Kína "rutinszerű" hadgyakorlatot tart a saját területének tartott Tajvannál repülőgéphordozó rajával - közölte a kínai haditengerészet kedden.
A tájékoztatás szerint a manőver célja "a nemzeti szuverenitás, biztonság és a fejlesztési érdekek szavatolására vonatkozó képességek fejlesztése". A haditengerészet hozzátette, hogy a jövőben rendszeresen fognak tartani hasonló hadgyakorlatokat.
Az amerikai haditengerészet szintén kedden jelentette be, hogy a Theodore Roosevelt repülőgéphordozó és az őt kísérő hajóraj - az idén már másodszor - hajózott be a Dél-kínai-tengerre vasárnap "rutinműveletek" elvégzése céljából.
A történések a térségbéli feszültség kiéleződését jelzik megfigyelők szerint.
Kína rendszeresen megsérti a tajvani légteret és az utóbbi időben fokozta katonai tevékenységét is a sziget térségében. A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és gyakran tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem rendelkezik hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.
(MTI)