Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Amerikai kormányjelentés: több milliárd dollárt herdáltak el Afganisztánban az utóbbi 12 évben

Az Egyesült Államok az utóbbi 12 évben több milliárd dollárt elherdált Afganisztánban, ugyanis azoknak az épületeknek, járműveknek egy jó részét, amelyeket az amerikai adófizetők pénzén építettek fel ott, vagy vásároltak oda, lerombolták, illetve elhagyták - erre a megállapításra jutott az afganisztáni újjáépítést felügyelő amerikai kormánybiztos, aki hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését.
A biztos hivatala ellenőrizte annak a 7,8 milliárd dollárnak az elköltését, amelyet Washington 2008 óta az afganisztáni újjáépítésre - épületek felhúzására és járművek vásárlására - szánt. Megállapította, hogy mostanra csupán 343,2 millió dollár értékben maradt fenn olyan épület és jármű, amelyet "rendesen karbantartanak". De a 7,8 milliárdból eleve csak 1,2 milliárdot költöttek épületekre és járművekre az eredeti szándéknak megfelelően.
"Az afganisztáni újjáépítést finanszírozó hivataloknak nem lett volna szabad szemet hunyniuk afölött, hogy vagyontárgyak ilyen nagy értékben tönkrementek" - írta John F. Sopko, a kormányhivatalt (SIGAR) vezető biztos.
Felmérések szerint az amerikai társadalmat már kimerítette a csaknem 20 éve tartó háború. Donald Trump volt elnök tavaly megállapodást kötött a kormányellenes tálib lázadókkal a tűzszünetről és arról, hogy az amerikai erők idén május 1-jéig kivonulnak Afganisztánból, de Joe Biden új elnök felül akarja vizsgálni ezt a megállapodást, mert kormánya szerint a szélsőséges, fegyveres tálibok nem tartják be a megállapodást. Így függőben van, hogy az amerikai erők valóban kivonulnak-e májusban.
Közben az afgán kormány is tárgyal a tálibokkal, de egy esetleges békemegállapodás még nagyon messze lévőnek tűnik közöttük. Idestova negyven éve dúl háború az országban, amely az 1980-as szovjet megszállással kezdődött. A szovjet hadsereg 1990-ben kivonult, majd a 2001-es amerikai bevonulásig polgárháború volt.
Bill Roggio elemző szerint a SIGAR megállapításai nem véletlenek, hiszen a tálibok támadásaikkal nagyon sok épületet, járművet tönkretettek, de a vagyon elherdálásának a társadalmat átható korrupció mellett az is oka, hogy "gondolkodás nélkül tömték a pénzt egy feneketlen zsákba".
A középületeket nemcsak felépíteni, hanem fenntartani és védeni is kell. Ezenkívül a Nyugat nagyon alábecsülte az afganisztáni korrupció és hozzá nem értés mértékét - tette hozzá.
Sopko kormánybiztos szerint ennek részben az az oka, hogy az amerikaiak sokszor úgy húztak fel épületeket, hogy meg sem kérdezték az afgánokat, szükségük van-e rájuk, és van-e ember a fenntartásukra, védelmükre. Ezzel pedig több olyan amerikai törvényt megsértettek, amely a gondos pénzköltésről szól.
Torek Farhádi, az afgán kormány egyik volt tanácsadója elmondta, hogy a beruházásoknál sokszor érvényesült az a mentalitás, miszerint az adományozó tudja a legjobban, mire van szükségük az adományozottaknak, és az amerikai hivatalok alig tárgyaltak az afgán kormánnyal terveikről. A pénzherdálás mértékét az is fokozta, hogy a különböző amerikai hivatalok nem hangolták össze a munkájukat. A pénzbőség ráadásul csak növelte a korrupciót mind az amerikai kivitelezők, mind az afgánok körében.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready