Bezár!
2021. január 19., kedd, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:28 Rúgott még egy utolsót Trumpba a szenátus republikánus párti többségének vezetője19:14 Peking szerint ők helyesen jártak el járványügyben18:45 Ónos eső veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést18:26 A Mi Hazánk azonnali lépéseket sürget a cigánybűnözés felszámolása érdekében18:17 Több mint nyolcvan migráns jutott át Melillába a határkerítésen18:02 Letartóztatták az orosz "ítéletnapi" parancsnoki repülőgép kifosztóját17:30 Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en, de ellenállt - kirabolták, betörték az orrát17:11 Pentei-Pfendtner Antal budakeszi jegyző és családjának kálváriája17:03 Németországban sem akarnak véget vetni a zárlatnak16:35 Müller Cecília "rendkívül jól van"15:52 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról15:44 Cigány hagyományápolás Kistarcsán is15:36 Elismerte a Gazprom, hogy meghiúsulhat az Északi Áramlat-2 megépítése14:53 Tibi atya: a Mi Hazánk jelenleg az egyetlen politikai párt, amelyik tesz valamit a kisvállalkozói és a munkásosztályért14:18 GKI: az ország 19 megyéjéből 14-ben országos átlag alatti volt a nettó kereset 2019-ben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Morawiecki gyors eredményt vár az uniós tárgyalásoktól

Reklám

Lengyelország várja a hosszú távú költségvetésről szóló európai uniós tárgyalások folytatását, és gyors eredményre számít, amely garantálja a tagállami jogokat, és tiszteletben tartja az uniós alapszerződésekben foglalt eljárásokat - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, beszámolva a német kancellárral, Angela Merkellel pénteken videokapcsolat révén folytatott megbeszélésének tartalmáról.
Morawiecki a Facebookon közzétett beszámolójában aláhúzta: az a közös siker, amellyel a júliusi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó költségvetési tárgyalásai végződtek, "megfelelő, az összes EU-tagállam által megerősítendő" jogi előírásokban kell, hogy testet öltsön.
Varsó ki fog állni az uniós alapszerződések betartása, valamint a tagállamoknak a reformok megvalósításához fűződő szuverén joga mellett - hangsúlyozta, hozzátéve: az elsődleges jogot rögzítő alapszerződések magasabb rendűek minden másodlagos mechanizmusnál, mint amilyet az uniós intézmények jelenlegi javaslatai tartalmaznak. Ez Lengyelország szempontjából a további uniós tárgyalások alapja és kiindulópontja - fűzte hozzá.
Morawiecki szerint a jelenlegi költségvetési feltételrendszer "nincs jóváhagyva, és nem is lehet jóváhagyni". Emlékeztetett, hogy a múlt héten nagyköveti szinten elfogadását Lengyelország és Magyarország ellenezte. Hangsúlyozta: a vétó jogát az EU-ban az összes tagállam "álláspontja és fenntartásai figyelembevételének biztosítékaként" meg kell őrizni.
A költségvetési csomag feltételrendszeréről szóló jelenlegi tervezet nem garantálja a jogbiztonságot, kritériumai általánosak, és nagyon széles értelmezést tesznek lehetővé - szögezte le a lengyel kormányfő.
Elmondta: megerősítette a soros uniós elnök Németországot képviselő Merkelnek, hogy Lengyelország kész megvétózni a költségvetést, amennyiben "nem találják meg az egész Európai Unió, nem csak egyes tagállamai számára jó megoldásokat".
Mint mondta, arra kérte Merkelt, hogy mélyrehatóan tanulmányozzák a lengyel érvelést, ami fontos a jelenlegi vita, de Európa egysége és jövője szempontjából egyaránt.
Morawiecki szóvivője, Piotr Müller pénteken a PAP hírügynökségnek megerősítette: a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy újabb, második levelet írt az uniós források jogállamisághoz kötése kapcsán. Hangsúlyozta: Lengyelország ellenez olyan mechanizmusokat, amelyek veszélyeztetnék az EU egységét a jövőben.
Morawiecki először november elején intézett levelet az ügyben az uniós intézmények vezetőihez. Levelére ezen a héten válaszolva Ursula von der Leyen a PAP hírügynökség nem hivatalos értesülései szerint azt írta: a feltételrendszer az ő felfogásában csak az EU pénzügyi érdekeit, illetve az uniós alapok kezelését veszélyeztető jogsértésekre vonatkozik, nem pedig a szélesebben felfogott, az uniós alapszerződés 7. cikkelyében rögzített jogállamisági elvekre.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready