Bezár!
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:31 Uniós biztos: csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot, de nem árt a keleti rendelés17:15 Ukrajna engedélyezni készül a kettős állampolgárságot, de az számos pozícióból kizárást eredményezhet16:56 Megjelent a lezárási rendelet - annál több a kivétel, mint amivel Gulyás riogatott16:32 A katolikus templomokat nem zárják mindenhol, az evangélikus püspökök zárást javasolnak16:07 Öt és fél fegyházat kapott egy Ferihegyen fogott brazil kokainfutár15:29 Mi Hazánk: a kormány nem az út szélén hagyta a magyar egészségügyet, hanem az utat szedte fel előtte!15:19 Hongkongi választásireform-terv: "hazafias népfront" fog segíteni a Pekingnek legmegfelelőbb jelöltek kiválásztásában14:45 Oltóanyaggyártásról tárgyalt Orbán a belső piacért felelős uniós biztossal14:27 Repülőgép-eltérítést akadályoztak meg Iránban14:11 Annyira a terv szerint halad az oltási program, hogy a hétvégi tömeges vakcinálást elhalasztják13:46 Ha a Covid és a lezárás nem lenne elég, a bulinegyedet még Niedermüller is sújtja13:12 Japán modellezés: mégsem segít túl sokat a második maszk12:49 A Harcos ajánlata (x)12:36 Ukrajnát és Kárpátalját is elérte a harmadik hullám12:19 Elhunyt Gurovits József olimpiai bronzérmes kajakozó
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Kimehet a divatból a nyilvános korbácsolás Szaúd-Arábiában, a lefejezés is kevesebb

Reklám

Jelentősen csökkent Szaúd-Arábiában a kivégzések száma 2020-ban az ország igazságügyi rendszerében végrehajtott módosításokat követően - derül ki a szaúdi kormány emberi jogi bizottságának hétfői közleményéből.
Zoom
A tavaly eszközölt módosításokkal felfüggesztették a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható halálos ítéleteket, valamint visszavonták azoknak a halálos ítéletét, akik a bűncselekmény elkövetésekor kiskorúak voltak. Az ő esetükben az ítéletet 10 évig terjedő börtönbüntetésre változtatják.
A rendeletet mindazonáltal nem tették közzé az ilyenkor szokásos módon az állami médiában, sem pedig a hivatalos közlönyben. Független emberi jogi szervezetek aggodalmuknak adtak hangot az esetleges kiskapuk miatt, amelyek továbbra is módot adhatnak az elítéltek kivégzésére, hozzátéve, hogy öt, a bűncselekmény idején kiskorú elítélt halálbüntetését a mai napig sem vonták vissza.
Hivatalos adatok szerint a királyságban tavaly 27 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet, 85 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben, amikor rekordszámú, 184 kivégzést jelentettek.
Az AP hírügynökség korábbi értesülése szerint a bíróságokat szintén arra kötelezték, hagyjanak fel a nyilvános korbácsolásokkal, és közmunkával vagy börtönbüntetéssel helyettesítsék őket.
Elemzők szerint e módosítások mögött a királyság de facto vezetője, Mohamed bin Szalmán trónörökös áll, aki az ország gazdaságát külföldi befektetők segítségével igyekszik felélénkíteni, így több reformot is bevezetett Szaúd-Arábia vonzóbbá tételére. A trónörökös jó kapcsolatokat ápolt a halálbüntetés támogatójának számító Donald Trump leköszönő amerikai elnökkel, ám elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy utódja, Joe Biden megválasztott elnök bírálta Rijádot a nagyszámú kivégzés miatt.
Szaúd-Arábiában a legtöbb kivégzést kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt hajtják végre: 2019-ben Kína és Irán után itt végezték ki a legtöbb embert, többségüket nyilvános lefejezéssel. A vádlottakat nagyrészt kábítószeres bűncselekmények miatt ítélték halálra, de akadtak közülük az ország síita kisebbségéből is, akiket - azt követően, hogy kormányellenes tüntetéseken vettek részt - terrorizmussal vádoltak meg. Ellentétben például az előre megfontolt gyilkossággal, az iszlám törvénykönyve, a Saría nem tér ki a kábítószerrel kapcsolatos visszaélésekre, így az ilyen jellegű bűncselekményekről a bíróságok saját hatáskörükben dönthetnek.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready