2020. november 23., hétfő, Kelemen napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:39 Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzemben22:19 Robotszondát indított Kína a Holdra21:53 Magas rangú iszlamistát fogtak a bagdadi repülőtéren21:21 Parkoló autóknak csapódott egy teherautó a II. kerületben egy biciklis miatt20:52 Eldőlt: a félig magyarnak hazudott, de teljesen zsidó Blinken lesz Biden külügyminisztere20:24 Duplájára emelhetik a rendőrségi vezetők illetményét, a közrendőrök hiába várják a béremelést20:17 Szaúd-Arábia ingyen oltja be a lakosság 70 százalékát19:54 Megnyílt az Akadémia park melletti megújult P+R parkoló a II. kerületben19:22 Ismét "vadpartit" rendeztek Párizsban18:55 Oroszországban újabb eljárást indítottak a Google ellen18:31 A romániai egészségügyi személyzet jelentős hányada nem akarja beoltatni magát18:08 Itt az újabb holotragédia: a megölt jóságos néger meséje a kiirtott hatmillió ártatlan zsidó mítoszának konkurenciája lett17:32 Megint kirúgtak egy főszerkesztőt az Indextől17:16 Megkezdődött Sarkozy pere, de fel is függesztették16:52 Örményország 121 települést ad át Azerbajdzsánnak
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az EU üdvözölte a líbiai fegyverszüneti megállapodást

A pénteken létrejött, azonnali hatállyal életbe lépő, teljes és tartós országos fegyverszünetről szóló megállapodás döntő lépés Líbia biztonságának és a stabilitásának megteremtése felé - jelentette ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Josep Borrell az Európai Unió (EU) nevében kiadott nyilatkozatában kiemelte, az unió és tagállamai arra szólítják fel a líbiai feleket, hogy maradéktalanul és azonnal hajtsák végre a fegyverszüneti megállapodásban foglaltakat.
A nemzetközi és regionális szereplőket az EU arra kéri, hogy támogassák a líbiai erőfeszítéseket. Tartózkodjanak a külföldi beavatkozástól, és tegyenek az ENSZ fegyverembargójának megsértése ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak teljes tiszteletben tartásával - mondta.
Borrell egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a hónapok óta tartó intenzív regionális és nemzetközi erőfeszítések eredményeként létrejött megállapodás olyan fontos bizalomépítő intézkedéseket tartalmaz, mint az átfogó leszerelés vagy a külföldi harcosok és zsoldosok kivonása az országból 90 napon belül.
"Minden külföldi harcosnak és zsoldosnak azonnal ki kell vonulnia Líbiából. Minden külföldi beavatkozás elfogadhatatlan. Az Európai Unió készen áll arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban konkrét intézkedésekkel támogassa a fegyverszüneti megállapodás végrehajtását" - fogalmazott.
Az uniós diplomácia vezetője kijelentette, az Európai Unió és tagállamai a politikai párbeszéd megteremtését szorgalmazzák még ebben a hónapban, és támogatják a régóta fennálló konfliktus megoldására fókuszáló ENSZ-erőfeszítéseket.
Hozzátette egyúttal, az unió kész alkalmazni szankciós eszközeit a békés megoldás akadályozóival szemben.
A líbiai szemben álló felek azonnali és tartós fegyverszünetről állapodtak meg Genfben tartott tanácskozásukon pénteken.
A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafit. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit a nemzetközi közösség által elismert egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi. Mindkét felet különböző országok támogatták eddigi harcaikban.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready