiszem, ezen a választáson megmutattuk, hogy mi, új-zélandiak nem ilyenek vagyunk" - jelentette ki Jacinda Ardern.
Az új kormány egyik fő feladata a gazdaság újraindítása lesz: a járványveszély miatt továbbra is zárva vannak határok, ami kivérezteti a turizmust. Az új-zélandi gazdaság teljesítménye idén a második negyedévben éves összevetésben több mint 12 százalékkal zuhant, és közgazdászok szerint hosszan tartó recesszióra kell felkészülni.
A parlamenti választásokkal együtt két kérdésben is népszavazást rendeztek szombaton Új-Zélandon: a választópolgároknak a marihuána és az eutanázia legalizálásáról is állást kellett foglalniuk. Felmérések szerint az eutanázia engedélyezését helyesli a többség, ugyanakkor a másik kérdésben megosztott az új-zélandi társadalom. Ha az igenek győznének, Új-Zéland lenne a harmadik ország a világon Uruguay és Kanada után, ahol legalizálják a marihuánát. A referendumok eredményét október 30-án ismertetik.
Korábban írtuk: Csak az abszolút többsége kérdéses az új-zélandi magzatgyilkos muszlimölelgetőnek
Bezártak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása szombaton helyi idő szerint este Új-Zélandon, ahol parlamenti választásokat tartottak.
A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Ardern vezette baloldali-liberális Munkáspárt kényelmes többséggel végez az élen.
Az egyedüli kérdés, amire a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló (exit-poll) felmérések sem tudtak egyértelmű választ adni, az volt, hogy a pártnak sikerül-e 50 százalék fölötti eredményt elérnie. Ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt önállóan, koalíciós partner nélkül alakíthatna kormányt, ami azóta nem sikerült egyetlen pártnak sem, hogy Új-Zélandon 24 éve bevezették az arányos választási rendszert.
A 40 éves miniszterelnök a kampányhelyszínek többségén olyan fogadtatásban részesült, mint egy rocksztár. A kisgyerekes anya népszerűségét többek között azzal alapozta meg, hogy kormánya sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: az ötmillió lakosú szigetországban jelenleg nincs járvány, nincs érvényben sem maszkviselési, sem távolságtartási kötelezettség.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready