A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben - közölte Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnap este Bécsben.
Mint mondta, erről született ideiglenes technikai megállapodás az iráni hatóságokkal a nap folyamán Teheránban tett látogatása során. Grossi elmondta, hogy az egyezség egyelőre három hónapra szól. Reményét fejezte ki, hogy addig majd sikerül egy átfogó megállapodásra jutni Iránnal.
Hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás segít ellensúlyozni, hogy Irán mérsékelni szándékozik február 23-tól az együttműködését a szervezettel. "Olyasmiről állapodtunk meg, ami megvalósítható, segít áthidalni a szakadékot és egyelőre megmenti a helyzetet" - húzta alá Grossi.
A NAÜ főigazgatója elmondta, hogy a szervezet Iránban lévő szakértőinek száma nem fog változni, de kevesebb hozzáférést fognak kapni a létesítményekhez, és nem lesznek majd váratlan ellenőrzések sem.
Úgy fogalmazott, hogy lesznek dolgok, amikre a jövőben már nem lesz lehetőségük. Az AP amerikai hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnapi bejelentését, miszerint a továbbiakban nem fogják megosztani a NAÜ kamerái által a nukleáris létesítményekben rögzített felvételeket. Az iráni tárcavezető szerint ezekhez akkor biztosítanak ismét hozzáférést, ha az Egyesült Államok feloldotta a szankciókat.
A NAÜ korábbi tájékoztatása szerint a szervezet felvételek százezreit gyűjti és elemzi naponta megfigyelőkameráival, amelyek élőben közvetítik az egyes létesítményekben zajló tevékenységeket.
A NAÜ főigazgatója közölte azt is, hogy az együttműködés mérsékléséről szóló iráni törvényt alkalmazni fogják és ezzel felfüggesztik a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a NAÜ ellenőrei bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni. A dpa német hírügynökség szerint e nélkül a nukleáris megállapodásból nem sok marad.
Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója vasárnap a CBS hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Joe Biden elnök kész visszatérni a tárgyalóasztalhoz és megvitatni az iráni atomprogram szigorúbb korlátozását. Hangsúlyozta, hogy most Irán térfelén pattog a labda.
Zaríf egyébként vasárnap ismét elutasította egy az Európai Unió által tervezett találkozót az Egyesült Államokkal a szankciók előzetes feloldása nélkül.
(MTI)