Bezár!
2021. május 14., péntek, Bonifác, Gyöngyvirág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:12 Mégsem nyílik drogambulancia a józsefvárosi Teleki téren22:08 Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás, de "lehetnek korrekciós igények"22:04 Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline21:57 Egy magyar férfi "megdöntötte" az olasz rekordot: hat adag Pfizert kapott21:50 Franciaországban nagyon nagy a demokrácia, de Izrael ellen azért inkább ne tüntessenek21:42 Mindennapi hőstörténetek: Békéscsabán cigarettáért ütött a cigány, Pécsen számítógép és pénz kellett21:32 Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába, de elbénázták21:15 Gondolatait használva formált mondatokat egy gerincvelő-sérülés miatt lebénult ember21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az azerbajdzsáni zsidókat is meglegyintette a háború szele - máris erős harci szellem uralkodik körükben

A múlt hét végén az örmény hadsereg rakétatámadást intézett az azerbajdzsáni Gándzsá város katonai repülőtere ellen. Valószínűleg egy célt tévesztett örmény rakéta a zsidó hitközség egyik tagjának háza közelében landolt, ám a támadás nem követelt halálos áldozatokat, sebesülést sem okozott. A zsidók viszont nagyon megijedtek, s megnyugtatásukra azonnal a városba érkezett az Azerbajdzsánban tevékenykedő Snéor Szegál, a Chabad szekta rabbija, aki az izraeli Jedi’ot Áháronot újságnak elmondta, hogy a mostani háború kitörése óta az azerbajdzsáni zsidó férfiak körében erős hazafias harci szellem uralkodik.
Zoom
Snéor Szegál rabbi Gándzsá városban az örmény támadás során romba dőlt épületek előtt (fotók: Azerbajdzsáni Chabad)
Most először az azerbajdzsáni zsidók is belekóstolhattak az országuk által a keresztény örmények ellen indított népirtó háború borzalmába. Igaz, hogy nem a harctéren, hanem az örmény hadsereg Gándzsá város repülőtere ellen indított, ám valószínűleg célt tévesztett rakétájának becsapódása okozott anyagi kárt egy zsidó tulajdonban levő épületben. Magyarán, ezúttal is nagyobb az ajvék, mint a valós kár. Az történt ugyanis, hogy az örmény többségű Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől 100 kilométerrel északra fekvő Gándzsá város katonai repülőterére irányzott egyik örmény rakéta célt tévesztett, és a helyi zsidó hitközség tagjának házától mintegy 300 méterre csapódott be.
Az izraeli újság tudósítója is megerősítette, hogy a becsapódás rombolást okozott a környező épületekben, ám halálos áldozatot nem követelt, sebesülés sem történt. A hírhez hozzá kell tenni, hogy az örmény hadsereg szerint Gándzsá város katonai repülőteréről azeri és török (!) harci gépek rendszeresen szállnak fel a hegyi-karabahi örmény katonai és polgári célpontok elleni támadásra. A twitter.com/301_AD örmény hírportál pedig fényképeket is közölt arról, hogy a mostani örmény-azeri háború előtti hetekben török F-16-os harci repülők érkeztek Gándzsá katonai repülőterére azzal az ürüggyel, hogy közös hadgyakorlaton vesznek részt.
Csakhogy a török-azeri közös hadgyakorlatra a gándzsái katonai repülőtérre érkezett török F-16-os harci repülők „elfelejtettek” hazarepülni Törökországba, s a gándzsái lakosok egy héttel ezelőtt fényképeket is készítettek a városuk fölött elhúzó török F-16-osokról. Az örmény hadsereg ezért október 4-én rakétatámadást indított Gándzsá katonai repülőtere ellen, s az átmenetileg használhatatlanná vált. A repülőteret az azeriek valószínűleg újra használhatóvá tették, s ezért érte újabb örmény támadás a múlt hét végén.
Az izraeli újság szerint a Gándzsá várost ért mostani örmény támadás során az egyik zsidó hitközségi tag háza közelében rakéta csapódott be, de emberi áldozatokat és sebesüléseket nem követelt. Pánikot viszont a környéken élő zsidók körében okozott, mire a Chabad zsidó vallási szekta Azerbajdzsánban tevékenykedő rabbija, Snéor Szegál a kiválasztottak lelki gondozására azonnal a rakétacsapás helyszínére érkezett. A zsidó szülők közben biztonságuk megóvása érdekében az ország távolabbi településeire küldték a gyermekeiket. A rabbi az izraeli újság tudósítójának elmondta, hogy a Gándzsá városban lakó, mintegy 800-1000 zsidó a háború kezdete óta állandó rettegésben és félelemben él.
Zoom
Snéor Szegál rabbi megszemléli a Gándzsá várost ért örmény támadás helyszínét
Szegál rabbi azt is közölte, hogy ez már az ötödik örmény támadás volt Gándzsá város ellen (nyilván mindig a katonai repülőtér volt a célpont, de néhány rakéta célt tévesztett – H. J.), de eddig egyetlen zsidót sem ért bántódás. A rabbi Gándzsá városban fölkereste a korábbi örmény támadások során megrongálódott, egyébként nem zsidók lakta épületek helyszínét is.
Szegál rabbi elmondta, hogy az Azerbajdzsánban nagy megbecsülésnek örvendő zsidók a háború kitörése óta önként is bevonulnak az azeri hadseregbe, hogy harcoljanak az örmények ellen. „A zsidó hitközség tagjai körében mostanában igen erős harci szellem uralkodik”, mesélte a rabbi, majd magyarázatként hozzáfűzte: „Azerbajdzsán muszlim ország, de ennek ellenére az itteni zsidók teljes harmóniában élnek az azeriekkel. Itt egyáltalán nincs antiszemitizmus, s az azeriek nagyra becsülik Izraelt. A zsidók a helybeli társadalom és nép integráns részének tartják magukat, s ez a magyarázata a hazafias érzületüknek” – mondta a rabbi.
H. J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready