2020. október 31., szombat, Farkas napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:31 Rálőttek egy ortodox papra a franciaországi Lyonban18:26 Hétkilós marihuánafogás Gyálon17:50 Hétfőtől a rendőrök is büntethetik a boltosokat17:10 A Feldjägerkorps és más államok katonai rendészete16:53 A fekete péntekek nem számítanak az Amazonnak Franciaországban16:21 Nagy az érdeklődés a Felvidéken: akinek negatív a tesztje, arra a jövő héten már nem vonatkozik a kijárási tilalom16:07 Budaházy György: Tanács Orbán Viktornak15:48 Golán-fennsíki drúzok kimenekítették vallási elöljárójuk holttestét egy izraeli kórházból15:13 Elhunyt Sir Sean Connery14:54 Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt köröz a rendőrség valami YouTube-cigányt14:23 Örményország Oroszországhoz fordult segítségért Hegyi-Karabah ügyében13:48 Néhány napja még Olaszországban korzózott a nizzai fejlevagdosó13:34 Kari Geri is lájkolhatja a barcelonai tüntetéseket12:49 Emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma12:30 Újabb niggerbűnöző halála miatt égnek az amerikai zászlók, ezúttal Vancouverben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kurd pártközpontot gyújtottak fel Bagdadban

Reklám

A nagy hatalmú iraki síita milíciák hívei felgyújtották szombaton a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) Bagdad központjában álló székházát, miután egy volt kurd miniszter bírálta a síita milíciák ernyőszervezetét.
Az iráni támogatású milíciákat tömörítő Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) hívei szemtanúk szerint több tucatnyian összeverődve intéztek támadást a KDP székháza ellen, és felgyújtották az épület egyes részeit.
Az atrocitás nem sokkal azután történt, hogy Hosjar Zebari korábbi külügyminiszter, a KDP tagja "alapvető feladatnak" nevezte, hogy az iraki főváros kormányhivatalainak és a diplomáciai képviseleteknek helyet adó, úgynevezett Zöld Zónát megtisztítsák a Hasd as-Saabi erőitől.
Az elmúlt hónapokban a Zöld Zónát újra és újra rakétatámadások érték, és e támadások elkövetéséért rendre az Irán-barát milíciákat tették felelőssé. A szombati zavargás résztvevői Zebari ellenes jelszavakat skandáltak.
Necsirvan Barzáni, a félautonóm iraki Kurdisztán elnöke nyilatkozatban ítélte el a cselekményt. "Ez a támadás a békés egymás mellett élést fenyegeti, és az ország társadalmi és politikai összhangjának kisiklatását célozza" - hangsúlyozta.
Maszrúr Barzáni, a kurdisztáni régió miniszterelnöke Twitter-bejegyzésben ítélte el a KDP székházának feldúlását. Hozzátette, hogy az incidens miatt kapcsolatba lépett Musztafa al-Kádimi iraki kormányfővel, akitől az ügy azonnali kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte.
Kádimi, aki egyben az iraki fegyveres erők főparancsnoka, maga is elítélte a támadást, és sürgősséggel összehívta a kormány nemzetbiztonsági tanácsát. A testület vizsgálatot kezdeményezett az incidens részleteinek feltárására, és elrendelte a kurd intézmények védelmének megerősítését. Emellett utasítást adott a támadás résztvevőinek felkutatására, bár a biztonsági erők addigra elfogtak már 15 embert az elkövetők közül.
A Hasd as-Saabi fegyveres erői kulcsszerepet játszottak az Iszlám Állam terrorszervezet által elfoglalt iraki területek felszabadításáért vívott, az Egyesült Államok által támogatott harcokban. Részük volt ugyanakkor a tavaly októberben kezdődött, Irak számos nagyvárosára kiterjedő tiltakozáshullám vérbe fojtásában is. A tüntetők a mindenre kiterjedő korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoztak, a 2003 óta hatalmon lévő iraki politikai elit távozását követelték, és bírálták, hogy Irán egyre nagyobb befolyással bír az iraki államügyekben.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready