Hétfőn hatályba lépett Fehéroroszországban a közigazgatási vétségekről szóló törvénykönyv, amely jelentős mértékben megszigorítja a hatóságilag nem engedélyezett tüntetések szervezéséért, illetve tartásáért járó büntetéseket.
A jövőben az, aki nem engedélyezett tüntetésen, sztrájkban, utcai felvonuláson és egyéb megmozduláson részt vesz, ilyet szervez, vagy arra nyilvánosan felszólít, átszámítva 336 ezer forintig terjedő pénzbírságra, közmunkabüntetésre vagy elzárásra számíthat. Korábban ezekért a vétségekért megrovás, elzárás vagy átszámítva 102 ezer forintig terjedő bírság volt kiszabható.
A bűnismétlőket átszámítva 672 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, míg régebben ez az összeg 168 ezer forintig terjedt.
Az új szabályozás emellett lehetővé teszi a szülők megbírságolását abban az esetben, ha gyermekeik hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson vettek részt. Ennek érdekében ki is terjesztették a fiatalkorúak közösségellenes tevékenységre történő rábírásáról szóló cikkelyt. A pénzbírság ebben az esetben átszámítva 102 ezer forintig terjed.
Növelték a törvényi előírások megsértése és a hatósági személy intézkedésével szembeni ellenállás esetében kiszabható büntetéseket is. A szabályszegők átszámítva 336 ezer forintig terjedő pénzbírságra, közmunkabüntetésre vagy elzárásra számíthatnak.
A törvény rendelkezéseket tartalmaz "zászlók, illetve szimbólumok törvénybe ütköző készítése és használata", valamint a személyes adatok illegális közzététele esetén kiszabható büntetések szigorításáról is.
Az ellenzéki jelképnek számító fehér, középen vörös csíkos zászlókat gyakran látni a rendszerellenes tüntetések résztvevőinek a kezében.
(MTI)