Az Égei-tenger és a Földközi-tenger térsége fölötti katonai ellenőrzésért folyó egyre gyakoribb török próbálkozások, illetve az egy évtizeddel ezelőtt megromlott izraeli-török viszony egyik következményeként katonailag és politikailag egyre közelebb kerül egymáshoz Izrael, illetve Görögország és a görög Ciprus. Tegnap az izraeli Elbit Systems vállalat 22 évre szóló egyezményt írt alá a Görög Légierő (HAF) képviselőivel görög harci pilóták kiképzésére – írja a masdarnews.com katonapolitikai hírportál.
Zoom
A Görög Légierő két F-16-os harci repülője (fotó: HAF)
Biztonságpolitikai hírportálokról már idén júniusban értesülhettünk arról, hogy az Elbit Sytems nevű izraeli cég nemsokára szerződést ír alá a Görög Légierő (HAF) pilótáinak kiképzésére a görögországi Kalamáta kikötővárosban levő nemzetközi kiképzőközpontban. A pilótakiképzésről az Elbit vezetősége a görögökkel idén júniusban, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök izraeli látogatása idején megegyezett, ám a végleges egyezmény aláírására csak tegnap, a részletek megtárgyalása után került sor.
Zoom
Acheilia Georgakila – a Görög Légierő egyetlen pilótanője - bombázó
A tegnap aláírt egyezmény értelmében a görögországi kiképzőközpontban az izraeliek 22 éven keresztül, évenként 65,2 millió euróért képezik ki a Görög Légierő pilótáit. Részletesebben az izraeli ajánlat 22 esztendőre lebontva összesen 1 375 milliárd eurós kiadást jelent a görög államháztartás számára. A kanadai CAE cég is megpályázta a görög kiírást, ám Athén végül úgy döntött, hogy a költségeket, a technológiai tudást és a harci tapasztalatot figyelembe véve előnyösebb az izraeli ajánlat. Ezen kívül az is az izraelieknek kedvezett az elbíráláskor, hogy az izraeli-török viszony elmérgesedésével stratégiai és politikai téren Görögország és Ciprus, illetve Izrael egyre közelebb került egymáshoz.
H. J. – Kuruc.info